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This letter is in response to your request for a formal letter responding to your February 21, 
201 7, letter to Laura Coughlan, of my staff, concerning the applicability of the Environmental 
Protection Agency fEPA) Identification (ID) number requirements for international ocean carriers 
of hazardous waste import and export shipments under the Hazardous Waste Export-Import 
Revisions to the Final Rule (81 FR 85696, November 28, 2016) that became effective on December 
31, 2016. This letter reaffirms the May 15, 2017, email that Ms. Coughlan sent to Ms. Lara Currie 
of your organization. 

As stated in the email dated May 15, 2017, an international ocean carrier that: (1) travels to 
the U.S. from international waters, (2) picks up a U.S. hazardous waste export shipment at a U.S. 
port, and (3) travels to additional U.S. ports with the waste shipment remaining on board before 
going back out into international waters to another country (i.e., a country of transit or the country 
of import), is not required to obtain an EPA ID number or carry a RCRA manifest while carrying 
the hazardous waste shipment. Similarly, an international ocean carrier dropping off a foreign 
hazardous waste shipment from another country at a U.S. port of entry is not required to obtain an 
EPA ID number or carry a RCRA manifest while carrying the hazardous waste shipment, even if 
the carrier stops at one or more other U.S. ports on the way to the U.S. port of entry, so long as the 
waste shipment remains on board the carrier until offloading at the U.S. port of entry. This is 
consistent with the existing April 17, 2002, RCRA Online policy letter1 from EPA's Office of 
Solid Waste Office Director Elizabeth Cotsworth to Ms. Karen Huffman of Criterion Catalysts & 
Technologies, which stated "EPA would not require an ocean carrier in territorial seas to have an 
EPA transporter identification number when it is importing or exporting hazardous waste cargo. 
This is true whether the carrier is a U.S. flagged vessel or a foreign flagged vessel." That same 
letter also noted that " ... the ocean carrier may be subject to other requirements, such as U.S. 
Department of Transportation (DOT) requirements for transporting hazardous materials." 

1 RCRA Online Number 14595, 
https:/ /yosemite.epa.gov/osw/rcra.nsf/0c994248c23994 7e85256d090071175f/6d3c973f8e9 l 582085256bcd005al 1 al 
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While international ocean carriers are not required to obtain EPA ID numbers or carry 
RCRA manifests, the November 28, 2016, Hazardous Waste Export-Import Revisions Final Rule 
did establish requirements that do apply to international ocean carriers transporting hazardous 
waste import and export shipments. Under the contract requirements in 40 CFR 262.83(t) for 
hazardous waste export shipments, contracts or equivalent arrangements must: 

1. Name all transporters that will have physical custody of the hazardous waste export 
shipment ( 40 CFR 262.83(t)(2)(ii)); 

2. Require the transporter carrying the hazardous waste export shipment to immediately 
inform the exporter, EPA, and either the competent authority of the country of transit or 
the competent authority of the country of import of the need to make alternate management 
arrangements in cases where the shipment cannot be managed as described in the 
notification of intent to export (40 CFR 262.83(t)(3)(i)); and 

3. Require all transporters carrying the hazardous waste export shipment to comply with the 
movement document requirements of 40 CFR 262.83( d) from the start of the shipment at 
the U.S. shipping site until it reaches the foreign receiving facility, including the signature 
requirements of 40 CFR 262.83(d)(xiii) at each custody transfer (40 CFR 262.83(t)(8)). 

' Similarly, under the contract requirements in 40 CFR 262.84(f) for hazardous waste import 
shipments, contracts or equivalent arrangements must: 

1. Name all transporters that will have physical custody of the hazardous waste import 
shipment (40 CFR 262.84(t)(2)(ii)); 

2. Require the transporter carrying the hazardous waste import shipment to immediately 
inform the foreign exporter, the importer, and the competent authority of the country where 
the shipment is located of the need to make alternate management or return arrangements 
in cases where the shipment cannot be managed as described in the notification of intent to 
export submitted by either the foreign exporter or the importer (40 CFR 262.84(t)(4)(i)); 

3. Require the use of the movement document from the start of the shipment in the country 
of export until it reaches the U.S. receiving facility ( 40 CFR 262.84(t)(3)); and 

4. Require all transporters carrying the hazardous waste import shipment to comply with the 
movement document signature requirements of 40 CFR 262.84(d)(xiii) at each custody 
transfer ( 40 CFR 262.84(t)(7)). 

Therefore, while you are correct that, under the 2016 Hazardous Waste Export-Import 
Revisions Final Rule, the EPA ID number and RCRA manifest requirements continue to not apply 
to international ocean carriers in territorial waters carrying hazardous waste import and export 
shipments, the movement document requirements and the notification requirements ( as listed 
above) for hazardous waste export and import shipments in the 2016 rule do apply. 



Thank you for submitting your question. If you have any further questions about the RCRA 
requirements that apply to international ocean carriers concerning hazardous waste import and 
export shipments, please feel free to contact Laura Coughlan of my staff at (703)308-0005 or via 
email at coughlan.laura@epa.gov. 

Barnes Johnson, Director 
Office of Resource Conservation and Recovery 


