
 

  

      

 

         

  

      

   

      

   

  

      

       

    

 

 

 

 

 

  

 

 

Date: 11.19.2021 

COVERSHEET: EXPLANATION OF CITATION AND/OR TERMINOLOGY CHANGES IN THIS POLICY 

DOCUMENT 

This policy document remains wholly in effect, but some or all of the regulatory citations within it have 

changed. These changes do not alter the existing regulatory interpretations. 

As part of the 2016 Hazardous Waste Generator Improvements Rule, many of the regulations that apply 

to hazardous waste generators were moved to, or reorganized within, title 40 of the Code of Federal 

Regulations (CFR) part 262. To view a crosswalk between the old and new citations, please visit the 

Hazardous Waste Generator Regulations Crosswalk webpage. 

The Hazardous Waste Generator Improvements Rule also made changes to terms that may be included 

in this document. The most common term change was replacing “conditionally exempt small quantity 

generators” (CESQGs) with “very small quantity generators” (VSQGs). In addition, EPA defined the term 

“central accumulation area” (CAA) to mean a generator’s 90- or 180-day accumulation area for 

hazardous waste. 

Jessica Young 

Chief of the Recycling and Generator Branch 

Office of Resource Conservation and Recovery 

https://www.epa.gov/hwgenerators/final-rule-hazardous-waste-generator-improvements
https://www.epa.gov/hwgenerators/hazardous-waste-generator-regulations-crosswalk
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PPC 9441.1992(36) 

REGULATORY REQUIREMENTS PERTAINING TO THE MANAGEMENT OF 
WASTE SOLVENTS AND USED OIL 

United States Environmental Protection Agency 
Washington, D.C. 20460 
Office of Solid Waste and Emergency Response 

October 28, 1992 

Mr. Basil G. Constantelos, Director 
Environmental Affairs 
Safety-Kleen 
777 Big Timber Road 
Elgin, Illinois 60123 

Dear Mr. Constantelos: 

Thank you for your letter of May 22, 1992 requesting 
clarification on the regulatory requirements pertaining to the 
management of waste solvents and used oil. We understand you desire 
to provide your customers with a clear interpretation of the 
federal regulations governing the mixing of hazardous waste 
solvents into used oils. Of course, as you know, state regulations 
can be more stringent and broader in scope than the federal 
program. The enclosures to this letter individually address your 
series of questions regarding characterization requirements, waste 
minimization definitions, and the regulatory status of mixtures of 
waste solvents and used oil. Our responses reflect only EPA's 
federal regulations, and not individual state regulatory 
provisions. 

Thank you for your interest in the safe and effective 
management of used oil. If you have any further questions, please 
contact Michael Petruska of my staff at (202) 260-9888. 

Sincerely, 
Sylvia K. Lowrance, Director 
Office of Solid Waste 

Enclosures 
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I. Questions on Waste Characterization Requirements 

Question #1: What degree of testing, or burden of 
proof with respect to knowledge of 
the waste is needed to ensure that 
waste mineral spirits is not a 
hazardous waste? 

Persons who generate solid waste are not specifically required to 
test their wastes to determine whether it exhibits any of the 
hazardous waste characteristics. Instead solid waste generators are 
required to make a determination as to whether or not their wastes 
are hazardous (40 CFR 262.11). This determination may be made 
either by testing the waste or by applying knowledge of the 
characteristics of the waste, in light of the materials or the 
processes used in its generation. If a waste is determined to be 
hazardous, the generator must keep records establishing the basis 
for that determination (40 CFR 262.40(c)). These records must be 
maintained for at least three years from the date that the waste 
was last sent to on-site or off-site treatment, storage, or 
disposal. 

Question #3: If the waste solvent exhibits the 
characteristic of ignitability, must 
a generator also test his waste for 
the TCLP characteristic in order to 
comply with the land ban 
restrictions? 

If the waste solvent exhibits the characteristic of ignitability, 
the generator must determine whether the waste exhibits any of the 
other characteristics of hazardous waste identified in Subpart C of 
40 CFR Part 261. This is the case because the generator must 
determine each EPA hazardous waste number (waste code) applicable 
to the waste in order to comply with the land disposal restrictions 
(40 CFR 268.9(a)). In addition, you may be aware of the recent D.C. 
Circuit opinion concerning the "Third Third" land disposal 
restrictions regulations. While there are no obvious implications 
of that decision for the scenario you have described here, we have 
not concluded our analysis of the case, so it is possible there 
could be some implications for your situation. 

Question # 4: Can a generator rely on an analysis 

RO 13570 



 

 

 

 

 

 of his unused mineral spirits (e.g., 
for ignitability and TC 
characteristics) plus knowledge of 
his operations to conclude that the 
resulting waste solvent will not 
exhibit any hazardous 
characteristic? 

