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TOTALLY ENCLOSED TREATMENT EXEMPTION APPLICABILITY TO A 
BAGHOUSE SYSTEM 
 
DEC 22 1986 
 
Mr. Frederick M. Swed, Jr. 
RMT, Inc. 
Suite 124 
1406 East Washington Ave. 
Madison, Wisconsin 53703-3009 
 
Dear Mr. Swed: 
 
Thank you for your letter of November 10 requesting guidance  
on application of the totally enclosed treatment exemption to the 
treatment prior to disposal of baghouse dust generated in the 
foundry industry.  Your letter addressed a generic case in which 
an emission control baghouse system and the treatment equipment 
are directly connected to a cupola furnace through a closed system 
of ducts.  The Agency does not believe that the totally enclosed 
treatment exemption applies to the system you describe, subject 
to the conditions described below. 
 
As you stated, totally enclosed treatment is defined in 40 CFR  
260.10 as (1) being directly connected to an industrial production 
process and (2) constructed and operated to prevent the release of 
hazardous waste and any constituent thereof into the environment 
during treatment.  In addition, the regulatory interpretive letter 
issued July 27, 1981 to Travenol Laboratories (RIL 84) further  
clarified what constituted totally enclosed treatment. 
 
In the March 25, 1986 letter for Region 5 to Grede Foundries, 
EPA found that the specific configuration of the Grede baghouse 
did not qualify as totally enclosed because the hood collecting 
emissions was not directly connected to the cupola, only to the 
baghouse.  As part of that determination, EPA stated that  
a foundry cupola qualifies as an industrial production process, 
but that the baghouse is an air pollution control device 
associated with waste treatment prior to disposal. 
 
However, our answer to Grede may have been misleading.   
Connecting the ductwork to the cupola only fulfills half of the 
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totally enclosed treatment requirement.  The question remains 
as to whether a system that includes a baghouse qualifies as 
totally enclosed treatment.  Since baghouses do not remove 100% 
of the hazardous constituents, treatment downstream of a  
baghouse is not part of a totally enclosed treatment train. 
 
You suggested that the baghouse is part of the production 
process because the cupola cannot be operated without the baghouse. 
While you r system might require modification in order to operate 
without the baghouse, I do not believe that the baghouse is 
inherently necessary to the operation of the cupola furnace.  In 
fact, prior to the development of air quality standards, cupolas 
typically operated without baghouses.  Baghouses limit emissions 
from units subject to Clean Air Act standards.  Therefore, 
the Agency still maintains that the baghouse is not part of a  
production process, but is associated with waste treatment. 
 
You asked whether adding the treatment reagents prior to the 
baghouse would qualify as totally enclosed treatment.  Since we 
agree that the point of hazardous waste generation is typically 
the bottom of the baghouse hoppers, any processing that occurs 
prior to that point would not be treatment subject to RCRA 
requirements. 
 
You are also correct in stating that even if a production 
unit is open to the atmosphere, the unit downstream could still 
qualify as totally enclosed.  As stated in a preamble to the 
§261.4(c) amendment, "Except for surface impoundments and non- 
operating units, EPA did not intend to regulate... manufacturing 
process units in which hazardous wastes are generated."  (45 FR 
72025, October 30, 1980)  In your case, however, the production 
unit is the cupola, not the baghouse, so treatment that occurs 
downstream of the baghouse is not totally enclosed treatment. 
 
In summary although production units may not necessarily 
prevent releases of constituents to the environment, units 
downstream may still qualify for the totally enclosed treatment 
exemption.  However, while cupolas are production units, bag- 
houses are not considered to be production processes.  Further- 
more, baghouses release hazardous waste or constituents thereof 
to the environment during normal operation as a waste management 
method.  Therefore, dust treatment downstream of a baghouse system 
directly connected to a cupola does not perform totally enclosed 
treatment under the Federal program.  In addition to this Federal 
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determination, of course, the States would have to be consulted 
for State hazardous waste and air quality standards that apply 
to these systems.  I apologize for any inconvenience that arose from 
your reading of the EPA letter to Grede Foundries. 
 
Sincerely, 
 
Original Document signed 
 
Marcia Williams  
Director 
Office of Solid Waste 
 
cc:  Hazardous Waste Branch Chief, Region V 
 
bcc: Hazardous Waste Branch Chiefs, Regions I-IV, VI-X 
     RCRA/Superfund Hotline 
     Irene Horner, WTB 


