
RO 13184 

9489.1988(01) 
 
THERMAL TREATMENT UNITS, SCOPE OF SUBPART X 
 
UNITED STATES ENVIRONMENTAL PROTECTION AGENCY 
 
MAY 18 1988 
 
MEMORANDUM 
 
SUBJECT:  Morton Thiokol Thermal Treatment Units 
 
FROM:     Sylvia K. Lowrance, Director 
          Office of Solid Waste (WH-562A) 
 
TO:       Robert L. Duprey, Director 
          Hazardous Waste Management Division 
          Region VIII 
 
This is in response to your April 13, 1988 memorandum 
requesting a clarification concerning the scope of Subpart X as 
related to thermal treatment, and the interaction of Subpart X 
standards and the land ban restrictions for mixed solvents.  I 
would like to address your concerns in the same order as 
discussed in your memorandum. 
 
What is the scope of units comprising Subpart X ? 
 
Subpart X covers miscellaneous units not regulated under 
the standards for specific types of treatment, storage, and 
disposal units in Part 264, Subparts I through O, or Part 146. 
Likewise, Subpart X will not supersede or replace any specific 
restrictions on activities contained in another subpart of the 
regulations, nor provide a vehicle for escaping from these  
restrictions. 
 
What is the scope of units comprising Subpart X? 
 
Subpart X covers miscellaneous units not regulated under  
the standards for specific types of treatment, storage, and  
disposal units in Part 264, Subparts I through O, or Part 146. 
Like wise, Subpart X will no supersede or replace any specific 
restriction on activities contained in another subpart of the 
regulations, nor provide a vehicle for escaping from these 
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restrictions. 
 
Specifically, are the units which are operated by placing the 
liquid wastewater containing reactive wastes into the pit or 
surface impoundment and then allowing evaporation and 
percolation of the liquid prior to burning, regulated as 
thermal treatment units, surface impoundments, or both? 
 
The ten units which are operated by (1) depositing liquid  
wastewater, containing varying amounts of reactive wastes,  
directly in unlined pits, (2) allowing the liquid to 
evaporate/percolate, and then (3) igniting the residue, are  
surface impoundments.  The described pits are specifically 
included in the definition of surface impoundment in 40 CFR  
260.10 (that is, aeration pits).  Being such, the units will  
require permits based an Part 264 Subpart K.  40 CFR 264.220  
states that Subpart K applies to facilities that use surface 
impoundments to treat, store, or dispose of hazardous waste.  
However, the permit applicant can be required to supply  
additional information as required in 40 CFR 270.23 (i.e., for 
miscellaneous units) if the Subpart K standards do not provide  
adequate protection for human health and the environment.  For  
example, the Regional Administrator may write permit conditions  
based on the Subpart X standards which would protect the air or 
surrounding soils during the burning phase of the treatment  
process. 
 
What land disposal deadlines and restrictions are applicable to 
the units as defined by the answer to the above question?  Must 
the units meet the November 8, 1988, retrofit deadline or  
close? 
 
The Agency has concluded that open burning/open detonation  
(OB/OD) of waste explosives in a Part 265, Subpart Q, or a Part  
264, Subpart X, OB/OD unit does not constitute land disposal  
because it is treatment, not disposal (52 FR 46592).  This is  
true except in cases where the residuals from the OB/OD  
operation remain a hazardous waste.  Therefore, OB/OD  
activities are not automatically subject to the land disposal 
restrictions. 
 
As we indicated above, the treatment pits are properly  
classified as surface impoundments; therefore, all land  
disposal deadlines and restrictions and the surface impoundment 



RO 13184 

retrofit deadline remain applicable.  Furthermore; a unit is an  
OB/OD unit under Parts 264 and 265 when it is not a surface, 
impoundment and when it open burns/detonates waste explosives.  
As mentioned in �265.382, non-military waste explosives can be  
open burned/detonated only when they have the potential to  
detonate.  According to the information we have on Morton  
Thiokol's treatment pits or impoundments, wastewater that does  
not have the potential to detonate is placed in a pit and is  
treated by dewatering and subsequent burning. 
 
Does the burning of solvents which are contaminated with 
reactive material constitute a violation of 40 CFR 265,382 
hazardous waste open burning prohibition?  Does the solvent 
mixed waste meet the Subpart X burning requirements? 
 
The open burning of solvents is strictly prohibited. Only  
waste explosives that have the potential to detonate, and bulk  
military propellants which cannot be safely disposed of through  
other modes of treatment, can be open burned in a Part 264 
Subpart X, or Part 265, Subpart Q, unit.  (See 40 CFR 265.382)  
If the waste solvent is a waste explosive that has the  
potential to detonate, then it can be open burned provided that 
the unit fits the appropriate criteria.  The descriptive  
information on unit #11 is not definitive but we suspect that  
"trough" referred to in your memorandum may be a tank, and  
therefore, also does not qualify as a 264, Subpart X, or Part  
265, Subpart Q unit. 
 
More information is needed for us to make a final  
determination on the potential to detonate (e.g., exact  
concentration of explosive or ratio of materials is not known  
nor is its fulfillment of the definition of "detonate" in  
265.382 fully known).  However, we do not think the open burning  
of the 1,1,1-trichloroethane or any other solvent will prove to  
be proper when this information is provided. 
 
What land ban requirements are applicable to the solvent  
wastes?  Can the solvents be opened burned and do the land ban 
requirements apply to the solvents? 
 
Because disposal of the solvents is not likely to qualify  
as OB/OD in a Subpart X or Subpart Q unit, all of the land  
disposal restriction requirements, including those at 40 CFR  
268.4, would appear to be applicable to the management of  
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solvents in the situation you outlined.  In such event, the  
solvents cannot be open burned. 
 
If you have a question regarding these clarifications or  
would like to discuss the issues in more detail, please contact  
Chester Oszman (382-4499). 
 
cc:  Hazardous Waste Branch Chiefs, Regions I-X  
     Lisa Reed, Region VIII 
     Fred Chanania, OGC 
     Kent Anderson, OSW 
     Chester Oszman, OSW 
 


