
 

  

      

 

         

  

      

   

      

   

  

      

       

    

 

 

 

 

 

  

 

 

Date: 11.19.2021 

COVERSHEET: EXPLANATION OF CITATION AND/OR TERMINOLOGY CHANGES IN THIS POLICY 

DOCUMENT 

This policy document remains wholly in effect, but some or all of the regulatory citations within it have 

changed. These changes do not alter the existing regulatory interpretations. 

As part of the 2016 Hazardous Waste Generator Improvements Rule, many of the regulations that apply 

to hazardous waste generators were moved to, or reorganized within, title 40 of the Code of Federal 

Regulations (CFR) part 262. To view a crosswalk between the old and new citations, please visit the 

Hazardous Waste Generator Regulations Crosswalk webpage. 

The Hazardous Waste Generator Improvements Rule also made changes to terms that may be included 

in this document. The most common term change was replacing “conditionally exempt small quantity 

generators” (CESQGs) with “very small quantity generators” (VSQGs). In addition, EPA defined the term 

“central accumulation area” (CAA) to mean a generator’s 90- or 180-day accumulation area for 

hazardous waste. 

Jessica Young 

Chief of the Recycling and Generator Branch 

Office of Resource Conservation and Recovery 

https://www.epa.gov/hwgenerators/final-rule-hazardous-waste-generator-improvements
https://www.epa.gov/hwgenerators/hazardous-waste-generator-regulations-crosswalk


9480.1996(02) 

HOTLINE QUESTIONS AND ANSWERS 

February 1996 

1. Frequently Asked Questions on the 40 CFR Part 264/265, Subpart CC Air 
Emission Standards

 Are large quantity generators subject to the RCRA Subpart CC air emission 
standards for tanks, surface impoundments, and containers?

 Yes, large quantity generators are subject to the Subpart CC air emission 
standards if managing hazardous waste in 90-day accumulation units (262.34(a)).

 Does Subpart CC affect containers used for satellite accumulation under 
262.34(c)?

 Subpart CC does not apply to containers used for satellite accumulation (59 
FR 62896, 62910; December 6, 1994).

 Are large quantity generators subject to the Subpart AA and BB air emission 
standards for process vents and equipment leaks?

     Yes, in addition to establishing the Subpart CC air emission standards, the 
December 6, 1994, Federal Register also extended the applicability of Subparts 
AA and BB to large quantity generators accumulating hazardous waste in 
permit-exempt units (262.34(a)).

 Do the Subpart CC regulations specify the types of control equipment that 
must be installed to comply with the air emission standards?

 The Subpart CC standards do not require the use of any specific type of 
equipment or add-on control device. Instead, the standards allow 
owners/operators the flexibility of choosing a control device that is best suited 
for a particular wastestream (59 FR 62896, 62918; December 6, 1994). 
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