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REGION V FUEL-BLENDING FACILTIES CONCERNS 
          
UNITED STATES ENVIRONMENTAL PROTECTION AGENCY 
 
NOV 4 1991 
 
MEMORANDUM 
 
SUBJECT:     Response to Region V Fuel-Blending Concerns 
 
FROM:        Sylvia K. Lowrance, Director 
             Office of Solid Waste (OS-300) 
 
TO:          David A. Ullrich, Director 
             Waste Management Division (SH-12) 
 
This memorandum responds to your September 24, 1991, 
memorandum requesting Headquarters views on the regulatory  
interpretations made by Region V specific to hazardous waste  
fuel-blending facilities.  Your memorandum raised three issues 
which will be presented separately along with our reaction to the  
Regional interpretation. 
 
ISSUE 1 
 
A facility, in requesting a determination concerning RCRA  
permit requirements, described its process as receiving waste 
liquid and solid fuel stock, recycling the stock, and shipping 
waste fuel to a kiln.  The facility indicated that it considers 
the fuel a recyclable material pursuant 40 CFR 261.6(a)(2)(ii) 
and exempt from regulation. 
 
ANSWER 
 
We agree with the Region's interpretation that any unit that  
meets the definition of a "tank" or a "tank system" is subject to 
regulation.  Blending or other treatment to produce a hazardous  
waste fuel is not exempt.  In fact, the facility seems to have  
misread 40 CFR 261.6(a)(2)(ii) which states recyclable materials  
such as hazardous wastes burned in boilers and industrial 
furnaces (BIF): "... are not subject,to the requirements of  
this section [i.e. 261.6] but are regulated under Sections C through G  
of Part 266 of this chapter and ... Parts 270 and 124."  Thus,  
these units are subject to permitting. 
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The facility's rebuttal of the Region's earlier 
determination attempts to define the unit's purpose as different  
from storage.  The "purpose" of the unit is moot; if it's treating 
or storing hazardous waste, then it is regulated.  The diagrammed  
process, including grinders, filters, etc., appears to meet the  
definition of a tank and its ancillary equipment.  If the unit or  
a component is not a tank or a tank system, or if it has  
additional features that would potentially affect emissions or  
releases to the environment, then it would be regulated under  
Subpart X (miscellaneous units) or permit conditions may be added  
based on the omnibus authority of Section 3005(c)(3) of RCRA, as  
amended. 
 
ISSUE 2 
 
Considering the BIF rule, can a fuel-blending TSD accept  
low-BTU (less than 5000 BTU/lb.) into its mixing program? 
 
ANSWER 
 
A marketer of hazardous waste fuel currently can, and has  
previously been able to accept low BTU fuel.  However, there are  
certain factors which govern whether a BIF can accept waste fuel 
originating from low-BTU waste.  Under the sham recycling policy  
BIFs have not generally been allowed to burn hazardous waste fuel  
that had a heating value of less than 5000 BTU/lb.  A low-BTU 
fuel (as generated) had to be processed to increase the heating 
value to greater than 5000 BTU/lb. by a means other than blending  
(e.g., decanting aqueous liquids) before it could be burned. 
 
Now that the BIF rule has been promulgated, the BIFs can 
burn low-BTU waste after they conduct compliance emission testing  
with low-BTU waste and certify compliance under the new interim  
status standards.  See section 266.103(a)(6) (56 FR 7213, Feb. 
21, 1991). 
 
ISSUE 3 
 
Will the unit processes used to increase the heating value 
of low-Btu waste (i.e., phase separation, centrifugation, and air 
stripping) require a RCRA permit for their operation? 
 
ANSWER 
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The unit processes used to raise the Btu value would require  
a permit for their operation.  If the units do not meet the  
definition of units for which minimum technology standards have  
been established (e.g., tanks or tank systems), then the unit can  
be permitted under Part 264, Subpart X.  The need for a permit 
for these types of processing units comes from the language in  
Section 261.6(a)(2) which separates recyclable materials used in 
a manner constituting disposal or burned, including treatment  
prior to being burned for energy recovery, from other recycling  
activities like reclamation of a solvent in a distillation unit. 
 
If you have any question concerning our interpretation of 
these fuel-blending issues, please call Sonya Sasseville (260- 
3132) or Chester Oszman (260-4499) of my staff. 
 
Attachment 
 
cc:     Hazardous Waste Division Director, Regions 1-4 & 6-10 
        Regional Subpart X Contacts 
        Regional Incineration Contacts 
        Sonya Sasseville, OSW 
        Chester Oszman, OSW 


