
 

  

      

 

         

  

      

   

      

   

  

      

       

    

 

 

 

 

 

  

 

 

Date: 11.19.2021 

COVERSHEET: EXPLANATION OF CITATION AND/OR TERMINOLOGY CHANGES IN THIS POLICY 

DOCUMENT 

This policy document remains wholly in effect, but some or all of the regulatory citations within it have 

changed. These changes do not alter the existing regulatory interpretations. 

As part of the 2016 Hazardous Waste Generator Improvements Rule, many of the regulations that apply 

to hazardous waste generators were moved to, or reorganized within, title 40 of the Code of Federal 

Regulations (CFR) part 262. To view a crosswalk between the old and new citations, please visit the 

Hazardous Waste Generator Regulations Crosswalk webpage. 

The Hazardous Waste Generator Improvements Rule also made changes to terms that may be included 

in this document. The most common term change was replacing “conditionally exempt small quantity 

generators” (CESQGs) with “very small quantity generators” (VSQGs). In addition, EPA defined the term 

“central accumulation area” (CAA) to mean a generator’s 90- or 180-day accumulation area for 

hazardous waste. 

Jessica Young 

Chief of the Recycling and Generator Branch 

Office of Resource Conservation and Recovery 

https://www.epa.gov/hwgenerators/final-rule-hazardous-waste-generator-improvements
https://www.epa.gov/hwgenerators/hazardous-waste-generator-regulations-crosswalk


Dr. Alan Sherman, Project Manager 
Tetra Tech FW, Inc. 
1000 The American Road 
Morris Plains, NJ 07950 

Dear Dr. Sherman: 

Thank you for your letter of October 22, 2003, regarding training and signature 
requirements for generators and others who sign the generator’s certification on the hazardous 
waste manifest.  Each of the three questions you raised in your letter are set out below, followed 
by our response. 

Question 1: What sections of the regulations define training requirements, including frequency, 
for one who signs a hazardous waste manifest as the generator or on behalf of the generator? 

Answer: Training requirements relevant to hazardous waste generators signing manifests are 
specified by the Resource Conservation and Recovery Act (RCRA) Subtitle C and Department 
of Transportation (DOT) regulations. Federal RCRA regulations address training for generators 
at 40 CFR Part 262 or Part 265, depending on one’s generator status.  According to 40 CFR 
§262.34(a)(4), generators who generate more than 1,000 kg/month of hazardous waste (or more 
than 1 kg/month of acutely hazardous waste) must comply with the emergency preparedness and 
personnel training requirements at 40 CFR Part 265.16.  Generators who generate greater than 
100 kg but less than 1000 kg/month of hazardous waste, must comply with the emergency 
preparedness and personnel training requirements at 40 CFR §262.34(d)(5).  We do not require 
generators of less than 100 kg/month of non-acutely hazardous waste ("conditionally exempt" 
small-quantity generators) to comply with these requirements. (See 40 CFR 261.5.) 

Hazardous waste generators are also “shippers” of hazardous materials subject to DOT’s 
hazardous materials transportation regulations.  Since your question seems focused on the 
generator’s certification language and the training relevant to one signing this certification, the 
DOT regulations addressing training for hazardous materials employees are the primary source 
of information that answers this question.  Hazardous waste transportation is regulated jointly 
under RCRA regulations and DOT’s hazardous materials regulations.  Therefore, a generator 
who ships hazardous wastes off-site would need to comply with both the Environmental 
Protection Agency’s training requirements noted above for generators and DOT’s requirements 
for training hazardous materials employees.  The training requirements for hazardous materials 
employees are defined in the DOT Hazardous Materials Regulations at 49 CFR Part 172, Subpart 



H. These regulations specify training requirements for general awareness/familiarization, 
function-specific training, and safety training.  The training must occur within 90 days of 
employment for new employees, and be repeated every three years.  See 49 CFR §172.704. 

Question 2: Is the person signing the manifest required to have “first-hand knowledge” of the 
information listed on the manifest, and if so, what sections of the regulations define the extent of 
the knowledge that person who signs the manifest must have with respect to the waste and how it 
was characterized, managed, and prepared for transport? 

Answer:   EPA’s requirements for preparing and signing manifests are based on the 
corresponding DOT regulations that apply to the execution and use of shipping papers for 
hazardous materials under the hazardous materials transportation laws.  Our regulations on the 
use of the manifest were coordinated with DOT so that preparation of a manifest would also 
satisfy DOT requirements for a shipping paper.  In any event, generators or their representatives 
signing manifests must comply with both the RCRA Subtitle C generator requirements as well as 
the requirements imposed by DOT regulations on shippers of hazardous materials. 

The generator’s certification language on the manifest is essentially the same certification 
language that DOT refers to as the “shipper’s certification.” See 49 CFR §172.204. The 
hazardous waste generator or generator’s representative who signs the generator’s certification 
on the manifest is thus complying with DOT’s requirement that each person who offers a 
hazardous material for transportation must certify that the materials shipped are properly 
classified, described, packaged, marked and labeled, and in proper condition for transportation 
according to DOT regulations. See 49 CFR §172.204(a)(1), (2). 

The hazardous materials regulations assume that the person signing the shipper’s 
certification will have personal knowledge of the facts respecting a waste and its proper 
preparation for transportation. The shipper’s certification requirements for hazardous materials 
(including hazardous waste) apply to each person who “offers” a hazardous material for 
transportation. 49 CFR §172.204(a). DOT has made it clear in its interpretations of the term 
“offeror” that this term extends to any person who actually performs the steps required to 
prepare a hazardous material for transportation.  The person actually performing these steps 
could therefore certify to these facts based on their knowledge. We interpret our requirements 
for generators and the manifest to be consistent with DOT’s requirements for hazardous 
materials shippers and shipping papers.  Therefore, we interpret our regulation on use of the 
manifest to mean that any representative of a generator who signs the generator’s certification on 
behalf of the generator must similarly have actual knowledge of the facts specified in the 
generator’s certification. This interpretation affects only the “shipper’s certification” language 
included in the generator’s certification; it would not extend to the waste minimization language 
that also appears on the manifest. 

As for the extent of knowledge required, one would, at a minimum, need to have 
successfully completed the training requirements for hazardous materials employees specified in 
49 CFR Part 172, Subpart H. This would enable one offering hazardous waste in transportation 
to know if they have properly classified, described, packaged, marked or labeled their hazardous 
waste under the hazardous materials and hazardous waste requirements, and enable one to certify 



 

meaningfully if their waste shipment is in proper condition for transportation. 

Question 3: If the signor of the manifest has been properly trained and signs “on behalf of the 
Company,” can the signor be held personally liable? 

Answer: Yes. Under DOT interpretations, the offeror is any person who performs the steps of 
preparing materials for shipment, including signing the shipper’s certification.  There can be 
more than one offeror of a shipment, and the several persons who are offerors can be jointly and 
severally liable for compliance.  While it is more typical for the company represented by the 
signor to be the subject of enforcement actions, in some situations (e.g., egregious or criminal 
violations), the signor could be held personally liable. 

I hope this information is helpful to you.  If you have additional questions, please do not 
hesitate to contact Richard LaShier of my staff, who can be reached on 703-308-8796. 

Sincerely yours, 

Robert Springer, Director 
Office of Solid Waste 

cc: John Gale, DOT 
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