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CLARIFICATION OF CERTAIN ASPECTS OF 40 CFR 268 DEBRIS 
REGULATIONS 
 
United States Environmental Protection Agency 
Washington, D.C. 20460 
Office of Solid Waste and Emergency Response 
 
October 6, 1994 
 
Mr. Kenneth L. Humphrey 
Environmental Affairs Director 
Envirosafe Services of Ohio, Inc. 
4350 Navarre Avenue 
P.O. Box 167571 
Oregon, Ohio  43616-7571 
 
Dear Mr. Humphrey: 
 
This letter is in response to your request of August 11, 1994, 
requesting clarification of certain aspects of the 40 CFR 268 
debris regulations, specifically that portion of the 40 CFR 
268.2(g) definition of debris which states: "A mixture of debris 
that has not been treated to the standards provided by section 
268.45 and other material is subject to regulation as debris if the 
mixture is comprised primarily of debris by volume, based on visual 
inspection." 
 
In your letter you ask for clarification as to: 1) whether waste 
shipments containing mixtures of debris and non-debris materials 
are to be regulated as debris if the debris portion is present at 
50 percent or greater, by volume based on visual inspection; and 
2)-whether EPA has defined the term "primarily" as included in the 
definition of mixtures of debris and non debris materials other 
than the percentage given at the 57 FR 37235, footnote 42. 
 
The EPA has not defined the term "primarily" as it is used in the 
definition of debris, nor has it been specifically defined 
elsewhere in the final rule, preamble or EPA background document. 
You are correct in noting that the only reference to a specific 
percentage, with respect to the term "primarily" is found on 57 FR 
37235, footnote 42.  As discussed on 57 FR 37224, the Agency has 
classified debris as any mixture of materials (debris, soil and/or 
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sludge), where the debris portion comprises the largest amount of 
material present by volume, based on visual inspection. As such, if 
a mixture is comprised of three components (debris, soil, and 
sludge); the mixture would be classified as debris if the volume of 
debris is greater than soil and greater than the volume of sludge. 
If however, the mixture is comprised of two components, debris and 
soil or debris and sludge as described in your question, the debris 
component would have to comprise at least 50 percent, by volume, 
based on visual inspection to be subject to the debris rule. 
 
EPA would like to stress, however, that the determination of a 
mixture as primarily debris can not be achieved by deliberately 
mixing the debris with other wastes in order to change the 
treatment classification. Such mixing is impermissible dilution 
under section 268.3. In addition, in such situations where debris 
is used merely to dilute another prohibited waste, the mixture 
would remain subject to the most stringent treatment standard of 
any waste that is part of the mixture as is specified in section 
268.41(b). 
 
Finally, in response to your third question, a State's authorized 
program generally operates in lieu of the Federal RCRA 
requirements.  However, for requirements based on HSWA authority 
(which includes the various Land Disposal Requirements), EPA is 
required to implement these authorities until the State has adopted 
them and received authorization from EPA. 
 
When a State is not yet authorized for a HSWA-based authority, 
facilities are required to comply with the Federal HSWA 
requirement, as well as any applicable provisions of State law that 
address the same matter.  States may adopt and implement 
authorities that are equivalent to or more stringent than the 
corresponding Federal laws.  However, if State law is less 
stringent than Federal laws, the State authority would not apply. 
 
If you should have any further questions regarding this matter, 
please contact Richard Kinch of my staff at 703-308-8434. 
 
Sincerely, 
 
Michael Shapiro, Director 
Office of Solid Waste 
 
cc:  Richard Kinch 


