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"Sample Holding Times and Validity of Analytical Results" 
(Key Words:  Hazardous waste definition; sample; testing; 
toxicity characteristic) 
 
QUESTION:  When characterizing waste as hazardous or nonhazardous 
under RCRA Subtitle C, Section 262.11 provides that a generator 
has the option of either applying knowledge of the hazardous 
characteristics of the waste or testing the waste.  If the 
generator chooses to test a waste to determine if it exhibits the 
toxicity characteristic under 40 CFR Section 261.24, the Toxicity 
Characteristic Leaching Procedure - Method 1311 (TCLP) must be 
used to generate a waste extract.  This extract is then analyzed 
for the 39 constituents listed in Table 1 of Section 261.24.  To 
ensure that accurate results are obtained, there are specific 
quality control measures for the extraction and analysis 
procedures, including limits on the amount of time samples can be 
held during testing.  When these sample holding times are 
exceeded, can the results of constituent analysis on a TCLP 
extract still be used to determine if a waste exhibits the 
toxicity characteristic? 
 
ANSWER:  When sample holding times are exceeded, TCLP analytical 
results will be considered the minimum amount that could leach 
from the waste; an identical sample analyzed within the 
prescribed holding times might yield higher concentrations of 
toxicity characteristic constituents (Part 261, Appendix II, 
Section 8.4).  EPA s manual Test Methods for Evaluating Solid 
Waste: Physical/Chemical Methods (SW-846, Second Edition) defines 
sample holding time as the storage time allowed between field 
collection of a sample and completion of analysis in a 
laboratory.  Specific maximum holding times are set for quality 
assurance and quality control purposes.  Certain constituents in 
waste, such as volatile organic compounds, can degrade or 
volatilize over time.  When constituents in a sample are lost 
through these natural chemical processes, analytical measurements 
become inaccurate.  To limit sample degradation, maximum holding 
times are developed based on the propensity of the waste 
constituents to degrade or volatilize.  General guidelines for 
sample holding times are presented in Volume 1, Chapters 2, 3, 
and 4 of SW-846, and additional method-specific requirements may 
appear in the individual test methods themselves.  Outlined in 
section 8.4 of Method 1311(Part 261, Appendix II), maximum TCLP 
sample holding times range from a total of 28 days for volatiles 
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to 360 days for metals.  These overall time frames are further 
broken down, specifying the length of time allowed for each step 
in the analytical process.  For example, volatile samples are 
allowed 14 days for leachate extraction and another 14 days for 
constituent analysis, while the breakdown for semivolatiles 
allows 14 days for leachate extraction, 7 days for extract 
preparation, and 40 days for constituent analysis.  When sample 
holding times are exceeded, measurements may be inaccurate and 
the TCLP analysis may be invalid or inconclusive. 
 
When analysis is conducted after a sample holding time is 
exceeded, however, the results may still have limited 
applicability.  Because some constituents are lost through 
volatilization or degradation while awaiting testing, constituent 
concentrations in expired samples will be lower than if the 
sample were fresh.  If a sample exceeds a recommended holding 
time and analysis demonstrates that concentrations are above the 
regulatory threshold for one or more constituents, then these 
concentrations can be treated as minimum values and the waste is 
hazardous for the toxicity characteristic.  No further testing is 
required.  If, on the other hand, a sample exceeds a recommended 
holding time and analysis demonstrates that concentrations are 
below the regulatory threshold for one or more constituents, 
further testing may be necessary to demonstrate that the waste is 
nonhazardous.   If the generator chooses to conduct further 
testing, additional samples would be required to ensure accurate 
measurement of constituents and to provide a definitive waste 
determination under RCRA Subtitle C.  (June 1993 Monthly Hotline 
Report) 
 
 


