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Mr. Robt::rt A. Barkhc>lz, P.E., Associate 
Malcolm P;r'nie, Inc. 
1500 Abbott Road 
Suite 210 
East Lan:;ihg, 'tv1 i.ch iglm 48823 

Dear Mr. I3arkholz: 

OFFICE OF 
SOLID WASTE AND EMEA 

RESPONSE 

l am wri tingin responseto your letter ofJ 
on the RCR.A. "P" and nr hazardous waste codes: 

rJqt1~hii1~ guidance 
You asked if the ' 'P" and "U" codes 

apply for certain discarded, damaged or unsold commercial lawn fertilizers mixed with 
insecticides or herbicides. In the letter you provided several scenarios, and questioned 
whetllenhe in~ecticidclherbicide tngredients are considered to be the .:;ole active 
ingredients: ' ·:.: :->:·:· ... .. 

·:·.,. 
· . \ ·.<···· 

/'.n unus:cd<<:811jMcn~infcher-riic<~l prod~;c't, .wh~kdiscarcled,n~·~t·;. 2arry ·.· ···p·· or 

" U" hazardous waste code if [r contains a chemiCal listed in ~231 :3 3( e)or 261.33(f), 
respectively ; as the sole active ingredient. ' In other words, th~ listin '.5 in '261.33 do not 
inc ludcchemical r ixtures \\·here the listed chL:mical is not the sole ~ctive ingredient, 
re~~:.trdle:;s o f '"'hether on ly one or more active ingredients areprescnt. l\ot _~ that ·'sole 
activ(: ingredient'' T!lt:ans the acti'-•c ingredient is theonly chemically active component 
th;;.t p~·ff·C~nns the function or the product. 

. ·.·.· 

More speci 11cally. \vhen a fon11ul~fe<l 'pfoauct has more than one. chem ical or 
wmpound as an active j,~gredienl, the presence ofa "P'' or ' 'U" chemical substance in the 
formulation does n<>t render the product, when discarded, a P- or U- listed hazardous 
wast.:. Based on the limited infonnation on the commerc'ial lawn fertilizers described in 
your lellcr. it appears the insecticides/herbicides in those fertilizers arc not the sole active 
ingredie :1 tS, because the fet1ilizer components (typically nitrogen , ph()sphorous and 
potassiu rn compounds) pc-rfomnhe function of the product as \Veil, i.e ., .p.edom1 as active 
ingredients. Therefore, such lawn fertilizer products are notP- or U~ listed hazardous 
wastes once discarded. 

Ne veithc lc!>S. rrs you al o noted~ such disc.arcledfertihzcr produc ts still need to be 
enluat cd !0 dcrcrn1 in.t· i r they ex hi bit any ()J the hazardous \vasle c!taracti.:rist ics pursuant 
!(' ,~2:11 :~r - 24 h.irthcrmorc, please he ;m:are that States autho riz.:d 1.o implement and 

' i' .:r "ccmmerc•Jl ch.::mJcol rroduct M manu rac turing chemic;; ! inlerni.::di'-lte'' detlll.:J m 
.,] q _JJ(d)(Conuncm j 

R<~eycl~~_;,;clable • Prlntecl with Vegetable 011 Based InkS on 100%Hecyc!ed Pap9r (20~'• .-osH:nn,sun"'" .-,.- . . 



enforce the RCRA programs can be more stringent than the Federalregulatory 
requirements under Section3009 of RCRA. Consequently, you should contact the 
appropriate State at;thorities forthe.final determinations astq. the -status ofspecific w aste 

materials in those States. 

Thank you for your inquiry. If you have furth~r questionsconceming this matter, 
please feel free to sallChiyh(tngChen ofmystaffat(703} 308-044 L . 


