
UNITED STATES ENVIRONMENTAL PROTECTION AGENCY 
WASHINGTON, D.C. 20460 

OFFICE OF RESOURCE 
CONSERVATION AND RECOVERY 

September 15,20 I0 

Michael S. Freeman 
Earthjustice 
1 400 Glenarm Place, Suite 3 00 
Denver, CO 80202 

Dear Mr. Freeman: 

Thank you for your letter of April 27,20 10, to Maria Vickers requesting the U.S. 
Environmental Protection Agency's (EPA's) opinion as to whether the Resaurce Conservation 
and Recovery Act (RCRA) exemption for oil and gas exploration and production (E&P) wastes 
from hazardous waste regulation (E&P exemption) extends to synthetic (plastic) pit liners used at 
oil and gas sites. 40 CFR 26 I .4(b)(5). Our review of this issue was coordinated with RCRA 
program staff in EPA Headquarters and EPA Region VIII, and with the Colorado Department of 
Public Health and Environment. We also considered comments provided to us by the Colorado 
Petroleum Association ia a letter dated June 15,20 10. In making this determination we carehlly 
considered all the information provided, the regulatory history, and the Agency's interpretation 
of Congress' intent when they temporarily exempted drilling fluids, produced water, and other 
wastes associated with E&P operations from hazardous waste regulation. 

You stated that the definition of E&P waste only covers those wastes that are "intrinsic to 
and uniquely associated wiW oil and gas exploration and development. 58 Fed. Reg. 15284 
(March 22, 1993). You also stated that plastic pit liners are not unique and intrinsic to the oil 
and gas exploration industry and are used in numerous other industries such as in fuel storage 
tank farms, agriculture, fish hatcheries, architecture, engineering and landscaping. The Agency 
agrees that synthetic pit liners used in E&P operations are not intrinsic to or uniquely associated 
with operations associated with the exploration, development, or production of crude oil and 
natural gas. Therefore, although spent synthetic pit liners are wastes derived from E&P 
operations, they are not covered by the E&P exemption, since they are not intrinsic to or 



uniquely associated with operations associated with the exploration, development, or production 
of crude oil and natural gas. 

Please note that t h i s  determination is limited to the scope of the RCRA E&P exemption 
codified under 40 CFR 261.4@)(5) and is in no way intended to interpret the status of these 
wastes under state regdations, or to express an opinion on how the management and disposal of 
synthetic pit liners used at oil and gas sites should be regulated by states. Moreover, EPA's 
determination that synthetic pit liners used in E&P operations are not covered by the E&P 
exemption does not suggest that they are hazardous wastes. On the contrary, many wastes 
generated in E&P operations are not covered by the exemption. The issue EPA is addressing in 
this reply to your request is whether or not the E&P waste in question (spent synthetic pit liners 
used in E&P operations) are covered under the exemption. 

1 hope this adequateIy addresses your request. However, if you have questions, please 
contact Bonnie Robinson of my staff by phone at 703-308-8429 or by email at 
robinson. bonnie@epa.gov. 

Sincerely, 

Robert Dellinger, Director 
Materials Recovery and Waste Management Division 

cc: EPA Region VIII - Immediate Ofice 
Chuck Figur, EPA RRgion VIII 
Joe Schiefflin, Colorado Dept. of Public Health and Environment 



I 
ALASKR CAL1EOANIA FLORIDA MID-PACIF IC  NORTHEAST NORTHERN R O C K I E S  

RORTHWEST ROCKY MOYNfAlN WASHINGTON,  DC INTERNATiONAL 

I 

Re: Request foi opinion letter on plastic pit liners 

Ms. Maria P. Vickers 
Acting Director 

Dear Ms. Vickers: 

April 27,2010 

BY ELECTRONIC MAIL: 
vickers.maria@epa.gov 

I am writing to ;quest an opinion letter from the Environmental Protection Agency on 
the question of whether the Resource Conservation and Recovery Act ("RCRA") exemption for 
oil and gas exploration and production wastes rexempt waste" or "E & P waste") extends to 
synthetic (plastic) pit liners used at oil and gas sites. Ms. Bonnie Robinson of your office 
recommended that this letter be sent directly to you. 

United States Enviionmental Protection Agency 
Ofice of Resource Coqservation and Recovery 
1200 Pennsylvania Aveplue NW 
Washington, DC 20460 

In 2008, the Colorado Department of Public Health and Environment and the Colorado 
Oil and Gas Conservation Commission determined that pit liners are not E & P waste because 
they are not "unique and intrinsic" to the oil and gas industry. In making this determination, the 
agencies noted that numerous other industries use plastic pit liners. Colorado rules now require 
that pit liners used at oil and gas sites be disposed of in compliance with state solid waste laws, 
just as is required when, the liners are used by ather industries. As a practical matter, this means 
that oil and gas compariies generally can no longer bury pit liners on site when drilling is 
completed. 

