PPC 9451.1996(08)

UNITED STATES ENVIRONMENTAL PROTECTION AGENCY
WASHINGTON, D.C. 20460

OFFICE OF
SOLID WASTE AND EMERGENCY RESPONSE

SEP 23 1996

Philip Kircher

Director of Government Sales
RGF Environmental Systems, Inc.
3875 Fiscal Court

West Palm Beach, FL 33404

Dear Mr. Kircher:

Thank you for your letter of July 9, 1996 concerning the

applicability of the Resource Conservation and Recovery Act (RCRA)

hazardous waste regulations to your chemical flocculation unit,
the "Split-O-Mat," when used to treat wash water from C-130
aircraft engines. As you discussed with Charlotte Mooney, of my
staff, at the federal level we can explain how the federal
regulations might apply to your unit, and what criteria you
(and/or the generator of a hazardous waste) should use to
determine which federal regulations would apply.

However, most state environmental agencies are authorized to
implement the RCRA hazardous waste program, and the states'
regulations, rather than the federal regulations, apply in
authorized states. State hazardous waste regulations must be at
least equivalent to the federal regulations, but may also be more
stringent. Because authorized states implement and enforce their
own hazardous waste programs, authorized states generally make
decisions about how the regulations apply to specific facilities
within the states. Therefore, you (and/or the generator of the
hazardous waste) should work with the appropriate state agency to
determine how the hazardous waste regulations of a particular
state would apply to the specifics of any particular installation
of your equipment. Since many of the state hazardous waste
regulations are similar to the federal regulations, the following
discussion of the federal regulations should help you become

RO 14104



familiar with some of the possible regulatory requirements.

Based on the information you provided, it appears there are
several ways your unit might be regulated under the federal
hazardous waste regulations. In general, treatment (see Footnote
1) of hazardous waste is subject to the RCRA hazardous waste
regulations. Thus, assuming the cadmium contaminated wash water
you describe exhibits the hazardous waste characteristic of
toxicity, treatment of that waste would generally require a
hazardous waste treatment permit. However, there are several
exceptions that may apply to your unit.

First, it appears likely that your unit would meet the
wastewater treatment unit exemption of 40 CFR 264.1(g)(6), which
exempts treatment units from RCRA permitting if they meet the
definition of wastewater treatment unit. This definition is found
in 40 CFR 260.10 and reads as follows:

"Wastewater treatment unit" means a device which:

(1) Is part of a wastewater treatment facility that is subject to
regulation under either section 402 or 307(b) of the Clean Water
Act; and (2) Receives and treats or stores an influent wastewater
that is a hazardous waste as defined in 261.3 of this chapter, or
that generates and accumulates a wastewater treatment sludge that
is a hazardous waste as defined in 261.3 of this chapter; or

treats or stores a wastewater treatment sludge which is a
hazardous waste as defined in 261.3 of this Chapter; and 3) Meets
the definition of tank or tank system in 260.10 of this chapter.

To determine whether your unit would meet this definition,
at each location you should determine whether the facility is
subject to section 402 or 307(b) of the Clean Water Act (National
Pollutant Discharge Elimination System permitting and pretreatment
standards, respectively), and whether the unit meets the
definition of tank. "Tank" is defined in 40 CFR 260.10 as "a
stationary device, designed to contain an accumulation of
hazardous waste which is constructed primarily of non-earthen
materials (e.g., wood, concrete, steel, plastic) which provide
structural support.” Whether or not your unit meets the definition
of tank will depend on the specifics of each situation, and where
questions arise, is a determination that should be made by the
appropriate state.
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Second, your unit may also be considered a generator
accumulation unit and therefore subject to 40 CFR 262.34. This
provision exempts generator accumulation tanks and containers from
RCRA permitting as long as they are managed in compliance with
certain requirements. Thus, this provision could apply if it were
determined that the wastewater treatment unit exclusion did not
cover some of your units because they were considered to be
containers (see Footnote 2), rather than tanks. The 40 CFR 262.34
requirements include general standards for generators,
accumulation time limits, and specific design and management
requirements for each type of accumulation unit (e.g., tank or
container). Since the military sites you are working with are
generators of hazardous waste, it is likely that they are already
in compliance with the general standards for generators. If that
is the case, they would only need to revise their procedures for
compliance with the general standards as necessary to address the
new treatment activity, to meet the accumulation time limits, and
to comply with the specific design and management requirements for
the unit itself (e.g., compliance with Subpart I of Part 265 for
containers).

The discussion above assumes that facilities using your unit
are already regulated large quantity generators of hazardous waste
(greater than 1,000 kilograms of hazardous waste per month). It is
also possible, however, that such a facility might be a "small
quantity generator" or a "conditionally exempt small quantity
generator," in which case less stringent requirements would apply.
I have enclosed copies of two documents that summarize the federal
hazardous waste regulations for each of these generator
categories.

You should also be aware that if the treatment sludge
generated in your unit exhibits characteristics of hazardous
waste, including the toxicity characteristic for cadmium, the
waste must be managed as a hazardous waste. Finally, there may be
requirements under the land disposal restrictions program (40 CFR
Part 268) that would apply to the treatment sludge or to the
original wash water. Additional information about the hazardous
waste regulations can be found in the enclosed documents, and by
calling our RCRA Hotline at (800) 424-9346. The Hotline can
explain the federal regulations in detail, and can also provide
contacts at the various state agencies to find out about state
regulations.
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I hope this information concerning the federal regulations
is useful. You (and/or the generator of the hazardous waste)
should check with the appropriate state agencies to determine the
specific requirements that may be applicable in those states. If
you have further questions, please contact Charlotte Mooney, at
(703) 308-7025.

Sincerely,

David Bussard, Director
Hazardous Waste Identification Division

Footnotes:

1 The term "Treatment" means any method, technique, or
process, including neutralization, designed to change the
physical, chemical, or biological character or composition of any
hazardous waste so as to neutralize such waste, or so as to
recover energy or material resources from the waste, or so as to
render such waste non-hazardous, or less hazardous; safer to
transport, store, or dispose of; or amenable for recovery,
amenable for storage, or reduced in volume. (40 CFR 260.10)

2 The term "container" means any portable device in
which a material is stored, transported, treated, disposed of, or

otherwise handled. (40 CFR 260.10)

Enclosures
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