
UNITED STATES ENVIRONMENTAL PROTECTION AGENCY 
WASHINGTON, D.C. 20460 

Mr. Thomas M. Tuori 
Harter Secrest & Emery LLP 
1600 Bausch & Lomb Place 
Rochester, New York 14604-2711 

Dear Mr. Tuori: 

OFFICE OF 
SOLID WASTE AND EMERGENCY 

RESPONSE 

I am responding to your letter of January 21, 2014 to Barnes Johnson where you seek 
confirmation from EPA on two questions regarding the shipment of materials originating in 
Mexico, with transit across the United States to a destination facility located in Quebec, Canada 
where these materials would be reclaimed primarily for their silver content. First, you ask · 
whether intact unused off-spec dental x-ray packs and trimmings from unused dental x-ray packs 
generated at a Carestream facility in Mexico and destined for reclamation in Canada would be 
excluded from RCRA regulations in the United States. Second_, you seek confirmation on 
whether such a non-waste determination would dictate the regulatory status of the materials for 
purposes of import, transit in the United States, and export regardless of whether any states along 
the route of transit would regulate these materials as hazardous wastes, or regulate these 
materials more stringently. In particular, you mention in your letter that the transporter of these 
materials may possibly stop while in transit across the United States at other Carestream facilities 
(e.g., Windsor, Colorado and Rochester, New York) to consolidate other off-spec dental x-ray 
packs and trimmings from unused dental x-ray packs generated at these facilities. 

First, you are correct that federal RCRA hazardous waste regulations, per 40 CFR 261.2( c )(3) 
and Table 1 of 40 CFR Part 261, do not regulate the reclamation of off-spec commercial 
chemical products and characteristic byproducts provided these materials are reclaimed 
legitimately. Even if Mexico and/or Canada considered these materials hazardous waste, the U.S. 
does not under the federal regulations. Since these materials are not hazardous wastes under the 
federal regulations, EPA's hazardous waste import/export requirements would not apply. 
Therefore, under the federal regulations, if these materials were to solely transit across the 
United States from Mexico to Canada, they would only need to comply with applicable 
Department of Transportation requirements. However, please note that there could be a situation 
where a RCRA authorized state regulates these materials more stringently than the federal 
program and may impose requirements for these materials. 

For situations where the shipment is simply transiting a state with more stringent requirements 
than the federal program for these materials, we believe ¢estate's requirements would not likely 
apply to transit only activity. This is because when no activity -other than transiting is occurring 



there is no activity that is typically regulated (e.g., import, export or any other type of 
management activity) to trigger the more stringent state requirements. However, should the 
transporter stop at a facility in ~ state with more stringent requirements than the federal program 
to consolidate a shipment of like materials subject to the more stringent state regulations, then 
the transporter is no longer engaging in transit only activity. As a result of this consolidation 
activity, then the state's regulations would apply to this additional activity. 

For example, should a state view such materials as a shipment of recyclable hazardous materials 
destined for precious metal recovery rather than a characteristic byproduct being reclaimed, the 
facility receiving the initial import shipment from Mexico, conducting the consolidation activity, 
and initiating the consolidated export shipment to Canada would have additional requirements. 
These would include complying with the authorized state's regulations equivalent to 40 CFR 
Part 266 Subpart F (Recyclable Materials Utilized for Precious Metal Recovery), the initiation 
of a hazardous waste manifest upon entry of the original shipment into the United States under 
the authorized state's regulations equivalent to 40 CFR Part 262 Subpart F (Imports of 
Hazardous Waste), and complying with all applicable export requirements under the authorized 
state's regulations equivalent to 40 CFR 262 Subpart E (Exports of Hazardous Waste) prior to 
exporting the consolidated shipment to Canada. 

Therefore, because of the complexity of this issue and possibility of a state's regulations being 
more stringent than the federal program, we recommend you contact your state environmental 
agency to definitively determine what regulations, if any, may be applicable to your shipment. 

Should you have any further questions, please contact Jim O'Leary of my staff at (703) 308-
8827, or oleary.jim@.epa.gov. 

Yours truly,~ 

~in, Dtrector 
Materials Recovery and Waste Management Division· 


