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MEMORANDUM 
 
SUBJECT:  Regulatory Status of Carbon Regeneration Units 
 
FROM:     Sylvia K. Lowrance, Director. 
          Office of Solid Waste 
 
TO:       Bruce P. Smith, Director 
          Office of Hazardous Waste Programs 
          Region III 
 
This is in response to your June 7, 1991 memorandum  
requesting that we provide our interpretation of regulatory  
situations involving carbon regeneration units in light of the  
provisions on such units in the February 21, 1991 boiler and  
industrial furnace (BIF) rule.  Below is a brief summary of the  
rule's provisions related to carbon regeneration units, followed  
by our responses to each of the scenarios and issues outlined in  
your memo. 
 
The February 21 rule added a definition of "carbon  
regeneration unit" to 40 CFR 260.10.  The preamble stated that  
both flame and non-flame carbon regeneration units should be  
permitted as hazardous waste thermal treatment units under Part  
264 Subpart X and existing units should be regulated until then  
under Part 265 Subpart P.  The rule also reopened until August 
21, 1991, the period for existing carbon regeneration units to  
obtain interim status under RCRA, due to the substantial  
confusion among the regulated community, as well as permitting  
authorities, as to whether these devices were exempt recycling  
units or regulated treatment units.  Since the carbon  
regeneration unit portion of the rule was promulgated under RCRA,  
not HSWA, authority, it does not take effect in authorized states  
until they adopt these provisions. 
 
Regulatory Status of Existing Units 
 
We agree with your interpretation that the regulatory status 
for an "existing" unit does not change in an authorized State  
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until the State determines its existing rules are sufficient or 
they are not, makes the necessary regulatory change to ensure  
equivalency with the Federal standards.  We would like to clarify  
that, in either case, the change would not become effective until  
EPA approves the rules and interpretation as consistent with the  
§260.10 definitions.  In the meantime, a State may continue to  
regulate the facility consistent with the policy and regulations  
in effect at the time of authorization. 
 
If the State determines that the carbon regeneration unit  
provisions of the BIF rule can be implemented in the State under  
its authorized State program without a regulatory change, the  
State Attorney General would need to certify that the existing  
State authorities are equivalent to the Federal requirements set  
out in the February 21 rulemaking.  EPA could then authorize the  
State for this portion of the rule.  If the State, or EPA,  
determines that a regulatory change is required, these provisions  
would not become effective in the State until the State modifies  
its program and is authorized to implement the rule in lieu of  
EPA.  (However, States may adopt and implement comparable rules  
under State authority prior to authorization by EPA.)  In either  
case, in adopting the new regulatory approach for carbon  
regeneration units, the State could provide a "window" similar to  
that established by EPA in the February 21 preamble for existing  
units to qualify for interim status. 
 
We also agree that the status of residues is not affected by  
the February 21 rule.  Residues such as scrubber blowdown,  
continue to be regulated as hazardous wastes if they result from  
processing listed hazardous wastes, or if they exhibit a  
hazardous waste characteristic. 
 
In cases where the authorized State is not yet authorized  
for the new provisions, you also proposed to impose conditions on  
the carbon regeneration unit, if determined necessary to protect  
human health and the environment, when issuing a permit to  
another TSD process at the facility.  We would not recommend EPA  
imposing Subtitle C requirements while the carbon regeneration 
units remain unregulated by the State.  The February 21 notice  
was explicit that the new carbon regeneration unit provisions  
would not take effect in authorized States until the states pick  
up the new provisions.  We feel that regulating these units prior  
to the State becoming authorized for these provisions would work  
against our goal in the February notice to finally end the  
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confusion on the regulatory status of these units.  In addition,  
if we took this approach, there would be substantial question as  
to whether we provided affected facilities with adequate notice. 
 
