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THIRD THIRD LAND DISPOSAL RESTRICTIONS FINAL RULE 
          
OFFICE OF SOLID WASTE AND EMERGENCY RESPONSE 
 
DEC 20 1991 
 
Mr. Douglas MacMillan, Director 
Hazardous Waste Policy 
National Solid Wastes Management Association 
Suite 1000 
1730 Rhode Island Ave., N.W. 
Washington, DC 20036 
 
Dear Mr. MacMillan: 
 
This letter responds to your inquiry dated October 11, 1990 about several 
aspects of the Third Third land disposal restrictions final rule.  Your 
letter includes questions about the following topics: lab packs, inorganic 
solid debris, certification/notification requirements, and the disposal of 
D001 ignitable wastes.  Responses to the specific questions about each of 
these topics are presented below. 
 
1.   Lab Packs 
 
Your question concerns the language in 40 CFR 264.316(f) and 40 CFR 
265.316(f).  You refer specifically to perceived contradictions between the 
first and second sentences of these paragraphs; however, it is assumed that 
you are actually concerned with the language of the second and third 
sentences which specifies that "[p]ersons who incinerate lab packs according 
to the requirements in 40 CFR 268.42(c)(1) may use fiber drums in place of 
metal outer containers.  Such fiber drums must meet the DOT specifications in 
49 CFR 173.12 and be overpacked according to the requirements in paragraph 
(b) of this section."  In particular, you request clarification of whether 
this language requires fiber drums to be overpacked in metal drums. It in 
assumed that your confusion stems either from the DOT specifications in 49 
CFR 173.12, or the overpacking requirements in 40 CFR 264.316(b) and 40 CFR 
265.316(b).  The language of the DOT specifications and the §§ 264.316(b) and 
265.316(b) overpacking requirements will be examined below. 
 
The language specifying that fiber drums must meet the DOT specifications in 
49 CFR 173.12 does not require fiber drums to be overpacked in metal drums.  
In fact, paragraph (b) of 49 CFR 173.12 states:  "The outside packaging must 
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be a DOT specification metal or fiber drum" (emphasis added). 
 
Moreover, the language specifying that fiber drums must be overpacked 
according to the requirements in §§ 264.316(b) and 265.316(b) does not require 
overpacking of fiber drums in metal drums.  The first sentence of §§ 264.316(b) 
and 265.316(b) ("[t]he inside containers must be overpacked in an open head 
DOTspecification metal shipping container") does not apply because §§ 
264.316(f) and 265.31.&(f) clearly state that "[p]ersons who incinerate lab packs 
according to the requirements in 40 CFR 268.42(c)(1) may use fiber drums in 
place of metal outer containers."  The §§ 264.316(b) and 265.316(b) language that 
does apply, however, is the requirement to pack a sufficient quantity of 
absorbent material around the inner containers to completely absorb all of the 
liquid contents of the 
inside containers, making the outer container full after packing. 
 
As you mention in your letter, the preamble language on page 22631 of the 
Third Third final rule explains the Agency's decision to allow fiber drums to 
be used as outer containers for lab packs being incinerated according to the 
requirements in 40 CFR 268.42(c)(1).  The language of §§ 264.316(f) and 
265.316(f) does not eliminate this decision by otherwise requiring the fiber 
drums to be overpacked in metal drums. 
 
2.   Containers 
 
You request clarification of why containers are included in the "inorganic 
solid debris" definition.  You also ask when an empty container would be 
judged to carry a characteristic of hazardous waste. 
 
By way of background, inorganic solid debris is defined in 40 CFR 268.2(9) as 
nonfriable inorganic solids contaminated with D004 - D011 hazardous wastes 
that are incapable of passing through a 9.5 mm standard sieve; and that 
require cutting, or crushing and grinding in mechanical sizing equipment 
prior to stabilization; and, are limited to certain types of debris specified 
in subsequent paragraphs.  Paragraph (g)(6) of § 268.2 includes metal cans, 
containers, drums, or tanks in the definition of inorganic solid debris. 
 
As a further point of background, the answers to your questions are impacted 
by whether the container being discussed is empty as defined at 40 CFR 
§261.7(b).  Under the § 261.7(b) provisions, a container that has held 
hazardous waste (other than a compressed gas or an acute hazardous waste) is 
"empty" if it meets certain criteria.  All wastes must have been removed that 
can be removed using the practices commonly employed to remove materials 
from that type of container.  To assure that all waste has been removed, there 
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may be no more than 2.5 centimeters (one inch) of residue remaining on the 
bottom of the container or inner liner; or no more than 3 percent by weight of the 
total ,.capacity of the container remaining in the container or inner liner 
if the container is less than or equal to 110 gallons in size, or no more 
than 0.3 percent by weight of the total capacity of the container remaining in the 
container or inner liner if the container is greater than 110 gallons in size. 
 
In response to your first question, containers are included in the definition 
of inorganic solid debris to cover the possible scenario of a container that 
has been discarded by means of land disposal (as defined in § 268.2), that 
does not meet the § 261.7(b) definition of empty, and that is contaminated 
with a characteristic metal waste.  This scenario could occur, for instance, 
during an excavation at a corrective action site.  A container might be 
uncovered that is damaged (e.g., crushed) so that the hazardous waste within 
it cannot be removed sufficiently to meet the § 261.7(b) definition of empty.  
Such a container (i.e., including its contents) is a hazardous waste subject 
to the land disposal restrictions if it is subsequently land disposed.  
Furthermore, it is likely that the disposed container would be considered 
contaminated debris (such a determination may depend upon site-specific 
conditions best made by an authorized state or EPA Regional representative).  
If the waste contaminating this disposed container is a characteristic metal 
waste (DO04 - D011), the container would likely meet the § 268.2(g)(6) 
criteria of inorganic solid debris, and would thus be subject to a national 
capacity variance until May 8, 1992 (see § 268.35(b)). 
 
