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SLUDGE DRYER ADDED TO  WASTEWATER TREATMENT UNIT - EFFECT 
ON WWTU EXEMPTION         
  
06 JAN 86 
 
Water Management Incorporated 
2300 Highway 70 East 
Hot Springs, Arkansas 71901 
 
Dear Mr Philipp: 
 
In your letter of December 5, 1985 you requested that the 
Agency identify the Resource Conservation and Recovery Act 
(RCRA) status of sludge dryers that are part of a "conventional 
treatment system" not regulated by RCRA.  You questioned whether 
adding a sludge dryer to a wastewater treatment unit exempted  
from RCRA permitting will jeopardize the exemption.  The RCRA- 
Superfund Hotline correctly identified sludge drying for you as a  
treatment process according to the definition of treatment in 
40 CFR §260.10.  However, when sludge dryers meet the definition 
of wastewater treatment units, they qualify for the wastewater 
treatment exemption of §§264.1(g)(6), 265.1(c)(10), and 
270.1(c)(2)(v).  In your case, adding a sludge dryer to treat 
sludge generated by a treatment system operating under a wastewater 
treatment exemption does not subject the treatment system to RCRA 
permitting. 
 
As you know, sludge dryers must meet the three criteria in 
the definition of wastewater treatment unit in order to be 
part of a wastewater treatment exclusion.  First, the information 
you sent shows that your sludge dryer qualifies as a tank as 
defined in �260.10, that is, it is designed to contain hazardous 
waste and is constructed primarily of nonearthen materials that 
provide structural support.  Furthermore, the Agency has clarified  
the definition of tank--for this exemption --to include unit 
operations such as presses, filters, sumps, and many other types 
of processing equipment.  (See the attached memorandum dated  
July 31, 1981, from John Lehman to Region I.)  In addition, 
the preamble of the November 17, 1980, proposed rule (45 FR 
76077-76078) clarified the definition of a wastewater treatment 
unit as follows: 
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      This definition...covers...the sludge digesters, 
      thickeners, dryers and other sludge processing tanks... 
      in which hazardous wastewater treatment sludge is 
      treated; and any...tanks used for the storage of 
      such sludge. 
 
Second, the sludge dryer treats or stores a wastewater 
treatment sludge which is a hazardous waste as defined in §261.3 
(i.e., the sludge itself is a listed waste, derived from treatment 
of a listed waste, or is hazardous on the basis of characteristics 
identified in §261 Subpart C).  This means that the treatment of 
sludges generated from wastewater treatment units is also exempt 
from regulation under the RCRA treatment standards. 
 
Tanks (here a sludge dryer) that do not themselves have any 
discharge subject to regulation under Sections 402 or 307(b) of 
the Clean Water Act, but that are part of the wastewater treatment 
system qualify for the exemption if other tanks in the treatment 
train have discharges that are subject to these Clean Water Act  
provisions.  So the third condition, being part of a wastewater 
treatment unit subject to regulation under Section 402 or 307(b) 
of the Clean Water Act, can be met by sludge dryers in certain 
circumstances.  However, as the November 17, 1980 preamble stated 
(45 FR 76077), even the proposed regulations...."may not provide 
adequate environmental protection where treatment of the hazardous 
wastewater tends to result in the escape of hazardous waste 
constituents into the atmosphere (e.g., the treatment of highly 
toxic volatile wastes in open tanks)."  Unless the Administrator 
promulgates regulations covering wastewater treatment units, 
wastewater treatment tanks that qualify for exemption under 
current RCRA standards may volatilize their contents and retain 
the exemption. 
 
Sludge dryers may be used as part of a program to meet the 
waste minimization requirements of Section 3002(b) of RCRA without 
requiring permitting if the above conditions are met.  Of course, 
although exempted from permitting requirements in the wastewater 
treatment units, any hazardous waste sludge that is removed from 
the tanks is subject to applicable regulations under §§260-266, 
such as manifesting off site, permitted storage after 90 days, 
and so on.  If you have any additional questions regarding this 
exemption for wastewater treatment units, please do not hesitate 
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to call Irene Horner at 202-382-7917. 
 
Sincerely yours, 
 
 
J. Winston Porter 
Assistant Administrator 
 
Enclosure 
 
bcc:  Jack Lehlan                               bcc:  Irene Horner 
      Bruce Weddle, PSPD                              Jim Berlow 
      Gene Lucero, OWPB                               Nancy Pomerleau 
      Mark Greenwood, OGC                             Tina Parker 
      Hazardous Waste Division Directors,             Ken Gray 
      Regions I-X 


