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TC APPLICABILITY TO MIXED WASTE 
          
UNITED STATES ENVIRONMENTAL PROTECTION AGENCY 
 
FEB 12 1991 
 
MEMORANDUM 
 
SUBJECT:     Applicability of the TC to Mixed Waste 
 
FROM:        Sylvia K. Lowrance, Director 
             Office of Solid Waste 
 
TO:          Regional Waste Management Division Directors 
             Regions I - X 
 
Purpose 
 
The Environmental Protection Agency (EPA) promulgated the 
Toxicity Characteristic (TC) rule on March 29, 1990 (55 FR 
11798). That rule will bring a large number of waste generators,  
including mixed waste handlers, under Subtitle C regulation for  
the first time. However, the preamble to the TC rule does not  
discuss mixed waste. Regional staff have indicated that there is  
some confusion regarding the applicability of the TC to this  
category of waste, and have requested a clarification statement  
on the issue. The purpose of this memorandum is to clarify the  
applicability of the TC to mixed waste in authorized and  
unauthorized States, as well as the Federal regulatory status of  
those wastes. 
 
Background 
 
Mixed wastes are defined as wastes which contain both a  
radioactive component subject to the Atomic Energy Act ((AEA)  
i.e., source, special nuclear, or by-product material) and a  
hazardous component subject to the Resource Conservation and  
Recovery Act (RCRA). Up until 1986, the applicability of RCRA to  
mixed waste was unclear, in part because of uncertainty about the  
effect of the exclusion in RCRA Section 1004(27) (the definition  
of solid waste) for AEA-regulated materials, and because of  
disagreements about the scope of the definition of "by-product  
material." 
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To clarify the applicability of RCRA to mixed waste, EPA  
issued a clarification notice on July 3, 1986 (51 FR 24504). In  
that notice, the Agency announced that the hazardous component of  
mixed waste is subject to RCRA requirements and that the  
radioactive portion of the waste (source, special nuclear, and  
by-product material) is subject to AEA. EPA also required States  
which had obtained RCRA-base program authorization prior to the  
July 3 notice to revise their programs to clarify the regulatory  
status of mixed waste (i.e., to include the hazardous component  
of mixed waste in their program definition of solid waste), and  
to apply for EPA authorization of their revised program. The  
Department of Energy (DOE) clarified the term "by-product  
material" in an interpretative rule on May 1, 1987 (52 FR 15937).  
That rule stipulated that, in mixed wastes, only the actual  
radionuclides are considered by-product material. DOE's  
interpretative rule is consistent with EPA's earlier  
clarification notice. 
 
EPA's July 3, 1986 clarification notice described three  
general regulatory scenarios for mixed waste based on the  
authorization status of a State's hazardous waste program: 
 
o  In a State which is not authorized for the RCRA-base  
   program, mixed waste is subject to the Federal hazardous  
   waste management requirements, and EPA administers and  
   enforces the requirements for mixed waste until the State  
   receives mixed waste authorization. 
 
o  In a State with both RCRA-base program and mixed waste  
   authorization, mixed waste is subject to the hazardous  
   waste management requirements, and the State administers  
   and enforces its requirements for mixed waste (of course,  
   if the waste were newly listed or identified pursuant to  
   a Hazardous and Solid Waste Amendments (HSWA) provision,  
   and the State was not yet authorized for that listing or  
   characteristic, EPA would administer the requirements). 
 
o  In a State which is authorized for the RCRA-base program,  
   but not specifically authorized for mixed waste, this  
   waste is not subject to the Federal hazardous waste  
   requirements until the state revises its program and  
   receives authorization specifically for mixed waste. (A  
   State may, however, regulate mixed waste under State law  
   under any of these three scenarios). 
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The chart in Attachment 1 shows the regulatory scenarios for 
mixed waste in authorized and unauthorized States. The section  
below describes the applicability of the TC to mixed waste in  
these regulatory scenarios. 
 
