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9502.1991(01) 
 
United States Environmental Protection Agency 
Washington, D.C. 20460 
Office of General Counsel 
 
March 27, 1991 
 
MEMORANDUM 
 
SUBJECT:    Use of Proposed Subpart S Corrective Action 
            Rule as Guidance Pending Promulgation of the 
            Final Rule 
 
FROM:       Lisa K. Friedman  
            Associate General Counsel 
            Solid Waste and Emergency 
              Response Division (LE-132S) 
 
TO:         Regional Counsel RCRA Branch Chiefs, Regions 
            1-10 
 
      This memorandum is in response to your request for assistance 
in determining which portions of the proposed Subpart S rule, 
implementing corrective action requirements for permitted 
facilities under Section 3004(u) of RCRA, can be implemented 
immediately on a case-by-case basis without further rulemaking. 
 
Background 
 
      Section 3004(u) generally requires that each permit for a RCRA 
hazardous waste treatment, storage or disposal facility issued 
after November 7, 1984 contain provisions requiring corrective 
action for releases from any solid waste management unit (SWMU) at 
the facility. EPA has implemented this requirement through 
codification of the requirement (40 C.F.R. 264.101), interpretative 
rules (July 15, 1985 (50 Fed. Reg. 28702) and December 1, 1987 (52 
Fed. Reg. 45788)), and guidance documents (including the RCRA 
Facility Assessment Guidance (October, 1986), Interim Final RCRA 
Facility Investigation Guidance (May, 1989), Corrective Action Plan 
(May, 1988), and RCRA Corrective Action Interim Measures Guidance 
(June, 1988)). 
 
      On July 27, 1990, EPA published a proposed rule which would 
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codify in detail the procedures and standards for implementing 
Section 3004(u). 55 Fed. Reg. 30798 (July 27, 1990). Much of the 
proposal would be a codification of the current site-by-site 
process by which EPA is currently implementing Section 3004(u). In 
addition, certain portions of the preamble represent 
interpretations of the existing statutory or regulatory 
requirements that apply to these corrective actions. At the same 
time, however, some of the proposal involves changes in the 
existing regulatory requirements in order to facilitate corrective 
action. 
 
      The preamble does not state how the proposed rule relates to 
ongoing corrective actions or those which will be begun prior to 
promulgation of the rule in final form. We understand that the 
Headquarters program office primarily responsible for the rule (the 
Office of Solid Waste) is generally instructing the Regions to 
apply the proposal in the interim as "guidance". However, because 
some aspects of the proposal represent proposed changes in existing 
regulatory requirements, which will not be effective until the rule 
is promulgated in final form, some parts of Subpart S cannot be 
relied upon in establishing or defending corrective action 
requirements imposed at a facility in the interim. 
 
      Based on the questions we have been receiving about this 
issue, as well as our discussions with you, there seems to be a 
certain amount of confusion over which aspects of proposed Subpart 
S can legally be relied on in implementing corrective action prior 
to promulgation of the rule. At your request, following is our 
advice concerning which portions of the rule can be used as 
"guidance" in the interim and which cannot. Note, however, that 
those portions of the rule which can be used as "guidance" before 
promulgation of the final rule must be applied and defended on a 
case-by-case basis in individual permit proceedings. 
 
Analysis 
 
      As a general matter, portions of the preamble or rule that are 
interpretative and which are not based on changes to currently 
applicable regulatory requirements can be used as guidance during 
the interim, but must be established and defended on a case-by-case 
basis. Most of the preamble and proposed rule are interpretative 
and are not inconsistent with any current regulatory requirements 
and thus can be used as guidance in the interim. In contrast, 
portions of the rule or preamble that are based on changes to 
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currently applicable rules cannot be used as guidance during the 
interim. In the paragraphs below, we have outlined the major 
portions of the rule and identified which portions should not be 
used guidance until the final rule is promulgated and effective. 
 
  1.  Applicability (preamble pages 30805-07). 
 
      This section represents EPA's interpretation of the facilities 
at which Section 3004(u) is applicable based on the statute and 
legislative history. Because this discussion represents the 
Agency's current interpretation of the statutory requirement, it 
can (and should) be applied to facilities undergoing corrective 
action prior to promulgation of the final rule. 
 
  2.  Definitions (preamble pages 30808-10). 
 
      Like the applicability section, this section represents EPA's 
current interpretation of key terms in Section 3004(u). These 
interpretations are applicable to corrective actions prior to 
promulgation of the final rule (see footnote 1). 
 
  3.  Investigation and selection of corrective measures 
      (preamble pages 30810-40). 
 
      The proposed process for investigating SWMUs and selecting 
appropriate corrective measures represents a proposed codification 
of existing practices which are currently found, if at all, in 
guidance documents, not in existing regulatory provisions. As a 
result, the proposed process, including the provisions governing 
interim measures and conditional remedies, can be used as guidance 
until promulgation of the final rule. 
 
