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United States Environmental Protection Agency 
Washington, D.C. 20460 
Office of Solid Waste and Emergency Response 
 
October 5, 1989 
 
Mr. Travis P. Wagner 
Labat-Anderson Incorporated 
2200 Clarendon Boulevard, Suite 900 
Arlington, Virginia 22201 
 
Dear Mr. Wagner: 
 
     I am writing in response to your letter requesting written 
clarification of the Resource Conservation and Recovery Act (RCRA) 
definition of a liquid as it applies to ignitable and corrosive 
wastes. 
 
     There are three RCRA definitions which include the term 
"liquid". The definitions vary depending on the specific regulatory 
application. For hazardous waste identification by means of the 
three relevant characteristics (Ignitability, Corrosivity or 
Extraction Procedure Toxicity), the general term liquid applies. 
"Liquid" is defined as the material (liquid phase) that is 
expressed from the waste in Step 2 of Method 1310 (the Extraction 
Procedure). 
 
     As Mr. Friedman indicated, only those wastes that contain a 
liquid component are subject to testing against the flash point 
criteria of Section 261.21. Therefore, if a waste does not yield a 
liquid phase when subjected to Method 1310, it cannot be an 
ignitable waste under the criteria of Section 261.21(a)(1). 
 
     Similarly, Section 261.22(a)(2) states that a liquid waste is 
a corrosive waste if it exhibits a pH less than or equal to 2 or 
greater than or equal to 12.5. If a waste does not yield a liquid 
when subjected to Method 1310, it is not evaluated against this 
criteria and is not a corrosive waste. 
 
     A second definition of liquids which is applied to determine 
whether a drummed waste is prohibited from land disposal because it 
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contains "free liquid", is found in Method 9095 (the Paint Filter 
Test). If any material drips from the filter during the test, the 
waste is deemed to contain "free liquid" and is banned from land 
disposal. 
 
     Many people have used the Paint Filter Test to evaluate wastes 
for ignitability or corrosivity. This is done to save time and 
effort. Since liquids that separate out of the waste using Method 
9095 are generally also liquids using Method 1310 wastes that 
contain ignitable or corrosive liquids using Method 5 can generally 
be considered to be ignitable or corrosive wastes. 
 
     The third definition of liquids was developed when the 1984 
amendments to RCRA prohibited the use of adsorbents to solidify 
liquid wastes if the adsorbents would release the contained liquids 
under landfill pressures. Prohibited adsorbents are those that 
contain "releasable liquids". While the Agency has not yet 
promulgated a specific test procedure for defining when a waste 
contains "releasable liquid", a draft procedure has been developed 
and proposed - Method 9096 (the Liquid Release Test). 
 
     I trust that this explanation clarifies the RCRA definitions. 
Please contact us if you need further assistance. 
 
Sincerely, 
Sylvia R. Lowrance 
Director 
Office of Solid Waste 


