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CLARIFICATION OF RCRA HAZARDOUS WASTE REGULATIONS AS THEY 
APPLY TO CERTAIN SECONDARY MATERIALS 
 
United States Environmental Protection Agency 
Washington, D.C. 20460 
Office of Solid Waste and Emergency Response 
 
May 19, 1994                                         
 
Mr. Charles P. Lettow 
Cleary, Gottlieb, Steen & Hamilton 
1752 N Street, N.W. 
Washington, D.C. 20036-2806 
 
Dear Mr. Lettow: 
 
       Thank you for your letter of December 10, 1993, requesting 
clarification of the Resource Conservation and Recovery Act (RCRA) 
hazardous waste regulations as they apply to certain secondary 
materials. Specifically, you asked whether hydrochloric acid (HCl) 
generated by your client in the production of a primary product 
would be regulated as a RCRA hazardous waste if sold for use as a 
pickling liquor in the steel industry and/or as a fracturing agent 
in oil and gas wells. 
 
       In response to your question, the following provides general 
guidance regarding which federal regulations may apply in the 
situation you describe, clarifies the intent and meaning of various 
terms used in the regulations, and provides some of the pertinent 
factors to consider in determining the regulatory status of the 
HCl. However, regulatory determinations such as the one you seek 
(i.e., specific to your client's process or products) must be made 
on a case-by-case basis by the appropriate state regulatory agency 
or EPA regional office. 
 
       According to your letter, the HCl that your client wishes to 
sell is produced by an air pollution control device which treats 
gases generated during the manufacturing process. Significantly, 
you also note that, at present, most commercially available HCl is 
produced as a secondary material during the manufacture of another 
chemical product. In your letter, you repeatedly refer to 
hydrochloric acid generated in this manner as a "by-product" of the 
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production process. However, based on the information you have 
provided, the HCl produced by your client may be considered a 
co-product rather than a by-product of the production process for 
purposes of regulation under RCRA. 
 
       This distinction between by-product and co-product is 
important for regulatory purposes in some cases and may be 
applicable to your situation. If the HCl is determined to be a 
co-product, it is not considered to be a secondary material and 
thus not subject to regulation as a RCRA solid (or hazardous) 
waste. By-products, on the other hand, are secondary materials 
subject to RCRA regulation as solid wastes unless, as you note, 
they are recycled by being "(i) used or reused as ingredients in an 
industrial process to make a product, provided the materials are 
not being reclaimed; (ii) used or reused as effective chemical 
substitutes for commercial products; or (iii) returned to the 
original process from which they are generated without first being 
reclaimed" 40 CFR Section 261.2(e)(1). Also, by-products that are 
hazardous only because they exhibit a hazardous characteristic are 
not solid wastes when reclaimed (40 CFR Section 261.2(c)(3)). In 
your case, as previously noted, it is not obvious that the HCl 
produced by your client is a by-product and not a co product of the 
production process. 
 
      A by-product is defined in RCRA as "a material that is not 
one of the primary products of a production process and is not 
solely or separately produced by the production process" (40 CFR 
Section 261.1(c)(3)). The preamble to the 1985 Definition of Solid 
Waste final rule provides clarification of the Environmental 
Protection Agency's (EPA's) intent regarding what constitutes a 
by-product. It explains that EPA means to include as by products, 
"materials, generally of a residual character, that are not 
produced intentionally or separately, and that are unfit for end 
use without substantial processing" (50 FR 625, January 4, 1985). 
 
      While there is not an explicit regulatory definition of the 
term "co-product," the preamble to the 1985 rule also provides some 
clarification as to what would be considered a co-product, as 
distinct from a by-product, under RCRA. The preamble describes 
co-products as, "materials produced intentionally, and which in 
their existing state are ordinarily used as commodities in trade by 
the general public" (50 FR 625, January 4, 1985). 
 
      Based on these definitions, several factors must be 
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considered in deciding whether a material is a legitimate product 
(i.e., co-product) or a by-product under RCRA. They include, for 
example, whether the material constitutes a separate production 
stream, whether it is fit for end use essentially as is or must 
undergo substantial additional processing prior to use, whether 
intentionally produced for sale to the public, whether a legitimate 
market exists for the material, etc. 
 
      Again, given the information provided in your letter, the HCl 
manufactured by your client may meet the definition of a co-product 
under these criteria, and as such, would be excluded from RCRA 
jurisdiction. It is important to reiterate, however, that a 
specific determination regarding the regulatory status of the 
material in question must be made the regulating agency. 
 
      If the application of the criteria should lead to a 
by-product determination, however, the aforementioned recycling 
exclusions (40 CFR Section 261.2(e)(i) and (ii) becomes relevant as 
explained below. As previously noted, specific determinations such 
as whether a particular by-product is excluded from regulation as 
a RCRA solid waste because it is recycled as either a product 
ingredient or an effective substitute for a commercial product must 
be made on a case-specific basis by the regulating agency. 
 
Use of HCl By-Product as Pickling Liquor 
 
     As you note, secondary materials that are directly used (i.e., 
without prior reclamation) as substitutes for commercial products 
are excluded from regulation under RCRA (40 CFR Section 
261.2(e)(1)(ii). Insofar as the HCl by-product produced by your 
client would be used directly as a legitimate substitute for 
commercially produced HCl product, it would be excluded from 
regulation as a solid waste under RCRA. Based on the information 
you have provided, use of the HCl by-product as a pickling liquor 
may meet this exclusion. To obtain a definitive determination, 
however, you should submit your request to the appropriate State or 
Regional authority. 
 
Use of HCl By-Product as a Fracturing Agent 
 
      Assuming that the HCl produced by your client would be a 
by-product under RCRA, you raised the question of whether use of 
HCl by-product as a fracturing agent in oil and gas well would be 
regulated as use constituting disposal or land application under 
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Section 261.2(c)(1). As described in your letter, HCl is injected 
through a well bore pipe into the earth's stratum where it reacts 
with limestone formations. This activity, which is essentially the 
same as deep-well injection, is clearly a form of land disposal and 
as such would be subject to RCRA regulation. (You should also note 
that the exclusion for an effective substitute for a commercial 
product found at Section 261.2(e)(1)(ii) is not available for 
materials that are used in a manner constituting disposal. (40 CFR 
Section 261.2(e)(2)(i).) Therefore, if the HCl produced by your 
client is determined to be a by-product, it would be subject to 
RCRA regulation when used as a fracturing agent. 
 
      I hope that this addresses your concerns. If you have other 
general questions regarding the regulation of secondary materials 
under RCRA, please contact Mitch Kidwell at (202) 260-8551 or Becky 
Daiss at (202) 260-8718. For questions regarding the application of 
RCRA to a specific product or process, you should contact the 
appropriate State regulatory agency or EPA Regional office. 
 
Sincerely yours, 
 
Michael Shapiro, Director 
Office of Solid Waste 
� 


