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WASTES GENERATED IN MANUFACTURING PROCESS UNIT NOT SUBJECT TO 
LAND DISPOSAL RESTRICTIONS UNTIL IT EXITS THE UNIT IN WHICH IT WAS 
GENERATED  
 
JUN 29 1987 
 
Mr. Curtis J. Baker 
Safety Environmental Specialist 
Moore Business Forms & 
   Systems Division 
3100 North Husband 
Stillwater, Oklahoma 74075-2199 
 
Dear Mr. Baker: 
 
In your letter of May 27, 1987, you requested Agency 
guidance on whether the provisions in 40 CFR 261.4(c) pertain to 
wastes subject to Part 268 (i.e., the Land Disposal Restrictions). 
 
According to the provisions in 40 CFR 261.4(c), hazardous 
wastes that are generated in a manufacturing process unit or an 
associated non-waste-treatment-manufacturing process unit, are not subject 
to regulation under Part 262 through 265, 270, 271, and 124 or 
the notification requirements of section 3010 of RCRA until it 
exits the unit in which it was generated.  In the November 7, 
1986, solvents and dioxins final rule, the Agency revised 40 CFR 
Part 261.4(c) to include a reference to Part 268.  Therefore, 
wastes generated within a manufacturing process unit likewise 
are not subject to Part 268 until they exit the manufacturing 
process. 
 
The Agency has stated in its June 11, 1987, Notice of Data 
Availability (52 FR 22356) that for purposes of determining 
compliance with land disposal restrictions, the initial generator 
of the waste (i.e., before the waste is treated) determines 
whether the waste is subject to the 2-year national capacity 
extension.  Therefore, a hazardous waste which meets the requirements 
in 40 CFR 261.4(c) are subject to the 2-year national variance  
if it meets one or more of the following criteria (in �268.30): 
 
1)   The generator of the solvent waste is a small quantity 
     generator of 100-1000 kilograms of hazardous waste 
     per month; or 
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2)   The solvent is from a response action under the Compre- 
     hensive Environmental Response, Compensation and 
     Liability Act of 1980 (CERCLA) or any corrective action 
     taken under the Resource Conservation and Recovery Act 
     (RCRA)...; or 
 
3)   The solvent is a solvent-water mixture, solvent- 
     containing sludge, or solvent-contaminated soil (non- 
     CERCLA or RCRA corrective action) containing less than 
     1 percent total F001-F005 solvent constituents listed 
     in Table CCWE of § 268.41. 
 
I hope this information adequately addresses your concerns. 
If you have any additional questions, you may call me at (202) 382- 
4770. 
 
Sincerely, 
 
 
Stephen R. Weil, Chief 
Land Disposal Restrictions Branch 
 
 
cc: Region VI 


