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UNITED STATES ENVIRONMENTAL PROTECTION AGENCY 
 
February 24, 1995 
 
MEMORANDUM 
 
SUBJECT:  Debris and Soil Contaminated with Explosive Residues 
 
FROM:          James F. Michael, Chief 
          Disposal Technology Section (5303W) 
          Office of Solid Waste 
 
TO:       Lawrence A. Wapensky, Chief 
          Utah/North Dakota Section 
          Region VIII 
 
     This responds to your January 20, 1995 memorandum requesting 
assistance in answering questions raised by the State of Utah 
concerning regulatory issues pertaining to wastes contaminated 
with explosive residues. 
 
     The first question raises concern with the reference at 40 
CFR 261.23(a)(8) to certain Department of Transportation (DOT) 
regulations concerning explosive classifications, that are cited 
as criteria for determining the characteristic of reactivity.  The 
DOT regulations cited at 261.23(a)(8) have recently been changed 
and expanded to conform with Department of Defense hazard classes, 
therefore,  presenting difficulties in implementing the Federal 
regulatory definition of reactivity under RCRA.  Until such time 
that 261.23(a)(8) is updated, those referenced DOT regulations 
can not be used for determining reactivity.  Reactivity 
determinations should be made using the remaining criteria at 
261.23(a)(1) - (7). 
 
     The second question asks whether and when liquid, solid, or 
debris mixed with explosives would be considered reactive.  
Wastes, whether themselves explosives, or media contaminated with 
explosives could be considered reactive by meeting the definition 
of reactivity as described in 261.23(a)(1)-(7).  Wastes that do 
not meet the criteria in 261.23(a)(1)-(7) would not be considered 
reactive. 
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     The third question regards other Federal criteria for 
explosivity.  If agencies such as the Bureau of Alcohol, Tobacco, 
and Firearms (BATF) have regulations, or protocols, for 
determining whether or not a substance is explosive, those 
regulations or protocols would not be enforceable under EPA 
regulations, unless they became incorporated into our rules.  
Specific methods used by agencies such as BATF to determine if a 
substance is an explosive could however, be applied to determine 
whether a waste is reactive according to 261.23(a)(6) or (7). 
 
     Thank you for the opportunity to address questions related 
to the reactivity characteristic as it relates to explosives.  If 
you have any questions, please call Jeff Gaines at (703) 308-8655. 
 
cc:  Frank McAlister, AB, PSPD, OSW 
     Jeff Gaines, AB, PSPD, OSW 


