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UNITED STATES ENVIRONMENTAL PROTECTION AGENCY 
WASHINGTON, D.C. 20460 

 
OFFICE OF 

SOLID WASTE AND EMERGENCY 
RESPONSE 

 
Catherine Sharp, Assistant Director 
Waste Management Division 
Department of Environmental Quality 
1000 N.E. 10th Street 
Oklahoma City, Oklahoma 73117-1212 
 
Dear Ms. Sharp: 
 
   This is in response to your letter of June 18, 1997 presenting several questions 
regarding hazardous waste debris that arose as a result of discussions with a permitted 
hazardous waste facility, testimony in court, and review of the August 18, 1992 debris 
rule (57 FR 37194). We have reviewed your questions and include them with our 
responses below. 
 

1.  As indicated in the August 18, 1992 Federal Register (57 FR 37194, 37225), are 
broken or ruptured containers always hazardous debris when contaminated with 
hazardous waste, or will the origin and conditions under which the containers 
are ruptured affect whether the containers may be considered hazardous debris? 

 
The Agency has stated that broken or ruptured containers that are contaminated 
with prohibited wastes are subject to the land disposal restrictions (LDR) 
treatment standards for debris. See 57 FR 37225/2 which states, "broken or 
ruptured containers are always debris if contaminated with prohibited waste." If 
the contaminating waste is removed from the containers during treatment, the 
waste itself is subject to the treatment standards for the waste (57 FR 37225/3). 
EPA intended for the debris standards to apply to cases where the debris and the 
waste are inseparable, since then the matrix is different from that of a process 
waste, and it needs treatment by special standards (57 FR 37223 n. 13). Therefore, 
wastes in a non-intact drum can be left in the drum and the entire matrix treated 
as debris only if the wastes are not readily separable from the drum. 
Furthermore, the mixing of hazardous waste or contaminated soil with debris to 
avoid LDR treatment standards is prohibited (57 FR 37243). 

 
2.   is it permissible for either a TSD facility or a hazardous waste generator to 
shred hazardous debt-is prior to macroencapsulation? 
 
There is no prohibition against shredding the debris prior to 
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macroencapsulation. The Phase I preamble at 57 FR 37235 states it is the Agency's 
position that material with a particle size less than 60 mm is amenable to 
conventional treatment for process waste and small particle-sized material and 
that such material can be reasonably sampled for analysis to document 
compliance with the concentration-based treatment standards for the waste 
contaminating the material. Furthermore, 40 CFR 268.45, Table 1(C)(2) footnote 5 
also applies to macroencapsulation, and states that if the particle size is reduced 
so that the material no longer meets the 60 mm minimum particle size limits for 
debris, then the most stringent treatment standard of any waste contaminating 
the material applies, unless the debris has been cleaned and separated from the 
contaminated soil and waste prior to size reduction. 

 
3.   If the answer to question 2 above is yes, must the shredder be permitted as a 
miscellaneous unit, and under what conditions may the shredding be performed 
i.e., must the conditions at 40 CFR 268.45, Table 1(C)(2), footnote 5 be followed? 

 
Because shredding hazardous waste or debris meets the definition of treatment 
in 40 CFR 260.10, shredders handling hazardous wastes have been identified as 
either distinct units or ancillary devices to other units, depending on the specific 
circumstance. However we believe that shredders are generally controlled most 
appropriately when permitted as individual units, either as miscellaneous units 
or as tanks. Table 1(C)(2), footnote 5 must be followed, especially as it pertains to 
maintaining proper particle size limits. 

 
4.   If hazardous debris has been either intentionally or unintentionally mixed 
with hazardous waste by a TSD facility, can the resultant mixture be separated 
and the hazardous debris disposed using the alternative treatment standards 
found at 40 CFR 268.45 Table 1(C)(1) or would the entire mixture be subject to 
the most stringent treatment standard of any waste that is part of the mixture? 

