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October 23, 1998 
 
 
 
 
 
G. Anthony Steward, President 
EOSystems, Incorporated 
760 San Aleso Avenue 
Sunnyvale, CA 94086 
 
Dear Mr. Steward: 
 

Thank you for your letter of September 28, 1998 describing a ACatalyzed 
Electrochemical Oxidation@ process used to treat organic wastes.  You ask whether or 
not the use of a technology, specifically called the ACerOx@ system, would require an 
owner or operator to obtain a hazardous waste management permit under the Resource 
Conservation and Recovery Act (RCRA). 
 

The RCRA regulations require a permit for the treatment of hazardous waste as 
specified at 40 Code of Federal Regulations (CFR) 270.1(c), unless the treatment meets 
one of the exclusions detailed at  40 CFR 270.1(c)(2).  You describe the CerOx system as 
being a tank system using non-thermal treatment.  Based upon the information that 
your provided, it appears possible that the CerOx system may meet the 40 CFR 
270.1(c)(2)(i) exclusion from permitting for generators accumulating hazardous waste 
on-site under 40 CFR 262.34.  In order for the CerOx system to meet this exclusion in 
any particular generator=s application, it must meet the following conditions: 
 

1. The unit is operated in accordance with all applicable management 
standards described in 40 CFR 262.34; including, but not limited to, 
accumulation times, labeling requirements, and the container or tank 
management standards at 40 CFR part 265 subparts I and J, respectively. 

 
2. The unit meets the definition of a Atank@ or Acontainer@ (as defined in 

40 CFR 260.10).  The determination of whether a specific unit meets the 
tank or container definition is a site-specific determination that takes into 
account the specifics of a particular facility.  This determination is most 
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appropriately made by the agency implementing the RCRA program in 
the state in which the system is located.  In states which are authorized to 
implement the RCRA hazardous waste program, this would be the state 
environmental agency.  In unauthorized states, this would be the 
appropriate Environmental Protection Agency (EPA) regional office. 

 
3. The system only treats waste that has been generated Aon-site@ where the 

treatment unit is located.   
 

4. The treatment occurs while the waste is being accumulated in tanks or 
containers within the time periods provided in 40 CFR 262.34.  
 

As mentioned above, your hazardous waste treatment process appears to occur 
in either a tank or container, and as such, may be eligible for exclusion  from RCRA 
hazardous waste permitting, if the conditions discussed above are met.  However, the 
final determination as to the permit status of your process unit will be made on a site-
specific basis by the state or EPA regional office that implements the RCRA hazardous 
waste program in the state in which the unit is located.    
 

Please also note that this letter discusses only the federal hazardous waste 
regulations.  You should be aware that individual states may have more stringent 
requirements than the federal regulations. 
 

Thank you for the opportunity to review your hazardous waste treatment 
process.  Should you have any further questions, please contact Jeff Gaines, of my staff, 
at (703) 308-8655. 
 

Sincerely, 
 
 
 
 
 

Elizabeth A. Cotsworth, Acting Director 
Office of Solid Waste  

 
 
 
 
 
 
 
 


