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TREATMENT OF AN INHERENTLY HAZARDOUS DEBRIS THAT EXHIBITS THE 
TOXICITY CHARCTERISTIC FOR LEAD AND CADMIUM 
 
United States Environmental Protection Agency 
Washington, D.C. 20460 
Office of Solid Waste and Emergency Response 
 
November 18, 1993 
 
Mr. Keith D. Colamarino 
Manager, Regulatory Affairs 
REMCOR, Inc. 
701 Alpha Drive 
P.O. Box 38310 
Pittsburgh, Pennsylvania 15238-8310 
 
Dear Mr. Colamarino: 
 
      Thank you for your letter dated October 22, 1993 concerning 
treatment of an inherently hazardous debris that exhibits the 
Toxicity Characteristic (TC) for lead and cadmium. 
 
      As is stated in §268.45 (a) of the regulatory language of the 
August 18, 1992 rule (57 FR 37277), hazardous debris may be treated 
by using the alternative treatment standards found in that section, 
or it may be treated to the waste-specific treatment standards 
provided in Part 268, subpart D for the waste contaminating the 
debris. 
 
      The preamble language you cite in your letter, which states 
that debris treated to the existing waste-specific treatment 
standards must continue to be managed under subtitle C, is 
referring to debris contaminated with listed wastes. Debris 
contaminated with characteristic waste can be treated by one of the 
technologies described in Table 1 of §268.45, or it can be treated 
to the existing standard.  When debris is hazardous only because it 
exhibits a characteristic (including inherently hazardous debris), 
and is treated in compliance with the debris or waste-specific 
standards so that it no longer displays the characteristic, it can 
be disposed of in a subtitle D unit. 
 
      If you have any further questions, please feel free to call 
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Richard Kinch of my staff at (703) 308-8434. 
 
Sincerely, 
Bruce R. Weddle 
Acting Director 
Office of Solid Waste 
 
cc:  Richard Kinch 