 
The Phase I preamble at page 57 FR 37243 states that the intentional mixing of 
hazardous waste or contaminated soil with debris to avoid the 
concentration-based treatment standard for the waste or soil is prohibited. 
Furthermore, on page 57 FR 37224, "such situations where debris is used merely 
to dilute another prohibited waste, the mixture would remain subject to the most 
stringent treatment standard of any waste that is part of the mixture." As a 
practical matter (for example, during cleanup activities) debris and non-debris 
material may be found in a mixture. However, containers cannot be loaded 
with debris and hazardous waste in percentages such as 49 percent hazardous 
waste and 51 percent debris to meet the classification of "primarily debris"; the 
containerized mixture must be representative of the mixture as found at the 
excavation site. The Phase I preamble at 57 FR 37243 states that if debris is 
intentionally mixed with contaminated soil or hazardous waste (e.g.. after 
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excavation) and the mixture is regulated as debris by the application of the 
mixture principle and subsequently immobilized. prohibited sham mixing has 
occurred.  However, once mixing has occurred, there is no prohibition against 
reseparating the debris from the waste and treating each according to the 
appropriate standards. 

 
5.   Is designation of a waste by the generator as hazardous debris on the 
accompanying land disposal restriction form as described at 268.7(a)(1)(iv) the 
only acceptable or required means of designating a particular waste as 
hazardous debris? 

 
According to 40 CFR 268.7(a)(1)(iv), a generator must identify on the notification 
form, for hazardous debris, the contaminants subject to treatment as provided by 
40 CFR 268.45(b) and the following statement: "this hazardous debris is subject to 
the alternative treatment standards of 40 CFR 268.45." If a generator fails to meet 
the requirements of 40 CFR 268.7(a)(l)(iv), the generator must submit the proper 
forms to the TSD facility prior to treatment or disposal by the TSD. 

 
6.   If a generator does not designate its hazardous waste as hazardous debris as 
described at 268.7(a)(1)(iv), is it permissible for a TSD facility to designate the 
hazardous waste as hazardous debris after receipt without prior approval of the 
generator? 

 
Although the regulations (40 CFR 268.7) do not specifically prohibit a treater 
from identifying waste or debris differently from the generator's identification of 
that waste, they require generators and treaters to accurately characterize wastes. 
This does not change the prohibition on intentional mixing of waste with debris 
to avoid the treatment standard for the waste itself, so if the treater's 
characterization differed from the generator's characterization due to sham 
mixing, the practice would not be allowed, and the treater (as well as a generator 
who mixes impermissibly) may well be in violation of Resource Conservation 
and Recovery Act (RCRA) requirements. Therefore, the Agency certainly expects 
that in cases of disagreement, the treater will contact the generator to resolve the 
discrepancy. 

 
7.  How must a TSD's hazardous debris management practices, i.e., bulking or 
mixing from different sources; be described in its hazardous waste permit? 

 
Practices such as bulking and mixing of wastes must be included in the TSD's 
hazardous waste permit. The Phase I preamble at 57 FR 37241-242 addresses 
permit requirements for the treatment of hazardous debris, and states that 
treatment is "currently subject to the applicable interim status and permit 
standards of 40 CFR parts 264, 265, 266 and 270 that ensure protection of human 
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health and the environment." Furthermore, the preamble goes on to say that 
debris treatment standards "do not affect those existing facility standards." 
Therefore, descriptions used for hazardous debris management practices would 
be similar to descriptions for other waste treatment activities and incorporate 
either the technology specific standards of 40 CFR part 264, or the environmental 
performance standards of part 264, subpart X. Also, please note 40 CFR part 270, 
subpart C which addresses permit conditions for all RCRA hazardous waste 
permits. 

 
   We appreciate the opportunity to respond to your questions. Because of the 
complexity of some of these hazardous debris issues, we welcome the opportunity to 
provide any further clarification on this response, and respond to any case-specific 
questions you may have. For questions regarding the debris rule, please contact Peggy 
Vyas of my staff at (703) 308-5477. Questions regarding the miscellaneous unit 
standards of subpart X should be directed to Jeff Gaines of my staff at (703) 308-8655. 
 

Sincerely, 
 
 
        Elizabeth A. Cotsworth, Acting Director 
         Office of Solid Waste 
 


