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OFFICE OF SOLID WASTE AND EMERGENCY RESPONSE 
 
SEP 1988 
 
Kurt E. Whitman, Project Coordinator 
SWInc. 
P.O. Box B 
Saukville, WI  53080 
 
Dear Mr. Whitman: 
 
This is in response to your July 1, 1988 letter requesting 
clarification on EPA's current interpretation on whether the 
depressurization of aerosol cans on-site would be considered 
treatment, requiring a RCRA permit.  You also requested 
pertinent information on Ril #43 and on whether or not it has 
been rescinded.  I am enclosing per your request a copy of Ril 
43 and the 1985 memorandum which I believe is the one you are  
requesting. 
 
You revealed in a July 26, 1988 telephone conversation with 
Doreen Sterling of my staff that your main interest in this 
issue was to determine the requirements for disposal of a wide  
variety of aerosol cans located at a number of Department of 
Defense facilities throughout the country. 
 
The Agency is aware that conflicting interpretations have  
been given by the EPA Regional Offices, EPA Office of Solid 
Waste, and the RCRA Hotline regarding whether certain aerosol 
can disposal methods constitute treatment and whether or not a  
permit is required for this activity.  The Agency is currently 
evaluating this problem and may decide to issue more specific 
guidance in the future if it is warranted.  It is our policy, 
however, to refer issues of this nature to the Region in which 
the facility is located since they are normally best able to 
make a case-by-case determination on whether:  (1) the waste in 
question is hazardous according to our regulations and 
(2) treatment is occurring. 
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According to our regulations, cans are hazardous if: (1) 
they contain a commercial chemical product on the 40 CFR 
261.33(e) or (f) lists or exhibit one or more of the hazardous 
waste charactreistics, and are not empty as defined under Sec. 
261.7; and/or (2) they exhibit any of the characteristics of 
hazardous waste identified in Part 261, Subpart C. 
 
Treatment, as defined in 40 CFR 260.10, means any method, 
technique, or process, including neutralization, designed to 
change the physical, chemical, or biological character or 
composition of any hazardous waste so as to neutralize such 
waste, or so as to recover energy or material resources from the 
waste, or so as to render such waste nonhazardous, or less 
hazardous; safer to transport, store, or dispose of; or amenable 
for recovery, amenable for storage, or reduced in volume. 
 
It should be noted that if any of the aerosol cans are  
included as part of household waste (i.e., from military 
housing), those cans are exempt from RCRA Subtitle under 
Section 261.4(b)(1). 
 
If you have any further questions, you may contact Doreen 
Sterling of my staff at 202-475-6775. 
 
Sincerely 
 
Original Document signed 
 
Sylvia K Lowrance, Director 
Office of Solid Waste 
 
Enclosures 
 


