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OFFICE OF SOLID WASTE AND EMERGENCY RESPONSE 
 
JAN 2 1986 
 
C. T. Philipp, P.E. 
President 
Water Management, Incorporated 
2300 Highway 70 East 
Hot Springs, Arkansas  71901 
 
Dear Mr. Philipp: 
 
In your letter of December 5, 1985 you requested that the 
Agency identify the Resource Conservation and Recovery Act 
(RCRA) status of sludge dryers that are part of a "conventional 
treatment system" not regulated by RCRA.  You questioned whether 
adding a sludge dryer to a wastewater treatment unit exempted 
from RCRA permitting will jeopardize the exemption.  The RCRA- 
Superfund Hotline correctly identified sludge drying for you as a 
treatment process according to the definition of treatment in 
40 CFR _260.10.  However, when sludge dryers meet the definition 
of wastewater treatment units, they qualify for the wastewater 
treatment exemption of __264.1(g)(6), 265.1(c)(10), and 
270.1(c)(2)(v).  In your case, adding a sludge dryer to treat 
sludge generated by a treatment system operating under a wastewater 
treatment exemption does not subject the treatment system to RCRA 
permitting. 
 
As you know, sludge dryers must meet the three criteria in 
the definition of wastewater treatment unit in order to be 
part of a wastewater treatment exclusion.  First, the information 
you sent shows that your sludge dryer qualifies as a tank as 
defined in _260.10; that is, it is designed to contain hazardous 
waste and is constructed primarily of nonearthen materials that 
provide structural support.  Furthermore, the Agency has clarified 
the definition of tank--for this exemption--to include unit 
operations such as presses, filters, sumps, and many other types 
of processing equipment.  (See the attached memorandum dated 
July 31, 1981, from John Lehman to Region I.)  In addition, 
the preamble of the November 17, 1980, proposed rule (45 FR 
76077-76078) clarified the definition of a wastewater treatment 
unit as follows: 
 
     This definition...covers...the sludge digesters, 
     thickeners, dryers and other sludge processing tanks... 
     in which hazardous wastewater treatment sludge is 
     treated; and any...tanks used for the storage of 
     such sludge. 
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Second, the sludge dryer treats or stores a wastewater 
treatment sludge which is a hazardous waste as defined in _261.3 
(i.e., the sludge itself is a listed waste, derived from treatment 
of a listed waste, or is hazardous on the basis of characteristics 
identified in _261 Subpart C).  This means that the treatment of 
sludges generated from wastewater treatment units is also exempt 
from regulation under the RCRA treatment standards. 
 
Tanks (here a sludge dryer) that do not themselves have any 
discharge subject to regulation under Sections 402 or 307(b) of 
the Clean Water Act, but that are part of the wastewater treatment 
system, qualify for the exemption if other tanks in the treatment 
train have discharges that are subject to these Clean Water Act 
provisions.  So the third condition, being part of a wastewater 
treatment unit subject to regulation under Section 402 or 307(b) 
of the Clean Water Act, can be met by sludge dryers in certain 
circumstances.  However, as the November 17, 1980 preamble stated 
(45 FR 76077), even the proposed regulations..."may not provide 
adequate environmental protection where treatment of the hazardous 
wastewater tends to result in the escape of hazardous waste 
constituents into the atmosphere (e.g., the treatment of highly 
toxic volatile wastes in open tanks)."  Unless the Administrator 
promulgates regulations covering wastewater treatment units, 
wastewater treatment tanks that qualify for exemption under 
current RCRA standards may volatilize their contents and retain  
the exemption. 
 
Sludge dryers may be used as part of a program to meet the 
waste minimization requirements of Section 3002(b) of RCRA without 
requiring permitting if the above conditions are met.  Of course, 
although exempted from permitting requirements in the wastewater 
treatment units, any hazardous waste sludge that is removed from 
the tanks is subject to applicable regulations under __260-266, 
such as manifesting off site, permitted storage after 90 days, 
and so on.  If you have any additional questions regarding this 
exemption for wastewater treatment units, please do not hesitate 
to call Irene Horner at 202-382-7917. 
 
Sincerely yours, 
 
Original Document signed 
"Jack W. McGraw for" 
 
J. Winston Porter 
Assistant Administrator 
 
Enclosure 
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WATER MANAGEMENT, INCORPORATED 
2300 Highway 70 East 
Hot Springs, Arkansas 71901 
(501) 623-2221 
 
December 5, 1985 
 
Mr. Lee M. Thomas, Administrator 
U.S. EPA 
Mail Code A-100 
401 M. St. S.W. 
Washington, DC  20460 
 
RE:  Sludge Dryers - Metal Finishing Industry 
     Waste Minimization Program 
 
Dear Mr. Thomas: 
 
As you may know, your Agency notified industry in the Federal 
Register, 7/15/85, p. 28733-34 that Waste Minimization was a definite 
goal of your Agency.  We support this goal. 
 
There is a definite problem of interpretation that is delaying 
the use of sludge dryers to accomplish waste minimization.  I hope 
that your office can clear this up as soon as possible.  We and many 
of our potential customers have contacted the Hotline and have been 
advised that drying is a form of treatment per Section 260.10 under 
RCRA.  This is technically true; however, the sludge dryer can also 
be considered as an extension of the conventional treatment system. 
 
I am enclosing several copies of our sales literature on our 
dryer.  Please note the back page where we illustrate four solids 
concentration devices in the following order: 
 
     1.   Clarifier to separate solids from water. 
 
     2.   Sludge thickener to seperate solids from water. 
 
     3.   Filter press to separate solids from water. 
 
     4.   Dryer to separate solids from water. 
 
It is very important that your Agency define a sludge dryer as 
an extension of a conventional treatment system because of insurance 
premiums!  The minimum cost for liability coverage (40 CFR 264.147) 
is $50,000 annual premium.  Therefore, how can a generator purchase 
a dryer to save $30,000/yr. in disposal costs if the regulations 
change his generator classification to a TSD classification?  The 
goal of waste minimization will be deterred if dryers are classified 
as a RCRA regulated unit operation.  Dryers should be regulated under 
NPDES of state/local permit regulations. 
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Page Two 
U.S. EPA 
December 5, 1985 
 
 
Will you please review this problem and advise me at your 
earliest convenience.  It is most important that the personnel 
at the Hotline give accurate uniform answers to this question. 
 
Sincerely, 
 
Original Document signed 
 
C.T. Philipp, P.E. 
President 
 
 
 
 
CTP/mjt 
 
Enclosures 
 
cc:  Marcia Williams, 
       Director of Office of Solid Wastes 
 
     Governor Bill Clinton, 
       State of Arkansas 
 
_ 