Units not "in existence" as of August 21, 1991 
 
We disagree with your interpretation that because the State  
is not authorized to issue Subpart X permits, units which are not  
"in existence" as of August 21, 1991, must obtain a Subpart X  
permit from EPA before constructing.  Section 264.1(f)(2) gives 
the Agency authority to issue Subpart X permits in States that  
are not authorized for the Subpart X regulations.  However, this  
section simply gives EPA authority to permit regulated  
miscellaneous units in authorized states; it does not authorize  
EPA to permit unregulated units.  The definitions and  
interpretations related to carbon regeneration units in the  
February 21 rule do not go into effect in an authorized state  
until the state becomes authorized for those new provisions.   
Until that time, as you correctly observed in the first issue you  
raised, the regulatory status of carbon regeneration units in the  
state does not change, but rather is determined by the  
regulations and policies currently in effect in the state. 
 
Thus, the effective date of the authorized state's approved  
redefinition of carbon regeneration unit, rather than the  
effective date of EPA's rule, determines when new carbon  
regeneration units become subject to regulation, including  
Subpart X permitting. 
 
Effect of February 21 rule on past management of waste in carbon 
regeneration units 
 
Although we did state in the BIF rule preamble that direct  
controlled flame carbon regeneration units have met the  
definition of incinerator and were subject to regulation as such,  
we also stated that we believe there has been legitimate doubt as 
to these units' regulatory status.  Thus, we did not intend to  
provide basis for enforcing against past operation of such units  
without interim status or permits, but rather to address the  
prospective regulation of these devices. (See 56 FR 7200-7201.) 
 
According to §270.10(e)(2), the Administrator may extend the  
date by which owners and operators of specific classes of  
existing hazardous waste management facilities must submit Part A  
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of their permit applications if he finds that there has been  
substantial confusion as to whether the owners and operators of  
such facilities were required to file applications and that the  
confusion is attributed to ambiguities in the regulations.  The  
Agency made such a finding of "substantial confusion" as to the  
regulatory status of carbon regeneration units.  Therefore, since  
the date for obtaining interim status was extended, the Agency  
should enforce only prospective compliance with the regulations  
for carbon regeneration units. 
 
Authorized States, however, would determine compliance based  
upon their current regulations and policies.  Therefore, we  
disagree with your proposal to rely upon the August 21, 1991 date  
to treat all carbon regeneration units as subject to RCRA.   
Carbon regeneration units should be treated consistent with state  
policies and regulations which have been in effect until the  
State program is revised to reflect the §260.10 definition of  
carbon regeneration unit and revised incinerator definition.   
Thus, in an authorized state which has considered carbon 
regeneration units to be unregulated, these devices should be  
treated as "newly regulated" as of the effective date of the  
§260.10 definition changes in that state, which will likely be  
later than August 21, 1991.  In contrast, there may be authorized  
states that have always considered carbon regeneration units as  
incinerators or thermal treatment units, and therefore will not  
be treated as "newly regulated" in the future. 
 
Carbon regeneration units managing TC wastes 
 
We also disagree with your interpretation that all carbon  
regeneration units managing toxicity characteristic (TC) wastes  
are subject to regulation by EPA as of August 21, 1991.  In an  
authorized state which has not yet picked up the TC listing, the  
waste is regulated by EPA, and EPA applies Federal regulations  
rather than issuing permits based on State laws.  However, EPA  
does not have authority to issue permits to types of units which  
are exempt from regulation.  The applicable RCRA program, which  
in this case would be the authorized State program, determines  
which classes of units are RCRA-regulated.  Thus, EPA would not  
regulate the treatment of TC waste in a carbon regeneration unit  
until such units are regulated under the approved state program. 
 
Thank you for raising these issues.  They are nationally  
significant for effective program implementation.  While we could  
 



RO 13491 

-5- 
 
not agree with all the recommended solutions that Region III put  
forward, the careful thinking that was put into framing the  
issues was commendable.  If your staff has further questions,  
they may call Sonya Sasseville at FTS 382-3132 or Frank McAlister  
at FTS 382-2223. 
 
cc:  Subpart X Permit Writers' Workgroup  
     Incinerator Permit Writers' Workgroup  
     Permit Section Chiefs, Regions I X 
 


