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OFFICE OF SOLID WASTE AND EMERGENCY RESPONSE 
 
MEMORANDUM 
 
SUBJECT:  Definition of Byproduct Material 
 
FROM:     Marcia E. Williams, Director 
          Office of Solid Waste 
 
TO:       Thomas W. Devine, Director 
          Waste Management Division 
          Region IV 
 
In response to your memorandum of March 12, 1986, we have 
outlined below how you and the State of South Carolina can proceed 
with permitting and/or enforcement actions leading to issuance of 
a RCRA permit at the Savannah River Plant (SRP). 
 
Universe of Mixed Waste 
 
EPA has seen and reviewed some of the waste stream booklets 
prepared by DOE facilities.  We reviewed the one for SRP several 
years ago, but we understand that it was since revised.  The 
booklets do not provide definitive lists of wastes that are and 
are not regulated under RCRA.  They merely provide a starting  
point for negotiating with the facility to determine which 
wastes are regulated. 
 
The definition of "byproduct material" in the Atomic Energy 
Act (AEA) does not explicitly resolve the question of which wastes 
are, in their entirety, byproduct material, and are thus exempt 
from RCRA, and which are mixtures of byproduct and hazardous 
waste and are thus regulated under RCRA.  The definition of 
byproduct in 10 CFR 20.3 which you referenced in your memorandum 
is merely a restatement of the statutory definition and, thus, 
does not provide definitive guidance to determine which byproduct 
wastes are regulated and which are excluded. 
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DOE recently proposed a revised definition of byproduct 
material (November 1, 1985, 50 FR 45736).  The proposal did not 
meet with favorable public comments and it is unlikely that they 
will finalize the rule in the near future.  The only way States 
will be able to judge which waste streams at any DOE facility 
should be regulated is to work directly with the facility to 
make case-by-case decisions based on the AEA definition. 
However, EPA considers all mixed waste streams to be subject 
to Federal regulations under RCRA.  We would expect that States 
with the same radioactive waste exemption as EPA would also 
include all mixed wastes in their regulatory universe.  However, 
until the States are authorized for mixed wastes, it is possible 
that their interpretations of their statutes may differ from 
EPA's interpretation of RCRA. 
 
Use of RCRA Authorities 
 
The Savannah River Plant should provide to the State of 
South Carolina a permit application for all waste units regulated 
under State law.  Based on that information, the State should 
proceed to process and issue a RCRA permit covering all RCRA-regu- 
lated units at the facility.  Units containing mixed wastes (or 
suspected of containing mixed wastes) are currently not covered 
under the authorized RCRA program in South Carolina.  However, 
if the State regulates mixed wastes under State law, units 
containing such wastes may also be addressed within the State  
permit. 
 
The State should obtain security clearances, where 
necessary, and use its full range of enforcement authorities 
to gain access to the site and to require sampling and analysis 
by the facility to determine whether units should be regulated. 
Headquarters DOE has assured full cooperation in obtaining 
security clearances for State personnel. 
 
EPA can also use its HSWA authorities to supplement an auth- 
orized State's authority over RCRA-regulated units.  Under �3004(u), 
EPA can jointly issue a permit with the State and impose corrective 
action requirements on hazardous waste management units and solid 
waste management units (SWMU's) at facilities that contain RCRA- 
regulated units.  Although mixed waste units are not RCRA-regulated 
under authorized State RCRA programs, mixed waste will be considered 
to be a "solid waste" for purposes of corrective action at solid 
waste management units. 
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The Federal definition of "solid waste" is to be used in 
determining what units are SWMU's, because State definitions were 
not scrutinized in evaluating applications for State authorization 
(except as was necessary to assess the adequacy of the State's 
universe of hazardous waste).*  Because mixed waste is considered 
a solid waste under the Federal RCRA program, units containing 
mixed wastes are SWMU's and are subject to corrective action if 
there is another unit requiring a RCRA permit at the facility. 
                        
* Therefore, in order to obtain authorization for corrective 
action, States must obtain authorization for their definition 
of solid waste, which may not exclude mixed waste. 
As noted earlier, a mixed waste unit is not a RCRA-regulated 
unit in an authorized State.  Therefore, there must be at least 
one non-mixed, hazardous waste unit at a facility in order for 
EPA to subject mixed waste units to corrective action requirements 
under §3004(u). 
 
Similarly, EPA may issue an order under §3008(h) requiring 
monitoring, investigation of releases and corrective action, but  
the order can apply to mixed waste units only if there is one or 
more unit subject to interim status requirements at the site. 
 
Response to Specific Questions 
 
In response to the three bullets and the three numbered 
items on page 2 of your memorandum, we have the following  
answers: 
 
�    If you suspect that Part B's have not been submitted 
     for all RCRA units, EPA and/or the State should take 
     immediate enforcement action.  You and the State should 
     determine who should appropriately take enforcement 
     action.  If there are mixed waste units in question, 
     EPA cannot enforce submission of the Part B's in an 
     authorized State.  While EPA cannot issue penalties to 
     another Federal agency, the dispute resolution process 
     described in the revised Federal Facility Compliance 
     Strategy may be used. 
 
�    Review of the Part B submitted by SRP may provide you 
     and/or the State with sufficient information to make 
     such a determination.  However, if it does not, then 
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     EPA and/or the State should require SRP, through enforce- 
     ment action, to make such a determination through  
     sampling and analysis or whatever other method (e.g., 
     application of knowledge of waste generation process) 
     may be appropriate. 
 
�    As stated earlier, the booklets only provide a starting 
     point for negotiations.  EPA HQ will not be reviewing 
     or approving the individual facility booklets. 
 
1.   The May 10 letter to DOE did not delegate any authority. 
     Therefore, it need not be withdrawn. 
 
2.   The AEA definition of byproduct is the only appropriate 
     and legally enforceable definition that can be used. 
     You should use that definition to make case-by-case 
     decisions, as described on page 1 of this memorandum. 
 
3.   There is no documentation available of the EPA review  
 
I hope this sufficiently clarifies your and the State's 
current authorities with respect to permitting and enforcement 
actions you might take at SRP.  We will continue to work with 
you to resolve any remaining issues, and would appreciate 
being kept informed about the progress you and the State of  
South Carolina are making in resolving these issues with SRP. 
 
cc:  Jim Scarbrough, Region IV  
     Richard Campbell, Region IV 
     Joe Freedman, OGC 
     Tony Baney, OWPE 
     Peter Guerrero, OSW 
     RCRA Division Directors, Regions I-III, V-X (with incoming) 
     RCRA Branch Chiefs, Regions I-III, V-X (with incoming) 


