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BATTERY RECYCLING AND EXPORT 
 
UNITED STATES ENVIRONMENTAL PROTECTION AGENCY 
 
FEB 12 1987 
 
Honorable Jesse Helms 
United States Senate 
Washington, D.C.  20510 
 
Dear Senator Helms: 
 
Thank you for your January 13, 1987, letter regarding 
Mr. W. R. Helms' concern about the regulations the Environmental 
Protection Agency (EPA) has issued regarding the reprocessing 
of batteries and the transportation and the export of these batteries. 
 
I want to assure you that EPA carefully considered its 
approach before regulating industries such as spent batteries 
recycling.  We are convinced that regulation of these recycled 
materials is necessary to adequately protect human health 
and the environment.  Waste destined for recycling can present 
the same potential for harm as wastes destined for treatment 
and disposal; that is, the risks associated with transporting 
and storing wastes is unlikely to vary depending on whether 
they are ultimately recycled, treated, or disposed.  In the 
past, facilities' recycled hazardous wastes have caused 
serious health and environmental problems.  In fact, recycling 
operations, including a number of battery reclaimers, account 
for some of the most serious environmental damage incidents. 
 
The Agency has developed special standards for spent 
lead acid batteries that are reclaimed to minimize the regu- 
lations' impact.  In particular, only the person who reclaims 
the battery is subject to regulation and only the storage 
activity prior to recycling is regulated.  Therefore, even 
though we regulate these materials, we have designed our regu- 
lations to have the least adverse impact on the regulated 
community while still meeting our statutory mandate of pro- 
tecting human health and the environment. 
 
EPA also has recently promulgated regulations for the 
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export of hazardous waste.  (See enclosed August 8, 1986, 
FR.)  These regulations were required by Section 3017 of 
the Hazardous and Solid Waste Amendments (HSWA) of 1984. 
 
That provision mandated that EPA finalize regulations prohi- 
biting hazardous waste exports, unless: (1) the person exporting 
the waste has provided notification to the Administrator of  
EPA; (2) the government of the receiving country has consented 
to accept the waste; (3) a copy of the receiving country's 
written consent is attached to the manifest which accompanies 
the waste shipment; and (4) the shipment conforms to the 
terms of the foreign country's consent. 
 
In developing the export rules, EPA determined that a 
hazardous waste which poses risks domestically would pose 
equivalent threats in international shipments (this includes 
spent lead acid batteries). 
 
Although EPA recommends that exporters notify the Agency 
at least 60 days in advance of an intended shipment, we 
anticipate that the processing of notifications and written 
consents can be accomplished in less time.  Thus, we expect 
that exporters will not typically be subject to the require- 
ments under 40 CFR Part 262 which require generators who 
store more than 90 days on-site to obtain a storage 
permit. 
 
If I can be of any further assistance, please let me 
know. 
 
Sincerely, 
 
Original Document signed 
 
J. Winston Porter 
Assistant Administrator 
 
 
Enclosure 
 


