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Dear Mr. Wilkinson: 

OFFICE OF 
SOLID WASTE AND 

EMERGENCY RESPONSE 

Thank you for your Jetter of March 21, 2011 requesting clarification on the applicability of the used oil 
regulations, at 40 CFR part 279, to used oil inserted as feedstock to a petroleum refining facility. 
Specifically, you seek clarification wheth•er on-specification used oil, produced by a used oil processor 
or re-refiner and sold for use as a feedstock or as a component in feedstock, to be inserted before crude 
distillation or catalytic cracking at a petroleum refining facility, is subject to regulation under 40 CFR 
part 279. You also indicate that the used oil in question either contains less than 1000 ppm total 
halogens, or there is appropriate documentation to rebut the presumption by demonstrating that the used 
oil does not contain hazardous waste. 

As noted in your letter, the part 279 standards provide various exemptions from the used oil 
management program. The exemptions at §279.1 O(g)(1)-(5), which were promulgated in the March 4, 
1994 Final Used Oil Rule (see 59 FR 1 0550), apply specifically to petroleum refineries.' The relevant 
regulations for consideration here are: 

• (g)(3) Used oil that is inserted into the petroleum refining facility process before crude 
distillation or catalytic cracking without prior mixing with crude oil is exempt from the 
requirements ofthis part provided that the used oil constitutes less than 1% of the crude oil feed 
to any petroleum refining facility process unit at any given time. Prior to insertion into the 
petroleum refming facility process, the used oil is subject to the requirements of this part. 

• (g)( 4) Except as provided in paragraph (g)(5) of this section, used oil that is introduced into a 
petroleum refining facility process after crude distillation or catalytic cracking is exempt from 
the requirements of this part only if the used oil meets the specification of §279.11. Prior to 
insertion into the petroleum refining facility process, the used oil is subject to the requirements of 
this part. 

1 Petroleum refineries in this situation should have the SIC code 2911, or equivalent refinery NAICS codes. 
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We agree with your assessment that off-specification and on-specification used oil are treated differently 
under the exemptions for petroleum refmeries. Although the regulations do not use the terms on­
specification and off-specification in all iinstances, the preamble discussion in the 1994 final rule 
provides further insight. In particular, the preamble discussion of paragraph (g)(4) entitled, Used Oil 
Inserted fnto the Petroleum Refining Process After Crude Distillalion or Catalytic Cracking, 
distinguishes between off-specification and on-specification used oil when it is inserted into the 
petroleum refining process after the crude distillation or catalytic cracking has already occurred. 
Specifically, EPA expresses concern witlh possible environmental effects of placing large amounts of 
otT-specification used oil into the petroleum refining process that have not passed through crude 
distillation or catalytic cracking units. Therefore, off-specification used oil at this point in the process 
does not qualify for the (g)(4) exemption and, thus, would be subject to regulation under Part 279. On 
the other hand, EPA has a different view with respect to on-specification used oil at this point in the 
process. EPA states in the preamble that " ... on-specification used oil may be burned in the same 
manner as virgin petroleum fuel in other situations, therefore it makes little sense to restrict its use as a 
feedstock to the petroleum coker ... " Paragraph (g)(4), therefore, places no limitations on the amount of 
on-specification used oil that may be ins•erted after crude distillation or catalytic cracking. 
(59 FR 1 0554.) 

With respect to the insertion of used oil in a petroleum refining process before crude distillation or 
catalytic cracking, the regulations in paragraph (g)(3) and the preamble in the 1994 rule simply refer to 
"used oil" and do not seem to distinguish between on-specification or off-specification used oil in the 
way that paragraph (g)(4) does. Paragraph (g)(3) does not specifical ly address the insertion of on­
specification used oil into the refinery process at this stage of the process. Nevertheless, EPA believes it 
is reasonable to conclude that because we specifically stated that it does not make any sense to limit the 
amount of on-specification used oil inserted after the crude distillation or catalytic cracking unit, which 
provides additional contaminant reduction, we did not intend to limit the amount that can be inserted 
before. 

