
 

  

      

 

         

  

      

   

      

   

  

      

       

    

 

 

 

 

 

  

 

 

  
  

STATES ENVIRONMENTAL PROTECTION AGENCY 
WAS HINGTON, D.C . 20460 

OFFICE OF 
LAND AND EMERGENCY 

MANAGEME

Date: 11.19.2021 

COVERSHEET: EXPLANATION OF CITATION AND/OR TERMINOLOGY CHANGES IN THIS POLICY 

DOCUMENT 

This policy document remains wholly in effect, but some or all of the regulatory citations within it have 

changed. These changes do not alter the existing regulatory interpretations. 

As part of the 2016 Hazardous Waste Generator Improvements Rule, many of the regulations that apply 

to hazardous waste generators were moved to, or reorganized within, title 40 of the Code of Federal 

Regulations (CFR) part 262. To view a crosswalk between the old and new citations, please visit the 

Hazardous Waste Generator Regulations Crosswalk webpage. 

The Hazardous Waste Generator Improvements Rule also made changes to terms that may be included 

in this document. The most common term change was replacing “conditionally exempt small quantity 

generators” (CESQGs) with “very small quantity generators” (VSQGs). In addition, EPA defined the term 

“central accumulation area” (CAA) to mean a generator’s 90- or 180-day accumulation area for 

hazardous waste. 

Jessica Young 

Chief of the Recycling and Generator Branch 

Office of Resource Conservation and Recovery 

https://www.epa.gov/hwgenerators/final-rule-hazardous-waste-generator-improvements
https://www.epa.gov/hwgenerators/hazardous-waste-generator-regulations-crosswalk


 
 

 
 

 

 

 

April 1, 1989 
Monthly Call Center Report Question 
RPPC 9438.1989(01) 

3. Generator Closure/Financial Requirements 

Under 40 CFR Section 262.34 generators may accumulate waste on-site for less 
than 90 days if they comply with the container and tank regulations of Part 265.  
Generators are exempt from the requirements of Part 265 Subparts G and H,  
except for Sections 265.111 and 265.114. The operation of a generator’s tank 
system has resulted in the contamination of soil around and under the tank  
system. If the generator cannot remove all of the contaminated soil at closure of 
the tank system, must he then comply with all sections of Subparts G and H  
including Section 265.197(b)? 

Yes. Under 40 CFR 262.34, 90-day generators must close their accumulation 
units in accordance with the closure performance standards of Section 265.111 
and the standards for disposal of decontamination of equipment, structures,  
and soils under Section 265.114. Section 265.111 specifically requires these 
generators to close their units in a manner that “minimizes or eliminates, to  
the extent necessary to protect human health and the environment, post- 
closure escape of hazardous waste, hazardous constituents, leachate, 
contaminated run-off, or hazardous waste decomposition products to the  
ground or surface waters or to the atmosphere.” 

There are no specific closure requirements for small quantity generators  
under 262.34; however, small quantity generators (SQGs) must comply with  
the tank closure requirement specific to them, Section 265.201.  Under Section 
265.201(d), SQGs must “remove all hazardous waste from tanks, discharge 
control equipment, and discharge confinement structures.”  Furthermore, 
generators of 100-1000 kilograms per month must respond to spills and  
“…clean up the hazardous waste and any contaminated materials or soil.”  
(Section 262.34(d)(5)(iv)(B)) 
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April 1, 1989 
Monthly Call Center Report Question 
RPPC 9438.1989(01) 

3. Generator Closure/Financial Requirements (Cont’d) 

Ninety-day generators who operate tank system accumulation units must  
also meet certain additional closure requirements.  Tank system accumulation 
units must be closed in compliance with Sections 265.111, 265.114, and  
265.197(a) and (b), which call for the removal or decontamination at closure of  
all waste residues, contaminated containment system components,  
contaminated soils, and structures and equipment contaminated with waste.  
Furthermore, if the generator demonstrates that all contaminated soils at the 
tank system accumulation unit cannot be practicably removed or 
decontaminated at closure, then the generator must close the tank system and 
perform post-closure care in accordance with the closure and post-closure 
requirements that apply to landfills (see Section 265.310).  Such a tank system 
is then considered to be a landfill and the generator must comply with all of  
the requirements for landfills specified in Subparts G and H of Part 265.   
Owners and operators of hazardous waste management units must have  
post-closure care permits during the post-closure care period for any units  
that received waste after July 26, 1982, or certified closure after 
January 26, 1983. (See Section 270.1(c).) 

Source: Emily Roth (202)382-4777 
Research Renee Pannebaker (202)382-3112 
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