Recently, the ~blorado Petroleum Association asked the Colorado Oil and Gas 
Conservation  omm mission to repeal this rule and allow companies to return to their earlier 
practice of burying pit on site. I am writing on behalf of a number of conservation 
organizations, Colorado Environmental Coalition, The Wilderness Society, and 

Protection Agency's assessment of this legal question. 

If possible, we greatly appreciate it if EPA could issue an opinion letter in the next 
30 days so that it can Colorado's consideration of this issue. 

For the reasons described below, we believe that Colorado's 2008 determination was 
correct. Moreover, as  4 policy matter, the Colorado rule yields substantial environmental 
benefits that further the goals of federal and state hazardous and solid waste laws. 

I 
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E & P waste is exempt from the definition of hazard~us waste under RCRA. See 42 
U.S.C. 8 692 1 (b)(2)(AJ. Consistent with federal law, Colorado statutes also exempt E & P waste 
from the definition of splid waste. C.R.S. 54 34-60- 103(4.5), 30-20- 101 (6)(b)(VI). 
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The definition df E & P waste, however, only covers those wastes that are "intrinsic to 
and uniquely with" oil and gas exploration and development. 58 Fed. Reg. 15284 

oil and gas industry waste subject to solid and hazardous waste laws 
to the industry. Id.; see also, 53 Fed. Reg. 25447,25448 (July 6 ,  

1988) (stating that "wastes not uniquely associated with exploration, development and 
production" are not ex pt); Exemption of Oil and Gas Exploration and Production Wustes 
from Federal Hazardor Waste Regulations (EPA 2002) at 1 2 ("2002 Guidance") (flow chart 
noting that wastes not if not "uniquely associated"). ,, . 

As Colorado reaognized, plastic pit liners are not unique and intrinsic to the oil and gas 
exploration industry. $0 the contrary, numerous other industries also use them. See, e.g., 
http:I/www.reefmdust d es. comlindustrv .php; http:/Jwww. etpinfo .codliners .htm (liners used in 
fuel storage tank farms! agriculture, fish hatcheries, architecture, engineering and landscaping). 
These other industries +anage to responsibly dispose of liners in compliance with state and 
federal laws. There is o reason Colorado's oil and gas industry cannot do the same. 'P 
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We believe ~olbrado's conclusion is consistent with almost a quarter century of 
interpretation by the E EPA has long recognized that containment devices used by many 
different industries "unique" to the oil and gas industry and do not become exempt waste 
when those devices to store E & P wastes, 

A. Pit Liners are not exempt wasti  

'I That recognition is reflected in EPA's 1988 determination that E 62 P waste should not be 
regulated as hazardous baste, as well as in clarifications the agency published in 1993. 53 Fed. 
Reg. 25447 (July 6 ,  1998) C" 1988 Determination"); 58 Fed. Reg. 15284 (Mar. 22, 1993) (" 1993 
Clarification"). EPA also pubIished a guidance document on the subject in 2002, which takes 
the same approach. 

EPA explained in 1993: "One common belief is that any wastes generated by, in support 
of, or intended for use by the oil and gas E & P industry . . . are exempt. This is not the case; in 
fact, only wastes generpted by activities uniquely associated with the exploration, development 
or production of crude bil or natural gas . . . are exempt . . . ." 1993 Clarification at 15285 
(emphasis added). 

In its 1988 Det rmination, and its 2002 Guidance, EPA provided ilIustrative lists of i wastes that are exempt, and those that are not exerhpt. Exempt wastes include drill cuttings, 
produced water, drillink fluids, certain other wastes from operations unique to oil and gas 
development (such as &as plant dehydration wastes), and some mixtures of exempt and non- 
exempt wastes such as pit sludges and tank bottoms. 1988 &termination at 25453; 2002 
Guidance at 9- 1 1. . < .  c 
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By contrast, E P ~  viewed other wastes generated in a variety of industries as  non-exempt, 
even when used at an oil and gas development site. These include painting wastes, waste oil and 
filters from compressor! engines, hydraulic fluids, various solvents and cleaning wastes. 1988 
Determination at 2545 4 -55; 2002 Guidance at 9-1 1. 

Of particular relevance here, EPA addressed drums and trucks used to store or transport E 
& P waste. The agenci distinguished between the dnuns and trucks themselves, and the wastes 
they contain. The sludkes, bottoms and rinsate from drums and h c k s  storing exempt waste 
remain exempt. 1993 Clarification at 1 5285-86; 2002 Guidance at 10. But the drums 
themselves (and the tanker trucks) are not exempt from federal hazardous waste 
laws. See 1988 at 25454-55; 2002 Guidance at 1 1. 