The question that remains is whether on-·specification used oil that is inserted before the crude 
distillation or catalytic cracking unit is SIUbject to the part 279 standards when this activity does not 
constitute burning for energy recovery. There are numerous preamble statements and interpretive 
memoranda that address situations wher1e on-specification used oil will be burned for energy recovery. 
In these situations, the answer clearly is no, the part 279 standards do not apply.2 However, there is one 
instance, as you cited in your letter, where EPA determined that on-specification used oil can be used as 
a substitute for an ingredient in the manufacturing of blasting agents.3 Specifically, in this letter, EPA 
states that on-specification used oil can be substituted for fuel oil in the production of ammonium nitrate 
fuel oil (ANFO) blasting agents. (A 1991 EPA memorandum similarly addresses substituting used oil 
for fuel oil in the manufacture of ANFO, and factors to consider when evaluating used oil as a legitimate 
substitute.4) 

2 "The Agency has always intended that used oil that is to be burned for energy recovery only be regulated under the Used 
Oil Management Standards until it has been determined to meet the used oil fuel specification. Once it has been 
determined to meet the fuel specification -and the marketer complies with 40 CFR 279.72, 279.73, and 279.74(b), the used 
oil is no longer regulated by the Used Oil Management Standards" (68 FR 44662, July 30, 2003}. 
3 Letter to William Patterson from Michael Shapiro, Director, Office of Solid Waste; January 10, 1994; RCRA Online (RO) No. 
11807. 
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Memorandum to Robert l. Duprey from Sylvia K. Lowrance, Director, Office of Solid Waste; June 5, 1991; RO No. 11613. 



The basis for this determination is that on-specification used oil is equivalent to virgin fuel oil for 
regulatory purposes. The allowable use of on-specification used oil in this manner is, in our view, 
analogous to the use of on-specification used oil as a feedstock to a petroleum refinery. EPA believes 
that this is a proper application of the spedfication requirements (i.e., use of on-specification used oil for 
purposes other than burning for energy recovery) because clearly the exemption for petroleum refineries 
at §279 .1 O(g)( 4) exists, which allows for just that, a use otQer than burning for energy recovery. 
Accordingly, it is our interpretation that om-specification used oil that is inserted as a feedstock into the 
petroleum refining process after, as well as before, crude distillation or catalytic cracking is exempt from 
the part 279 standards. 

Finally, it is also important to note, that EPA regions and states authorized to implement the RCRA 
program make detem1inations regarding the requirements that apply in specific situations. States often 
have programs that are more stringent thatn the federal hazardous waste and used oil programs. 

If you have any further questions regarding the federal used oil regulations, please contact Jefi Gaines of 
my staff at (703) 308-8655. 

Sincerely, 

Suzanne Rudzinski, Director 
Office ofResource Conservation and Recovery 
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VlA ELECTRONIC MAIL 

Ms. Suzanne Rudzinski 

March 21 , 2011 

U.S. Environmental Protection Agency 
Ariel Rios Building 
1200 Pennsylvania Ave., N.W. 
Washington, DC 20460 

Dear Ms. Rudzinski: 

I am writing to request clarification of whether on-specification used oil, produced by a 
used oil processor or re-refiner and sold for use as a feedstock or as a component in 
feedstock, to be insetted before crude distillation or catalytic cracking at a petroleum 
refining fac ility, is subject to regulation under 40 C.F.R. Pa1i 279. 

Background 

This request is limited to the following pettinent facts. A processor or re-refiner markets 
used oil that it has determined is on-specilication pursuant to the requirements in 40 
C.F.R. § 279.1 1. Additionally, either the used oi l in question contains less than 1000 
ppm total halogens or there is appropriate documentation to rebut the presumption by 
demonstrating that the used oil does not contain hazardous waste. 

Due to the properties of the used oil, it is commercially appropriate for use as either a 
refinery feedstock or a component in a refinery feedstock to be inserted before the cntde 
distillation unit or catalytic cracking tmit. [s the use of this material in this manner 
subject to regulation under Part 279? 

Analysis 

Our analysis of the Part 279 regulations, together with various documents explaining 
EPA's development and interpretation of the regulatory program, suggests that the 
referenced material is not subject to regulation under Part 279. The Parl279 regulations 
provide various exemptions from the used oil program. As explained by the Agency in 
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various rulemaking preambles and guidance documents, on-specification used oil "poses 
no greater risk than virgin fuel oil and, once it enters the commercial fuel oi l market, 
should not be regulated differently than virgin fuel oiL" 50 Fed. Reg. 49154 at 49189, 
November 29, 1985. Except for ce1tain recordkeeping obligations on the person first 
claiming that used oil being burned for energy recovery meets the specifications, 
pursuant to 40 C.F.R. § 279.11, used oil being burned for energy recovery, and any fi.tel 
produced from used oil, that does not exceed any of the allowable levels of constituents 
and properties in 40 C.P.R. Part 279, Table 1 is not suqject to PaJ1279. 

