
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Mr. David A. Swanburg, Base Civil Engineer 
U.S. Air Force Reserve 
934 SPTG/CEV 
760 Military Highway 
Minneapolis-St. Paul LAP ARS, MN  55450-2000 
 
Dear Mr. Swanburg: 

 
This letter responds to your memorandum, dated August 14, 1998, in which you 

raised questions about the land disposal restrictions (LDR) regulations found at 40 CFR 
268.7.  I will answer your questions in the order they were presented in your 
memorandum. 
 
1.  Constituents of concern. 
 

You request clarification of the term “constituents of concern” found in the § 
268.7(a)(2) column of the Generator Paperwork Requirements Table.  As you mention, 
the constituents of concern are those chemicals listed in the F001-F005 section of the 
Table of Treatment Standards at §268.40.  Your question is: which of the thirty-or-so 
candidate constituents of concern should be included on the §268.7 notification?  
Several options were presented. 
 

“Constituents of concern” as used in the Generator Paper Work Requirements 
Table refers to all constituents for which the waste is regulated, and may comprise both 
the “regulated hazardous constituents” associated with listed wastes and the 
“underlying hazardous constituents” of 40 CFR 268.48 when a waste also exhibits one 
or more 40 CFR 261.20 characteristics of hazardous waste.  These are explained in more 
detail below. 
 

As a generator you are responsible for determining whether some or all the 
constituents associated with each waste listed in 40 CFR 268.40 as “regulated hazardous 
constituents” require treatment  (§ 268.7(a)(1)).  If so, they are “constituents of concern” 



 

 to be included on the § 268.7 notification.  This determination may be made by testing 
or using knowledge of the waste on a constituent by constituent basis.  Where this 
determination is based on testing, any of the constituents not shown to be  below UTS, 
and not otherwise known to be below UTS, should be listed as a “constituent of 
concern.”  As the generator, you will be identifying that these are the only constituents 
for which treatment is required (§ 268.7(a)(2))  and must retain on file the basis of your 
determination (§ 268.7(a)(6)).  
  

With respect to characteristically hazardous wastes, “underlying hazardous 
constituent” refers to the 40 CFR 268.48 constituents that can reasonably be expected to 
be present. (40 CFR 268.3(i)).  For each of these constituents, the generator may use 
testing or knowledge to ascertain if they are present at levels above UTS.  Where this 
determination is based on testing, any of the constituents not shown to be  below UTS 
and not otherwise known to be below UTS should be listed as a “constituent of 
concern.”   
 
2.  Carbon disulfide, cyclohexanone, and methanol. 
 

You request clarification on whether carbon disulfide, cyclohexanone, and 
methanol are considered “constituents of concern” for a nonwastewater under any 
circumstances, and if so what are the circumstances?  We read your question as 
referring to the special case of F001-F005 wastes and the entry in § 268.40 regarding 
these listed waste codes.  For nonwastewater forms of these three constituents, if only 
one, two, or three of these constituents (and no other constituents) are present in the 
waste, they are considered “constituents of concern” and should be included on the 
notification.  If these three constituents are present in the waste along with any other 
solvent constituents, they are not “constituents of concern” and should not be included 
on the notification. 
 
3.  Changes in treatment standards. 
 

You request clarification on whether a new notification would be necessary if a 
treatment standard changes, perhaps causing the waste to be subject to the 
requirements for underlying hazardous constituents that it did not have prior to the 
regulation change. 
 

Yes, a new notification should be prepared and submitted with the next 
shipment of wastes following the effective date of the changed treatment standard. 
 
4.  Changes in manifest number. 
 

You request clarification on what manifest number should be associated with a 



 

notification that is submitted because the waste or the receiving facility changed, or 
because the treatment standard changed.  Would the manifest number be that of the 
original first shipment of waste, or would be the manifest number associated with the 
waste under changed circumstances? 
 

The manifest number should be the one associated with the first shipment of 
“changed” waste or the one sent to the “changed” treatment facility.  It should not be 
the manifest number associated with the original first shipment because that number is 
superseded. 

 
I hope you find these responses helpful.  If you have further questions, contact 

Rhonda Minnick of  my staff on 703-308-8771. 
 

Sincerely, 
 
 
 

James R. Berlow  
Director 
Hazardous Waste Minimization and  
 Management Division 


