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ON-SITE RECYCLING OF SPENT SOLVENTS BY GENERATORS 
           
March 13, 1986 
 
Mr. George D. Culotta 
Vice President-Sales 
Progressive Recovery, Inc. 
1020 North Main Street 
Columbia, Illinois  62236 
 
Dear Mr. Culotta: 
 
This is in response to your letter of February 21, 1986, in 
which you requested that we review your interpretation of the 
applicable regulations for in-house liquid solvent recovery 
units.  In addition, you asked for the Environmental Protection 
Agency's position regarding recycling of spent solvents by 
generators. 
 
The spent solvents that you described in your example are 
RCRA hazardous wastes.  F001 through F005 are listed hazardous 
wastes (40 CFR 261.3) and D001 exhibits a hazardous 
characteristic (40 CFR 261.21).  As a result, the storage, 
treatment, and disposal of these and other hazardous wastes are 
regulated under Subtitle C of RCRA.  However, exemptions from 
general permitting regulations are provided for certain types of 
tanks, small quantity generators and operational units reclaiming 
or recycling hazardous wastes.  In your example, no Subtitle C 
treatment permit is required under Federal regulations for in- 
house solvent recovery equipment as long as the wastes meet the 
definition of a recyclable material, and owners or operators of 
treatment facilities are in compliance with 40 CFR 261.6 
requirements. 
 
As part of 40 CFR 261.6 regulation, operational units are 
exempted from permitting regulations when those operations 
involve recycling of hazardous wastes.  However, there is no 
exemption for certain recycling practices constituting disposal. 
Additionally, the storage, transport and generation that precedes 
this activity are regulated without any special considerations 
for recycling activities.  In your spent solvents example the 
wastes meet the definition of a recyclable material.  If the in- 
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house solvent recovery equipment are in compliance with 40 CFR 
261.6 requirements, no RCRA Subtitle C treatment permit is 
required for the activities of recycling these particular 
hazardous wastes. 
 
Although storage is subject to regulation as described in 
the previous paragraph some general exemptions from the storage 
regulations exist.  These exemptions apply when the wastes are 
either accumulated on-site less than 90 days as stated in the 40 
CFR 262.34 requirements, or are accumulated on-site up to 180 
days by small quantity hazardous waste generators (less than 
1,000 kg per month) as stated in the 40 CFR 261.5 requirements. 
 
I also would like to emphasize that the proposed rule for 
small quantity hazardous waste generators is scheduled to be 
promulgated later this month.  Although changes might occur in 
the final rule, the proposed rule for small quantity hazardous 
waste generators would exempt generators that store wastes for 
180 days if they do not accumulate more than 6,000 kg of 
hazardous wastes during that period.  In addition, the August 1, 
1985, proposal (50 FR 31304 and 31305) would allow accumulation 
for 270 days if the waste is being shipped 200 miles or more for 
off-site treatment, storage, and disposal.  I would suggest that 
you also contact the State authorities of your clients because 
States may regulate recyclable materials in a different manner. 
 
I also am enclosing the January 4, 1985, final rule defining 
a solid waste (40 FR 14 through 668), as well as the August 20, 
1985, technical corrections to this rule (50 FR 33541 through 
33544).  These notices provide detailed information on our 
rationale in defining a solid waste.  If you have additional 
questions, please contact Matt Straus, Chief, Waste 
Identification Branch, at (202) 475-8551. 
 
Finally, I would like to point out that the Hazardous and 
Solid Waste Amendments of 1984 established as national policy the 
minimizaiton of hazardous wastes.  It is EPA's policy to 
encourage environmentally sound techniques that reduce the volume 
or quantity and toxicity of hazardous wastes generated.  The 
recycling of spent solvents in one of the most frequently used 
practices for volume reduction. We believe that properly 
designed and operated solvent recovery can provide effective 
reduction in the volumes of solvents requiring disposal as 
hazardous wastes. 
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Sincerely, 
 
 
Marcia B. Williams 
Director 
Office of Solid Waste 
 
Enclosure 


