
UNITED STATES ENVIRONMENTAL PROTECTION AGENCY 
WASHINGTON, D.C. 20460 

 
 
 

JAN 21 1997 
 
 
 

Mr. James T. Dufour 
Attorney and Counselor at Law 
819 F Street 
Sacramento, California 95814 
 
Dear Mr. Dufour: 
 
 Thank you for your letter of December 24, 1996, in which you inquired 
about the regulatory status of your client’s ion exchange resin waste.  
Specifically, you wished to know if this ion exchange resin waste used in the 
treatment of electroplating rinsewaters is classified as EPA Hazardous Waste No. 
F006 (wastewater treatment sludge from electroplating operations). 
 
 In your description of your client’s process, you state that your client 
performs electroplating operations.  Rinsewaters from these operations are sent 
to the ion exchange filter in question, which produces “ultrapure water for use in 
the electroplating operation.”  You state that the water is reused in the process, 
and discharged, but if the water were to be discharged, it already meets Clean 
Water Act discharge requirements for the local Publicly Owned Treatment 
Works (POTW). 
 
 In previous regulatory interpretation letters, the Agency has stated that 
such ion exchange resins are classified as F006 waste.  The letters you cite (letter 
to Compliance Recycling Industries dated May 5, 1987 and letter to U.S. Filter 
Recovery Services dated July 21, 1994) both state the 40 CFR 260.10 definition of 
sludge as “any solid, semisolid, or liquid waste generated from municipal, 
commercial, or industrial wastewater treatment plant, water supply treatment, or 
air pollution control facility, exclusive of the treated effluent from a wastewater 
treatment plant.”  In both letters, ion exchange resin is classified as an F006 waste 
even though the purified water can be recycled to the process.  In your case, the 
definition of sludge is, again, tied to the type of unit in which the waste was 
generated, so the Agency interpretation is unchanged.  The fact that, as you state, 
the ion exchange resin is not necessary to remove hazardous constituents before 
discharge does not affect this interpretation. 
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 Please be aware that under Section 3006 of the Resource Conservation and 
Recovery Act (RCRA, 42 U.S.C. Section 6926) individual States can be authorized 
to administer and enforce their own hazardous waste programs in lieu of the 
Federal program.  When States are not authorized to administer their own 
program, the appropriate EPA Regional office administers the program and is 
the appropriate contact for any case-specific determinations.  Please also note 
that under Section 3009 of RCRA (42 U.S.C. Section 6929) States retain authority 
to promulgate regulatory requirements that are more stringent than Federal 
regulatory requirements.  Pursuant to 40 CFR 260.20 and 260.22, you may 
petition to have your client’s waste delisted if you think it poses no threat to 
human health and the environment. 
 
 Thank you for you inquiry. If you have any further questions or 
comments, please contact Mr. Ron Josephson of my staff at (703) 308-8890. 
 
       Sincerely, 
 
       David Bussard, Director 
       Hazardous Waste Identification  
       Branch 
 



December 24, 1996 
 
 

Mr. David Bussard, Director 
U.S. EPA/Office of Solid Waste 
Hazardous Waste Identification Division 
M/C 5304W 
401 M St. Southwest 
Washington, D.C. 20460 
 
RE:  ION EXCHANGE RESIN CHARACTERIZATION 
 
Dear Mr. Bussard: 
 
The purpose of this letter is to obtain a regulatory interpretation on behalf of an 
electronics manufacturing firm client concerning the characterization of ion 
exchange resins as F006 listed hazardous wastes when they are used for 
treatment of rinse waters used in an electroplating process.  In the process in 
question, the electroplating rinsate does not require pollution control treatment 
because it does not contain any hazardous constituent which would preclude 
discharge untreated to the POTW. Furthermore, it is not discharged but is reused 
in the process.  The process water stream is treated by the ion exchange resin 
system solely for the purpose of producing ultra-pure water for reuse in the 
electroplating operation. It should be noted that ion exchange resin systems are 
commonly used to produce ultra-pure water. 
 
We are aware that EPA has on two occasions characterized ion exchange resins 
treating electroplating solutions as F006 hazardous wastes subject to RCRA 
based on the definition of sludge in 40 CFR 260.10 (letter to Compliance 
Recycling Industries dated May 5, 1987 and letter to U.S. Filter Recovery Services 
dated July 21, 1994).  A sludge is “any solid, semisolid, or liquid waste generated 
from municipal, commercial, or industrial wastewater treatment plant, water 
supply treatment, or air pollution control facility, exclusive of the treated effluent 
from a wastewater treatment plant.” 
 
The 1987 letter clearly states that the ion exchange resin which removes metals, 
chromates, and cyanide meets the definition of sludge and is therefore an F006 
hazardous waste.  In the 1994 letter, EPA states that the resin meets the definition 
of sludge because it qualifies as a pollution control device as it acts to remove 
contaminants from wastewaters.  These interpretations are based on the fact that 
the ion exchange resin is necessary to remove hazardous constituents of the 
wastewater before being discharged, therefore defining the resin not only as a 
pollution control device, but also a wastewater treatment unit.  Ion exchange 
resin is more commonly used to produce ultra-pure water than to treat 
wastewater. 



 
Wastewater treatment unit is defined in 40 CFR 260.10 to mean a device which: 

1. Is part of a wastewater treatment facility that is subject to 
regulation under either section 402 or 307(b) of the Clean Water 
Act; and 

2. Receives and treats or stores an influent wastewater that is a 
hazardous waste as defined in 261.3 of this chapter, or that 
generates and accumulates a wastewater treatment sludge that is a 
hazardous waste as defined in 261.3 of this chapter, or treats stores 
a wastewater treatment sludge that is a hazardous waste as defined 
in 261.3 of this chapter; and 

3. Meets the definition of tank or tank system in 260.10 of this chapter. 
 
The ion exchange resin in question at our client’s facility is not part of a 
wastewater treatment facility subject  to the Clean Water Act because the influent 
electroplating rinsate could be directly discharged to the POTW before entering 
the ion exchange resin.  Therefore, we believe that the influent water to the 
subject ion exchange system is not a wastewater and the resulting resins do not 
exhibit any hazardous characteristics, including exceeding the toxicity 
characteristic regulatory limits for any metals. 
 
The subject ion exchange resin is necessary to produce an ultra-pure 
electroplating rinse water to meet process water requirements in a 
manufacturing operation.  In essence, the ion exchange resin is a water purifying 
step in a manufacturing process and not a pollution control device or wastewater 
treatment. 
 
In conclusion, since the ion exchange resin for electroplating solutions is utilized 
solely for the purpose of meeting influent water standards to a manufacturing 
process and not for removing hazardous constituents before discharge (hence not 
pollution control or wastewater treatment), it is not a wastewater treatment unit 
and therefore should not be subject to an F006 wastewater treatment sludge 
listing. 
 
We would appreciate your interpretation to clarify the characterization of this 
particular ion exchange system spent resin.  If you have any questions, please 
contact us at your earliest convenience. 
 
       Very truly yours 
 
       James T. Dufour 