      However, because the specific requirements for these 
corrective actions are not currently regulatory requirements, they 
must generally be imposed in the permit, and justified on a case- 
by-case basis, in order to make them mandatory for the permittee. 
For example, the Agency will not be able to rely on the proposal 
for the authority to require the permittee to submit corrective 
action reports. In order to impose corrective action reporting 
requirements, the permit must contain the reporting requirement, 
and it must be based on Section 3004(u) or Section 3005(c)(3) or 
other relevant statutory or regulatory authorities, as well as the 
factual circumstances at the particular facility. 
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      Similarly, the current regulations do not explicitly provide 
EPA with unilateral authority to modify the permit to add 
requirements or to address disputes that arise during 
implementation, as proposed under Section 270.34(c) (preamble pages 
30837 and 30850). This proposed modification procedure, which would 
be an alternative to the current procedure for Agency-initiated 
codifications under 40 C.F.R. 270.41, was intended to minimize 
procedural delays for imposing changes to corrective action 
schedules of compliance, while ensuring due process.  
 
      We understand that the corrective action model permit includes 
a modification procedure similar to proposed 270.34(c), and that 
many permits already issued include this provision. With respect to 
existing permits containing such provisions, permittees and members 
of the public have had an opportunity to object to such provisions 
during the comment period on the draft permit, and to the extent 
they did not, have arguably waived their rights to do so. To the 
extent that there are objections raised in regard to including this 
procedure in pending or future permits, we recommend that you rely 
instead on the existing modification procedures in the regulations. 
 
     4.  Management of wastes (preamble pages 30840-45). 
 
      Several of the proposed regulations governing the management 
of wastes generated during a corrective action require changes in 
the existing regulations and thus may not legally be used as 
guidance until those changes have been made final and effective. 
Such proposed changes include the provisions allowing for waiver of 
applicable closure requirements, reduced requirements for 
"temporary units", and any use of the CAMU concept other than to 
allow designation of an area of broad contamination as a single 
unit for purposes of determining what RCRA management standards 
apply. 
 
      The Agency can, however, continue to use existing waivers or 
variances to achieve many of the same objectives as the proposed 
rule changes. The CAMU, for example, can currently be used to 
define the boundaries of a land disposal unit to the same extent as 
the Agency described the Superfund AOC in the preamble to the 
revised NCP (55 Fed. Reg. 8758-60 (March 8, 1990)) because this 
interpretation relies on the broad definition of "landfill" under 
the current regulations. However, if hazardous wastes are managed 
in the CAMU, the unit must comply with currently applicable 
hazardous waste requirements, including groundwater monitoring 
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under 40 C.F.R. 264, Subpart F, and closure under 40 C.F.R. Part 
264, Subpart G. The authority to alter applicable closure/post- 
closure requirements for CAMUs, proposed in the rule, does not 
currently exist.  
 
      In addition, if the area to be included in a CAMU includes an 
already-regulated hazardous waste land disposal unit, such as a 
"regulated unit", the facility may need to obtain a redesignation 
of the unit boundaries as they appear on the Part A. The 
reconfiguration of unit boundaries, which must be approved by the 
permitting authority, can occur prior to permitting, pursuant to 40 
C.F.R. 270.72, or after permit issuance, pursuant to 40 C.F.R. 
270.41 or 270.42. As noted above, the owners/operators of such 
redesignated units would need to comply with applicable hazardous 
waste disposal requirements, including groundwater monitoring and 
closure. 
 
     5.  Required notices (preamble pages 30845-46). 
 
      The required notices are additions to, not changes of, current 
regulatory requirements. As a result, such requirements can be 
currently applied if imposed in the permit and justified on a case- 
by-case basis under the authority of Section 3004(u). 
 
     6.  Permit requirements (preamble pages 30846-51). 
 
      Most of the proposed permit requirements are changes to 
currently existing requirements and thus cannot be imposed until 
the changes are final and effective. The provisions which cannot be 
used as guidance pending the final rule include the requirement to 
maintain or obtain a permit to implement corrective action and the 
special modification procedures for schedules of compliance. The 
proposed requirement concerning reporting of new SWMUs and the 
requirement to maintain an information repository can currently be 
required if imposed in a permit based on Section 3004(u) and 
3005(c)(3) authorities. 
 
  7.  Closure requirements (preamble pages 30851-52). 
 
      As discussed above, proposed requirements to alter applicable 
closure regulations cannot be used as guidance until the changes 
are final and effective. Similarly, the proposed addition to the 
interim status closure plan requirements cannot be required until 
the rule is final. However, the clarifications of the closure 
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regulations discussed in this section of the preamble are 
interpretations of existing regulations and thus may be currently 
implemented. 
 
      If you or your staff have questions about the use of the 
Subpart S proposal as guidance, please feel free to call Carrie 
Wehling of my staff at 382-7720. 
 
cc:   Kathie Stein; Bruce Diamond; Sylvia Lowrance 
 
  1   As many of you know, several of the key definitions, as 
      well as EPA's interpretation of the applicability of the 
      Section 3004(u) requirements, have been upheld by the 
      D.C. Circuit Court of Appeals. See American Iron & Steel 
      Institute v. EPA, 886 F.2d 390 (D.C. Cir. 1989), cert. 
      denied, 110 S. Ct. 3237 (1990); United Technologies Corp. 
      v. EPA, 821 F.2d 714 (D.C. Cir. 1987). 