A generator can rely on analysis of unused mineral spirits plus 
knowledge of the operation to determine whether or not the 
resulting waste solvent exhibits any hazardous characteristic 
provided that he/she has sufficient information to make an accurate 
determination. Persons who generate solid waste are not 
specifically required to test their wastes to determine whether it 
exhibits any of the hazardous waste characteristics. Instead solid 
waste generators are required to make a determination as to whether 
or not their wastes are hazardous (40 CFR 262.11). This 
determination may be made either by testing the waste or by 
applying knowledge of the characteristics of the waste, in light of 
the materials or the processes used in its generation. 

Question #5: If a generator can rely on an 
analysis of his unused mineral 
spirits, and knowledge of his 
operations to conclude that his 
waste solvent is not hazardous, can 
Safety-Kleen, as a transporter, 
storer, and recycler rely on the 
generator's certification? 

Transporters, storers and recyclers who use knowledge or 
information supplied by others are still responsible for the 
accuracy of the determination. If transporters accept a waste, 
e.g., mineral spirits, that is sometimes hazardous, the 
transporters should discuss with either generator whether their 
particular wastestream is or isn't hazardous. In some cases, 
analysis may be appropriate to help make this determination. 

Question #6: If the waste mineral spirits 
contains a listed hazardous waste 
(e.g., waste brake cleaner or some 
other chlorinated solvent), and the 
mineral spirits/listed waste mixture 
is blended into used oil, is the 
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 entire mixture defined as a listed 
hazardous waste? 

If the entire mineral spirits/listed waste mixture is blended into 
used oil, the entire mixture is subject to regulation as a 
hazardous waste under 40 CFR Parts 260 through 266, 268, 270, and 
124 rather than as a used oil (see 40 CFR 261.3(a)(2)(iv), and the 
new 40 CFR 279.10(b)(1)(i)). 

II. Questions on Waste Minimization 

Question #7: Is the practice of diluting a 
characteristically hazardous waste 
into used oil to render the mixture 
nonhazardous considered waste 
minimization on a hazardous waste 
manifest, may generators use this 
practice as waste minimization in 
their annual reports, and is it 
considered waste minimization with 
respect to the SARA Title III and 
Pollution Prevention Control Act 
requirements? 

Waste minimization, as defined by HSWA, means (1) reduction of the 
total volume or quantity of hazardous waste; (2) reduction in the 
toxicity of hazardous waste; or (3) both, as long as the reduction 
is consistent with the goal of minimizing present and future 
threats to human health and the environment. Source reduction is 
the reduction or elimination of hazardous waste at the source, 
usually within a process. Recycling is the use or reuse of waste as 
an effective substitute for a commercial product, or as an 
ingredient or feedstock in an industrial process (1991 National 
Biennial RCRA Hazardous Waste Report). This type of dilution does 
not reduce volume and does not appear to reduce the amount of toxic 
constituents in the mixture. 

III. Questions on the Regulatory Status of Mixtures of Waste 
Solvents and Used Oil 

Question #8: If a generator mixes its 
characteristic hazardous waste into 
its used oil, and the resulting 
mixture continues to exhibit a 
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 hazardous waste characteristic, is 
the resulting mixture regulated as a 
hazardous waste or as a used oil? 
[Note: does the answer to this 
question depend on the 
characteristic exhibited by the 
solvent and the oil. For example, if 
the solvent is hazardous due to 
ignitability, and the mixture is 
hazardous only for lead.] 

If a generator mixes characteristic hazardous waste into used oil 
and the resultant mixture exhibits a hazardous waste 
characteristic, the resultant mixture is subject to regulation as 
hazardous waste under 40 CFR Parts 260 through 266, 268, 270 and 
124 rather than as a used oil (40 CFR 261.3(a)(2)(iii)). When the 
new Part 279 used oil management standards become effective 
mixtures of used oil and waste which is hazardous solely because it 
exhibits the characteristic of ignitability will be subject to 
regulation as used oil provided that the resultant mixture does not 
exhibit the characteristic of ignitability (40 CFR 
279.10(b)(2)(iii)). 

Question #9: If the mixture is regulated as a 
hazardous waste, and is destined to 
be burned for energy recovery, is it 
regulated in accordance with 40 CFR 
Part 266 Subpart H? 

If the used oil/solvent mixture is regulated as a hazardous waste, 
and is destined to be burned for energy recovery, it must be 
managed in accordance with the requirements in 40 CFR Part 266 
Subpart H. 

Question #10: If the mixture is regulated as a 
used oil, is it subject to the used 
oil exclusion in 40 CFR 
261.6(a)(2)(iii)? That is, if the 
mixture is destined to be burned for 
energy recovery it is excluded from 
most of the RCRA regulations and 
managed in accordance with 40 CFR 
Part 266 Subpart E? 
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If the used oil/solvent mixture is subject to regulation as used 
oil, and is destined to be burned for energy recovery, it must be 
managed in accordance with 40 CFR Part 266 Subpart E. When the new 
Part 279 standards become effective, 40 CFR Part 261.6(a)(4) will 
indicate that mixtures which are regulated as used oil and recycled 
(destined for energy recovery as well as recycled in some other 
manner) are subject to Part 279 rather than Parts 260 through 268. 
The new Part 279 standards will replace 40 CFR Part 266 Subpart E. 

