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UNITED STATES ENVIRONMENTAL PROTECTION AGENCY 
      WASHINGTON, D.C. 20460 

 
      OFFICE OF 
SOLID WASTE AND EMERGENCY 
      RESPONSE 

 
Mr. Barton Day 
Bryan Cave, LLP 
700 13th Street, N.W., Suite 700 
Washington, DC 20005 
 
Dear Barton: 
 
 You have requested guidance regarding the following fact situation (which 
reflects a proposed management scenario for a groundwater remediation site involving 
one of your clients). Contaminated groundwater carrying wastecode U154 is being 
treated in a wastewater treatment system. The residues of the treatment process are a 
wastewater which is discharged to waters of the United States pursuant to an NPDES 
permit and a sludge which is land disposed. The sludge does not exhibit a hazardous 
waste characteristic. Your question is what Land Disposal Restriction requirements, if 
any, apply with respect to the sludge. 
 

The sludge would be prohibited from land disposal (and hence subject to 
meeting treatment standards before land disposal) only if it is a hazardous waste at the 
point it is generated. This is because the sludge is a different treatability group from the 
wastewater being treated. 55 FR at 22661 (June 1, 1990). You indicate that the 
contaminated groundwater, although liquid, meets the technical definition of 
nonwastewater when it is introduced into the wastewater as a result of mixing. It is 
EPA's view that the change of treatability group principle applies to situations where 
liquid wastes which arc technically nonwastewaters are placed in wastewater treatment 
systems for legitimate wastewater treatment, thereupon become wastewaters (as 
defined in the rules), and are treated to generate a sludge. See 58 FR at 29871, May 24, 
1993 ("In the Third Third final rule, EPA stated that for characteristic wastes, each 
change of treatability group in a treatment train marked a new point of generation for 
determining if a characteristic waste was prohibited from land disposal"). 
Consequently, because the sludge generated in your situation would be a different 
treatability group from the wastewater from which it is generated, it would be 
considered to be a newly-generated waste that should be evaluated at its point of 
generation to determine if it is prohibited from land disposal. (In making this 
interpretation, it should be noted that the question of treatment for wastes with a 
required method of treatment is not at issue.) 
 
 Based on the information you have provided, the sludge generated in your 
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situation would not be subject to land disposal restriction requirements because it 
would not be considered to be a hazardous waste. This is because U154 is listed solely 
due to ignitability, and wastes that are listed solely for hazardous characteristics are no 
longer hazardous wastes when they become part of a noncharacteristic waste mixture. 
40 CFR 261.3 (a) (2) (iii). You have indicated that the contaminated groundwater 
becomes part of a non-ignitable wastewater mixture when it is introduced to the 
wastewater treatment system. Consequently, any sludge generated from treating the 
non-ignitable wastewater would not be derived from treatment of a hazardous waste 
and would not be subject to regulation as a U154 waste. 
 

I hope you find this information helpful. If you need further assistance please call 
Rhonda Craig of my staff on 703/308-8771. 
 

Sincerely, 
 

James R. Berlow, Director 
Hazardous Waste Minimization 
and Management 
Division 

 