This distinction makes sense: while drwns and trucks may store E & P waste, they are 
used widely in a varie of industries and cannot be deemed "unique" to oil and gas 
development. The oil 4 , nd gas industry can readily dispose of drums and tanker truck parts in 
compliance with solid $d hazardous waste laws, just as other industries do. 

The same ratio d ,ale applies to pit liners. Pit liners are not unique to the oil and gas 
industry, any more drums and tanker trucks are. Manufacturers sell pit liners to a range of 
industries that fish hatcheries, architecture, engineering and landscaping. 

does not suddenly become exempt from solid waste 
gas exploration company. 

Moreover, a codtrary interpretation would cany troubling implications. If every device 
used to store E & P waSte becomes exempt from solid waste laws, then produced water tanks and 
similar storage also are presumably exempt. We expect that it would only be a matter 
of time before companies begin demanding that state agencies let them bury old 

truck parts on-site once their useful life has ended. 

B. Treating pit li ers as non-exempt waste furthers the gaab of RCRA. i 
The Petroleum ssociation's proposal also is bad policy. Burying these wastes on-site t\ would allow oil and companies to burden current and future residents of Colorado with the 

industry's 1 costs. Such a practice also undercuts efforts to promote responsible 
inconsistent with the premises of our solid and hazardous waste 

management laws. 

First, burial of d it liners will leave behind a legacy of minimally regulated waste sites for 
future residents and the( public to address. Land uses have changed substantially in the parts of 
Colorado where oil an gas drilling occurs, and are expected to continue changing in the future. 4 Areas that are now pas ure or open space may later be subdivided into residential developments 
and golf courses. ~ h e h  that happens, construction workers excavating building foundations 
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inevitably will into these liners - and be exposed to their contents. ' Moreover, new 
homes and often come with sprinkler and irrigation systems, which will exacerbate 

isposed of with the liners will migrate into soil and groundwater. 

History shows at future landowners and the public - not the companies that bury the 
waste - eventually will fh bear much of the burden of remediating these sites. While the Petroleum 
Association's members may prefer to avoid the expense of removing their pit liners, these are a 
cost of doing business that the companies should bear. 

companies to revert to their earlier waste management practices will 
making the investments necessary for responsible disposal of these 

wastes. For example, i pit liners are non-exempt waste, companies can be expected to develop f and permit a facility sol that they can dispose of liners in a responsible and cost-effective manner. 
Reclassifying pit liners as E & P waste, however, will eliminate the demand for such a facility 
and the jobs it would likely create. 

Similarly, in 20 9, some Colorado government agencies expressed interest in establishing 
a new landfill (with ap ropriate engineering and design features) to accommodate disposal of t 
waste liners from the or1 and gas industry. The agencies, however, cannot justify the investment 
in such a landfill w i t h  t a regulatory requirement creating the demand for such a safe and 
responsible disposal o ion. f 

Third, exemptidg liners will discourage companies from adopting readily-available 
practices like pitless dr llin . Federal hazardous waste laws recognize that the cost of 
compliance with strict aste management requirements eacourages companies to minimize their 
waste and invest in ne technologies that dIow them to manage it better and more cheaply. See 
42 U.S.C. 54 6902(a)( ), (51, ( 10) (goals af RCRA incIude protecting environment by promoting I improved solid and haaardous waste management techniques); id $8 6902(a)(6), (b) (establishing 
national policy of redu ing or eliminating generation of hazardous waste); see also, Steel 
Manufactu~*ers Ass 'n v. EPA, 27 F.3d 642,649 (D.C. Cir. 1994) (concluding that "minimizing 
the overall volume of s ag that is to be disposed is, by itself, a sufficient justification" for a waste t treatment standard, regardless of other challenges to basis for that standard). 

This dynamic $s already started to work in Colorado. In areas of northeastern Colorado, 
where pit liner burial h& been b m e d  for years on irrigated crop land, companies have replaced 
pits with pitless drilling systems. Companies in other parts of the state report that they have also 
moved to pitless drillink systems and recycling of fluids following the State's 2008 decision that 
liners are not exempt waste. These operators apparently concluded that it was more cost- 
effective to use pitless &sterns than to dispose of pit liners in compliance with solid waste 
management laws. 

I The volume of sludge$ disposed with the pit liners is substak&. We estimate that even a small 
amount of inevitable rasidue on the liner can total 30-40 barrels of untreated waste, because of 
the large size of pits in Colorado. 

I 
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Allowing com$mies to return to their old way of doing business, however, will create a 
major disincentive for them to use pitless drilling and otherwise improve their waste 
management. Such an outcome is counterproductive, as well as inconsistent with federal law. 

Thank you for your consideration of this request. Please do not hesitate to give me a call 
with questions, or if yoh would like to discuss this request, 

Sincerely, 

Michael S. Freeman 

Cc (by electronic 
Ms. Bonnie 