Question #11: If the mixture is regulated as a 
used oil, is it also subject to the 
used oil exclusion in 
261.6(a)(3)(iii)? That is, if the 
mixture is destined to be recycled 
in some manner other than burning 
for energy recovery is it 
essentially excluded from regulation 
under RCRA? 

If the used oil/solvent mixture is subject to regulation as used 
oil, and is destined to be recycled in some manner other than 
burning for energy recovery, it is not subject to regulation under 
Parts 262 through Parts 266 or Parts 268, 270, or 124 and is not 
subject to the notification requirements of Section 3010 of RCRA. 
When the new Part 279 standards become effective, 40 CFR Part 
261.6(a)(4) will exclude mixtures which are regulated as used oil 
and recycled (destined for energy recovery as well as recycled in 
some manner other than burning for energy recovery) from the 
requirements of Parts 260 through 268. Rather, such recycled used 
oil mixtures will be subject to the requirements of Part 279. 

Question #12: Is the resulting mixture regulated 
as a hazardous waste or as a used 
oil? 

If the resultant used oil/solvent mixture no longer exhibits a 
hazardous characteristic, it is subject to regulation as a used oil 
(40 CFR Part 261.3(a)(2)(iii)). 

Question #13: If the resulting mixture is 
regulated as a used oil, is it 
subject to the used oil exclusions 
included in 40 CFR 261.6(a)(2)(iii) 
and 261.6(a)(3)(iii)? 
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If the resultant mixture is subject to regulation as used oil and 
the used oil is destined for energy recovery or recycled in some 
manner other than burning for energy recovery, the used oil mixture 
is eligible for the exclusions in 40 CFR 261.6(a)(2)(iii) and 
261.6(a)(3)(iii). When the new Part 279 standards become effective, 
40 CFR Part 261.6(a)(4) will exclude used oil that is recycled 
(destined for energy recovery as well as recycled in some manner 
other than burning for energy recovery) and is also a hazardous 
waste solely because it exhibits a hazardous characteristic from 
the requirements of Parts 260 through 268 and such used oil will 
instead be subject to the requirements of Part 279. 

Question #14: If a generator mixes her 
characteristic hazardous waste with 
used oil to generate a nonhazardous 
mixture destined for recycling, does 
this constitute treatment? (It may 
be assumed that this activity is 
taking place in a 90-day 
accumulation tank.) 

The mixing of characteristic hazardous waste with used oil in an 
accumulation tank does constitute treatment if the purpose of the 
mixing is to make the waste more amenable for recovery (e.g., 
energy recovery), and/or to make the waste less hazardous (i.e., to 
remove the solvent's ignitable characteristic) (40 CFR 260.10) 

Question #15: If the practice of mixing hazardous 
waste mineral spirits with used oil 
is considered treatment, is this 
type of treatment regulated under 
RCRA? That is, are generators 
allowed to treat their hazardous 
wastes on-site without a permit? 

If the hazardous waste mineral spirits are mixed in the same 
accumulation tank (or container), the tank is regulated both as a 
hazardous waste tank under 40 CFR Section 262.34 and as a used oil 
tank when the new Part 279 standards become effective. Regardless 
of whether the resultant mixture is used oil or hazardous waste, 
both sets of standards apply. EPA does not require a permit to 
treat hazardous waste in an accumulation tank, provided the 
generator meets the requirements of Sections 262.34 and 
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268.7(a)(4), as well as Part 279, Subpart C, when it becomes 
effective. 

Question #16: If generators are allowed to treat 
their hazardous wastes on-site 
without a permit, what burden of 
proof must the generator have to 
ensure that the resulting mixture is 
no longer a hazardous waste? Is 
analysis required to ensure that the 
characteristically hazardous waste 
has been treated such that it no 
longer exhibits the characteristic? 

Regardless of whether or not hazardous waste is being treated on-
site without a permit, generators are required to make a 
determination as to whether or not their wastes are hazardous (40 
CFR 262.11). This determination may be made either by testing the 
waste or by applying knowledge of the characteristics of the waste, 
in light of the materials or the processes used in its generation. 

Question #17: Does the treatment of mineral 
spirits exhibiting a hazardous waste 
characteristic in used oil to render 
the mineral spirits nonhazardous 
constitute dilution? If so, is this 
practice prohibited under 40 CFR 
268.3? 

The treatment standard for nonwastewater ignitable wastes 
containing greater than or equal to 10 percent total organic carbon 
is fuel substitution, recovery of organics, or incineration (40 CFR 
268.42 Table 2). Mixing mineral spirits exhibiting a hazardous 
waste characteristic with used oil that will ultimately be treated 
by the specified treatment technology is aggregation of like 
wastestreams and therefore not impermissible dilution (55 FR 
22532). As mentioned in our answer to Question 3, there was a new 
D.C. Circuit opinion on the Third Third regulations, and while we 
saw no obvious connection to your question here, we have not fully 
concluded our analysis of that case, so we cannot be completely 
definitive at this time. 
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