In response to your second question, a container meeting the § 261.7(b) 
definition of empty may be judged to be a characteristic metal waste under 
two scenarios.  In the first scenario, a container that has never held any 
hazardous waste may be a characteristic waste if: (1) it is being discarded; 
and, (2) if the container is in itself a characteristic waste. 
 
In the second scenario, an empty container (as defined in § 261.7(b)) may be 
a characteristic waste if: (1) it is being discarded; and, (2) if the 
container is in itself a characteristic waste.  It should be noted, however, 
that any residue remaining in the container is exempt from regulation under 
the provisions of § 261.7(a) that states that "[a]ny hazardous waste 
remaining in either (i) an empty container or (ii) an inner liner removed 
from an empty container, as defined in paragraph (b) of this section, is not 
subject to regulation under Parts 261 through 265, and Parts 268..." 
 
3.   Certifications 
 
You request clarification of the record keeping requirements for a particular 
scenario:  A waste that the generator determines (based on process knowledge) 
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does not meet the treatment standard is sent to a treatment facility.  The 
treatment facility determines the waste does meet the treatment standard.  
You did not suggest how such a determination was made.  Your question is, how 
would the record keeping requirements be affected? 
 
In this particular scenario, the treatment facility should analyze the waste 
in order to determine that the waste meets the treatment standard according 
to the provisions of their waste analysis plan.  It should be noted, however, 
that there is no requirement that treatment facilities analyze each shipment 
of waste received, except as specified in their waste analysis plan (see § 
268.7(b).  In this particular scenario, however, the generator has made the 
determination that the waste must be treated based on his knowledge of the 
waste.  The treatment facility is countering the generator's determination 
with a determination that the waste meets the treatment standard as 
generated; therefore, the Agency believes that it is appropriate to ask the 
treatment facility to support their determination with analytical data.  The 
treatment facility also must complete a certification that the waste met 
applicable treatment standards as generated (see § 268.7(a)(2)(ii), supported 
by the general principle expressed in § 268.7(b)(6) requiring treatment 
facilities to comply with notice and certification requirements applicable to 
generators). 
 
The treatment facility must send the waste analysis data (see § 
268.7(b)(4)(iv)), the certification, and a notification (either the 
generator's notification may be sent, or the facility may create a new 
notification) to the disposal facility.  Copies of the waste analysis data, 
the generator's notification (as well as the treatment facility's 
notification if a new notification was created), and the certification must 
be kept as records in the treatment facility's files. 
 
4.   Notification/Certification 
 
A scenario was presented of a TSD company that has a sister company on 
adjacent property that recycles "side-stream" and "off-spec" chemicals and 
other wastes containing recoverable amounts of organics by means of a custom 
distillation process. This process generates still bottoms and wash waters 
that are subject to the land disposal restrictions.  These restricted wastes 
are piped directly back to tanks at the TSD facility, sometimes on an 
intermittent basis, sometimes continuously.  The question is asked:  How must 
these piped transfers of hazardous wastes from the recycler to the TSD be 
handled from the perspective of notification/certification compliance? 
 
Even though the recycling facility and the TSD facility are sister companies 
on adjacent property, they would have been assigned different EPA 
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identification numbers and are thus considered separate facilities.  
Therefore, the waste that is piped to the TSD facility (regardless of whether 
it is on a continuous or an intermittent basis) is subject to the record 
keeping requirements of § 268.7. 
 
The recycling facility would be subject to the generator requirements of § 
268.7(a), which specify that a notification must be sent with each shipment 
of waste (in this case, from the recycling facility to-the TSD facility).  The TSD 
facility must comply with the requirements of § 268.7(b).  Questions on how 
frequently the required paperwork should be sent from the recycling facility to 
the TSD (i.e., what constitutes a "shipment") should be directed to the EPA 
Regional land disposal restrictions contact. 
 
5.   D001 
 
The question is whether 40 CFR 264.312 allows for the land disposal of a D001 
waste.  Until promulgation of the Third Third final rule on May 8, 1990, 40 
CFR 264.312 (and § 265.312) set out special management requirements for 
ignitable or reactive wastes that were disposed in a surface impoundment, 
waste pile, land treatment unit, or landfill.  On page 22553 of the final 
rule, however, the Agency explained that these management requirements are 
superseded by the treatment standards promulgated in the Third Third final 
rule.  This means that "[f]acilities handling ignitable and reactive wastes 
will have to comply with the promulgated treatment standards for these wastes 
in order to land dispose them."  The Agency made changes to the regulatory 
language of §§ 264.312 and 265.312 in the Third Third final rule, to 
incorporate the requirement that the treatment standards for ignitable and 
reactive wastes must be met prior to land disposal. Furthermore, the Agency's 
intent is clearly expressed in the preamble (55 FR 22553). 
 
Therefore,land disposal is allowed only for those D001 wastes that meet the 
treatment standard.  (The treatment standard for D001 wastes containing less 
than 10% total organic carbon (TOC): deactivation; for D001 containing 
greater than 10% TOC: incineration or fuel substitution; see 40 CFR 268.42, 
Table 2.) 
 
I hope you find these answers to be helpful.  If you have any further 
questions, please feel free to contact Matthew A. Straus at (703) 308-8414. 
 
Sincerely, 
 
Original Document signed 
 
Sylvia K. Lowrance 
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Director 
Office of Solid Waste 
 


