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I.  SIGNIFICANT QUESTIONS AND RESOLVED ISSUES-JANUARY 1990 
 
A.  RCRA 
 
1.  Two Parts to the Definition of Treatment 
 
To facilitate disposal, a generator consolidates two spent solvents, which 
are listed in 40 CFR Part 261 Subpart D, into a single container. Is the 
mixing of these wastes considered to be treatment of hazardous waste under 
RCRA?  Would a person consolidating waste need a RCRA permit or interim 
status designation for treatment of hazardous waste?  
 
      The definition of treatment is a two-part definition.  The definition 
      includes "any method ... or process ... designed to change the 
      physical, chemical, or biological character or composition of any 
      hazardous waste so as to neutralize such waste, or so as to recover 
      energy or material resources from the waste, or so as to render such 
      waste non-hazardous; less hazardous; (or) safer to transport, store, or 
      dispose of" (40 CFR Section 260.10).   
 
      Putting two RCRA hazardous wastes into one container with the purpose 
      of facilitating disposal is treatment if, for example, the mixing makes 
      one or both of the wastes less hazardous or safer to transport.  (OSWER 
      Directive 9432.05-84; November 6, 1984) Any person, unless otherwise 
      excluded from regulation, consolidating wastes needs a RCRA permit or 
      interim status designation for treatment if the mixing results in 
      treatment according to the definition in 40 CFR Section 260.10  
      (Certain generators accumulating wastes and treating the wastes in 
      tanks and containers may not be subject to permit requirements (51 FR 
      10168, March 24, 1986).) 
 
      Regardless of whether or not the person is treating hazardous waste, he 
      may need a RCRA permit for storage.  A generator would need a permit or 
      interim status designation for storage if waste is stored longer, or is 
      accumulated in amounts greater, than the limitations in 40 CFR Section 
      262.34.  A transporter also would need a storage permit if, for 
      example, he stores waste at a transfer facility for longer than ten 
      days (40 CFR Section 263.12). 
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