EPA has clarified that, in certain circumstances, the use of on-specification used oil as an 
ingredient or feedstock in manufacturing is also not subject to regulation under Part 279. 
For example, EPA has clarified that the use of on-specificatjon used oil as direct feed to a 
petroleum co leer, asphalt production process (or any other process after crude distillation 
or catalytic cracking) at a petroleum refining facility is not subject to regulation under 
Part279. See 40 C.F.R § 279.10(g)(4). Similarly, EPA has determined lhat, because on­
specification used oil fuel is equivalent to #2 fuel oil f01' regulatory purposes, on­
specification used oil is also not subjecl to regulation under Part 279 when it is utilized as 
a substitute for #2 fuel oil in the production of ANFO blasting agents. See Letter from 
Michael Shapiro, Director, Office of Solid Waste to William Patterson, January 10, 1994, 
available at RCRA Online, RO 11807. 

The fact Ulat on-specification and off-specification used oil are treated differently under 
Part 279 is illustrated by 40 C.F.R. § 279.1 O(g)(4). In the preamble supporting this 
exemption, EPA explained that inset1ion of used oil as feedstock to a process after crude 
distillation or catalytic cracking at a petroleum refining facility is limited to on­
specification used oil due to "concern about the possible environmental effects of placing 
large amounts of off-spec used oil into the petroleum refining process without passing 
through the crude distillation or catalytic cracking units." 59 Fed. Reg. 10550 at 10554, 
March 4, 1994. It elaborated that " l o Jn-specification used oil may be burned in the same 
manner as virgin petroleum fuel in other situations, therefore it makes little sense to 
restrict its use as a feedstock to the petroleum coker (or in any other process "after" crude 
distillation or catalytic cracking)." 59 fed. Reg. at 10554. Therefore, this provision 
should not be read as a limitation on the type of processes into which on-specification 
used oil can be inserted. If there is little sense to restrict its use as a feedstock after crude 
distillation or catalytic cracking, there is no sense restticting its use before these 
processes which are "expressly designed to remove, alter or otherwise immobilize 
contaminants in the nonnal course of the refining process." 59 Fed. Reg. at I 0554. 

Accordingly, the use of on-speciJication used oil, produced by a used oil processor or re­
refiner and sold for use as a feedstock or as a component in feedstock, by inserting before 
crude distillation or catalytic cracking at a petroleum refining faci lity should not be 
subject to regulation under Part 279. 40 C.F.R. § 279.1 O(e)(I) provides that "(m]aterials 
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that are reclaimed from used oi I that are used beneficially and are not burned for energy 
recovery or used in a manner constituting disposal (e.g. , re-refined lubricants) are . . . not 
used oil and thus are not subject to this part., The petrolemn refining facility feedstock 
produced from the used oil meets tlus definition. It is a material that has been reclaimed 
from used oil that is used beneficially as a feedstock. Its use as a refinery feedstock does 
not constitute burning for energy recovery or use in a marmer constituting disposal. This 
analysis is not altered by the fact that some portion of this feedstock, as a result of the 
petroleum refining process, may ultimately end up in products to be bumed for energy 
recovery or ltsed as feedstock for asphalt production. Not only is this the ordinary 
manner of use for these petroleum fractions, as described above, each of these uses is 
authorized as a direct use of on-specification used oil. See 40 C.P.R. § 279.11 and 40 
C.F.R. § 279.1 O(g)( 4). 

Alternatively, this material is exempt under 40 C.F.R. § 279.11. As explained above, 
used oil being burned for energy recovery and any fuel produced from used oil that does 
not exceed any of the allowable levels of constituents and properties in Table 1 is not 
subject to Part 279. This section does not limit shipping only to a used oil burner. The 
material can also be sold to a processor, re-re:finer or distributor. See 68 Fed. Reg. 44659 
at 44662, July 30, 2003 ; see, also, RCRA Online 14755. Once a shipment takes place, 
sending the on-specification used oil feedstock to a petrolemn refining facility, or a third 
party en route Lo a petroleum refining facility, that processes the material to make various 
fuels and other products, the shjpment of used oil should no longer be subject to 
regulation tmder Part 279 and the on-spec1fication used oil feedstock can be handled like 
any other virgin f·uel oil. 

Finally, because the on-specification used oil being used as a feedstock at a petroleum 
refining facility is not subject to regulation under Part 279, the exemptions in 40 C.F.R. 
§ 279.1 O(g), and the limitations therejn., are not applicable. 

Thanl< you for your prompt attention to this request. lf you or your staff have any 
questions conceming tlus request, please contact me at your earliest opportunity. 

cc: Mr. Jeffrey C. Gaines 
U.S. EPA 

Very truly yoms, , 

f.yJ]- lrJl i{,v..-,_:__ 
Robert r. Wilkinson 

Husch Blackwell LLP 


