
 

  

      

 

         

  

      

   

      

   

  

      

       

    

 

 

 

 

 

  

 

 

Date: 11.19.2021 

COVERSHEET: EXPLANATION OF CITATION AND/OR TERMINOLOGY CHANGES IN THIS POLICY 

DOCUMENT 

This policy document remains wholly in effect, but some or all of the regulatory citations within it have 

changed. These changes do not alter the existing regulatory interpretations. 

As part of the 2016 Hazardous Waste Generator Improvements Rule, many of the regulations that apply 

to hazardous waste generators were moved to, or reorganized within, title 40 of the Code of Federal 

Regulations (CFR) part 262. To view a crosswalk between the old and new citations, please visit the 

Hazardous Waste Generator Regulations Crosswalk webpage. 

The Hazardous Waste Generator Improvements Rule also made changes to terms that may be included 

in this document. The most common term change was replacing “conditionally exempt small quantity 

generators” (CESQGs) with “very small quantity generators” (VSQGs). In addition, EPA defined the term 

“central accumulation area” (CAA) to mean a generator’s 90- or 180-day accumulation area for 

hazardous waste. 

Jessica Young 

Chief of the Recycling and Generator Branch 

Office of Resource Conservation and Recovery 

https://www.epa.gov/hwgenerators/final-rule-hazardous-waste-generator-improvements
https://www.epa.gov/hwgenerators/hazardous-waste-generator-regulations-crosswalk


 

 

 

 

 

 

9451.1992(01) 

RCRA/Superfund/OUST Hotline Monthly Report Question 

August 1992 

1. Treatment in a Generator's 90-Day Containment Building 

According to the March 24, 1986, Federal Register, generators 
may treat hazardous waste in accumulation tanks or containers in 
conformance with the requirements of §262.34 and Subparts J or I of 
Part 265 without obtaining a permit or interim status (51 FR 
10168). In the August 18, 1992, Federal Register (57 FR 37194), EPA 
promulgated standards for a new hazardous waste management unit 
known as a containment building (Parts 264 and 265, Subpart DD), 
and amended §262.34 to allow generators to accumulate hazardous 
waste on-site in containment buildings for 90 days or less without 
a permit or interim status (§262.34(a)(iv); 57 FR 37264). May 
generators accumulating hazardous waste in containment buildings in 
compliance with §262.34 and Part 265, Subpart DD treat the waste 
without obtaining a permit or interim status? 

A generator accumulating hazardous waste in a containment 
building for less than 90 days in compliance with �262.34 and Part 
265, Subpart DD (the technical standards for interim status 
containment buildings) may treat these hazardous wastes in the 
containment building without obtaining a permit or interim status 
as long as thermal treatment is not involved. The August 18, 1992, 
Federal Register states that §262.34 has been revised to exempt 
generators from permitting requirements when accumulating or 
treating hazardous waste onsite in containment buildings (57 FR 
37242 and 37253). Generators who accumulate or treat hazardous 
waste in containment buildings must comply with the general Part 
262 regulations, as well as the following requirements in 
accordance with §262.34(a)(1)(iv): comply with Subpart DD of 40 CFR 
Part 265; place in the facility's operating record a certification 
by a professional engineer that the building complies with the 
design standards specified in 40 CFR §265.1101; and maintain in the 
facility's files documentation showing no hazardous wastes remain 
in the unit for longer than 90 days (57 FR 37264). 

If a generator chooses to treat a prohibited hazardous waste 
in containment buildings, however, and is conducting such treatment 
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in order to meet applicable Part 268. Subpart D treatment 
standards, he or she must comply with the waste analysis plan 
requirements of §268.7(a)(4). Section 268.7(a)(4) has been modified 
to reflect the addition of containment buildings to §262.34 as 
accumulation/treatment units (57 FR 37270). 

Thermal treatment is regulated by the specific standards for 
incinerators (Part 265, Subpart O), boilers and industrial furnaces 
(Part 266, Subpart H), and thermal treatment (Part 265, Subpart P), 
and is therefore not eligible for the §262.34 permit exemption even 
if the treatment occurs inside a containment building. 
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