Applicability of the TC to Mixed Waste 
 
The status of mixed waste that fails the toxicity  
characteristic (i.e., the Toxicity Characteristic Leaching  
Procedure) follows the scheme described above. Specifically, the  
TC rule brings some additional mixed waste streams into the RCRA  
Subtitle C system in States that are not authorized for the RCRA- 
base program, and in States that are authorized for mixed wastes.  
However, in States that are authorized only for the RCRA-base  
program, mixed wastes that fail the TC will not be considered  
hazardous under Federal regulations. Once those States become  
authorized for mixed waste, then this waste will be subject to  
the TC. 
 
The Agency's position on the applicability of the TC to  
mixed waste is consistent with an earlier determination on a  
related issue regarding the land disposal restrictions program.  
EPA determined that HSWA's land disposal restriction provisions  
in Section 3004(d)-(h) do not apply to mixed wastes in States  
with only RCRA-base program authorization (see Attachment 2,  
Mixed Waste Position Paper, Issue 3). The basis for that  
determination is that the land disposal restrictions apply to  
"solid waste" which is hazardous. As mentioned above, mixed  
waste is not a solid waste in a State with only RCRA-base program  
authorization. Therefore, the land disposal restrictions do not  
apply to mixed waste in a RCRA-base authorized State until the  
State revises its program (i.e., defines this material as a solid  
waste) and receives EPA authorization for mixed waste. 
 
Similarly, the TC, which was also promulgated pursuant to  
HSWA, does not apply to mixed waste in a State with RCRA-base  
program authorization until the State revises its program and  
receives authorization for mixed waste. This is because the TC  
only applies to material included in the definition of "solid  
waste," which is part of the authorized RCRA-base program. As  
noted above, the definition of "solid waste," upon which HSWA  
requirements depend, is determined solely by State law in  
authorized States. Therefore, in scenarios 1 and 2 described in  
the background section above, new HSWA requirements such as the  
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land disposal restrictions and the TC would apply to mixed  
wastes. In scenario 3, however, new HSWA requirements like the  
TC would not apply to mixed wastes until the State becomes  
authorized for these wastes. 
 
Current Regulatory Status of Mixed Waste 
 
Currently, mixed waste is regulated as a Subtitle C solid  
and hazardous waste in 33 States and territories (24 States  
and territories have received authorization for mixed waste, 9 States  
and territories are unauthorized even for a RCRA-base program). 
 
In these 33 States, mixed waste is subject to the TC (scenarios 1  
and 2 above), and EPA administers and enforces the program for  
toxicity characteristic mixed waste until the State receives  
authorization for the TC program. In the remaining States and  
territories, which have only RCRA-base program authorization  
(scenario 3), mixed waste is not now a solid waste according to  
the Federal hazardous waste management requirements, and this  
waste is not subject to the TC. A list of States and territories  
with mixed waste authorization as of January 31, 1991, is  
provided in Attachment 3. 
 
The effective date of the TC rule was September 25, 1990 for  
large quantity generators and treatment, storage, and disposal  
facilities and March 29, 1991 for small quantity generators. The  
key compliance dates for the TC rule, including requirements for  
Section 3010 notification, submission of permit applications  
(Part A's and B's), and permit modifications are summarized in  
Attachment 4. These compliance dates apply to facilities which  
handle toxicity characteristic mixed waste in States which have  
mixed waste authorization and in states which have not yet  
received RCRA-base program authorization. 
 
In States which have only RCRA-base program authorization,  
mixed waste is not subject to the Federal hazardous waste  
regulations until the State becomes authorized for mixed waste.  
Once a RCRA-base authorized State becomes authorized for mixed  
waste, facilities in that State will be required to submit a  
Part A permit application, amended Part A permit application, or  
permit modification for TC wastes as well as other hazardous  
waste no later than six months after the effective date of the  
State's mixed waste authorization. In this type of situation, a  
Section 3010 notice would not be required for newly regulated  
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generators and treatment, storage, and disposal facilities.  
However, newly regulated generators and treatment, storage, and  
disposal facilities are required to obtain an EPA identification  
number, following the authorized State's procedures. 
 
If you have additional questions regarding this matter,  
please feel free to contact Jared Flood of my staff at  
FTS: 475-7066. If you have questions about other specific issues  
related to the TC, please contact Steve Cochran of my staff at  
FTS: 382-4769. 
 
Attachments 
 


