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The purpose of th is memorandum is to identify how RCRA standards (and man ifest requirements in 
particular) apply to: I) Off-shore o il platforms located with in state territorial waters; and 2) Off-shore oil 
platforms located outside state territorial waters. This memorandum supersedes two previous interpretations 
developed in 2013 that were available on EPA's website in a Question/Answer format. 

Offshore Oil Platforms Located Within State Territorial Waters 

Generally, RCRA regulatory requirements apply to hazardous wastes generated on off-shore oil drilling 
platforms located within the jurisdiction ofeither the adjacent state or the Federal government, depending on 
whether the adjacent state is authorized to implement the RCRA program in lieu of the federal government. 
Off-shore dri ll ing platforms are considered separate waste generation points subject to the 40 CFR Part 262 
generator regulations. 

For states authorized to implement the Federal RCRA program, state regu lations would apply to platforms 
located within the boundary of state territorial waters (defined as 3 nautical miles, except Texas and the west 
coast of Florida which have a maximum of9 nautical miles). 1 Ifstates are not authorized to implement 
RCRA, Federal regulations would apply if the platform is located within those state territorial water 
boundaries. 

Off-shore Oil Platforms Located Outside State Territorial Waters 

Platforms located on the Continental Shelf beyond the bounds ofstate territorial waters are subject to 
regulation pursuant to the Outer Continental Shelf Lands Act (OCSLA) (43 U.S.C. §1331 et seq; 43 U.S.C. 
§180 I set seq.). OCSLA specifically provides for the application of Federal law to ·'all installations and other 
devices pennanently or temporari ly attached to the seabed, which may be erected thereon for the purpose of 
exploring for, developing, or producing resources .. .'' .2 In accordance with OCSLA, the U.S Department of 
Interior, Bureau of Ocean Energy Management, identifies Federal jurisdiction generally as the farthest of200 

1 See generally ht1ps://www.boem.gov/outcr-continental-shelf/ (The U.S. Department of Interior, Bureau ofOcean Energy 
Management (BOEM) is the federal agency that administers the Outer Continental Shelf Lands Act). See discussion below 
about OSCLA as it relates to federal jurisdiction and RCRA. 
2 43 U.S.C. 1333{a)(l) 
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nautical miles seaward, in accordance with accepted principles of international law.
3 

Thus, Federal RCRA 
regulations would apply to off-shore drilling platforms that are attached to the seabed and located between 
the bounds ofauthorized state territorial waters and the 200 nautical miles seaward. 

What RCRA Regulations Apply to Off-shore Oil Platforms 

The federa l RCRA regulations at 40 CFR 26 I .4(b)(5) contain an exemption for certain, but not all, wastes 
associated with the exploration and production ofo il and natural gas. Under 40 CFR 26 I .4(b)(5), "drilling 
fluids, produced waters, and other wastes associated with the exploration, development, or production of 
crude oil, natural gas or geothermal energy" are defined to be RCRA solid wastes exempt from the Federal 
RCRA hazardous waste program. However, examples ofo il and gas exploration and production wastes not 
exempted under 40 CFR 261.4(b)(5) include unused fracturing fluids or acids; painting wastes; sandblast 
media; spent solvents, spilled chemicals, and waste acids; used equipment lubrication o ils; waste compressor 
oil; filters; used hydraulic fluids; and laboratory wastes (53 FR 25447, 25454, July 6, 1988). Thus, one 
should not presume that all wastes generated aboard an oil platform are eligible for the exemption at 
261.4(b)(5). Generators must make a hazardous waste determination for these non-exempt wastes, and if 
hazardous, those wastes would be subject to RCRA regulatory requirements. These hazardous wastes 
generated on off-shore oil platforms within federal jurisdiction and, as mentioned above, generally within 
200 nautical miles seaward are subject to 40 CFR Part 262 generator regulations including safely managing 
the hazardous waste on-site, and packaging, labeling and preparation of a hazardous waste manifest. The 
signed manifest must accompany the hazardous wastes on vessels transporting the hazardous wastes from the 
oil platform to the receiving U.S. port. Such transporters are subject to regulations under 40 CFR Part 263 
and applicable U.S. DOT Hazardous Materials standards. Where the hazardous wastes are delivered to the 
designated faci lity in bulk, the transporter must comply with the applicable manifest provisions for water 
(bulk) shipments at 40 CFR 263.20 (or analogous authorized state regulations). 

The on-shore fac ility receiving the shipment at the U.S. port must either be a designated RCRA treatment, 
storage, or disposal faci lity ("Designated Facility") as defined in 40 CFR Part 260. l O(i.e., where the fac ility 
is the ultimate receiving facil ity); or, a transfer faci lity as defined in 40 CFR 260.10 (subject to reduced 
requirements in 40 CFR 263.12) if the facility were storing the hazardous waste for IO days or less during the 
normal course of transportation. 

As noted above, this memorandum supersedes two previous Agency clarifications developed in 2013. The 
QAs were entitled: I) How does one transport hazardous wastes from an off-shore oil rig to port? Which 
Agency has jurisdiction? Do the wastes need to be manifested whi le on water? and 2) Do the RCRA 
hazardous waste regulations apply to wastes generated on an oil platform in the Gulf of Mexico? Those 
previous clarifications had concluded that RCRA was applicable to off-shore oil platforms but that hazardous 
waste manifesting was not required ifan off-shore oil platform located beyond state waters but within the 
200 nautical mile seaward limit. After further consideration of the language in the OCSLA, EPA is 
superseding those two QAs with this memorandum to make it clear that the RCRA regulations apply to such 
off-shore oil platforms generating hazardous waste, including use of the hazardous waste manifest. 

If you have any questions, please contact George Faison of my staffat fa ison.george@epa.gov. 

cc: RCRA Program Branch Chiefs 
RCRA Enforcement Managers 
Greg Sullivan 

3 See https://www.boem.gov/outer-continental-shelf/ 
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