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July 31, 1985 
 
LABORATORY WASTE EXCLUSION 
 
Mr. Vincent J. Tersegno 
2749 Delk Road, S.E. 
Marietta, Georgia  30067 
 
Dear Mr. Tersegno: 
 
Mr. Mitch Dubensky of the Office of Water Regulations 
and Standards forwarded your letter dated December 7, 1984, to 
the Office of Solid Waste since the exclusion you discussed in 
40 CFR §261.4(d) applied to hazardous waste regulated by the 
Resource Conservation and Recovery Act. 
 
As you know, the laboratory waste exclusion insures that 
waste samples are not subject to all the hazardous waste regula- 
tions while the waste is being handles by the sample collector, 
transporter and laboratory for the purposes of waste character- 
ization.  The amendment specifically avoided using the word 
"generator" since the exclusion intended to designate any 
person collecting a potentially regulated sample. 
 
The enclosed copy of the September 25, 1981, Federal 
Register notice provides further explanatory material in 
the preamble.  On page 47426, the first full paragraph of the 
middle column explains that samples are sent for testing to 
determine whether or not the waste is hazardous.  Furthermore, 
testing to identify the composition or characteristics of a 
sample is not treatment as defined in §260.10(a) as stated in 
Section C on page 47428.  The first sentence at the top of the 
right column on page 47428 says any laboratory that treats or 
stores hazardous wastes prior to disposal must comply with 
applicable RCRA regulations since these activities are not 
covered by the exclusion. 
 
The waste is excluded from RCRA regulations as long as it 
meets the §261.4(d) terms.  At the site where a waste is produced, 
the storage and transportation prior to shipment to a testing 
laboratory is not regulated.  The term "generator" is defined 
in §260.10(a) as the person at a given site whose act or process 
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produces RCRA hazardous waste or whose act first causes a 
hazardous waste to become subject to regulation.  Therefore, 
in many cases, waste covered by the laboratory exclusion has 
had no generator as long as the waste is covered by the 
laboratory exclusion.  If the waste is sent back to the site 
it came from, the waste would be subject to regulation then, 
and the generator would be at the original site.  If the waste 
was kept by the laboratory for disposal, the laboratory is the 
generator.  If the waste was sent back to a third party who 
collected the waste for analysis, that collector is generator. 
(Of course, some of these parties may be small quantity generators 
subject to §261.5.)  The second sentence in the second paragraph 
of Section II on page 47426 of the preamble says the samples 
are shipped from the generator or sample collector, but the 
regulation only refers to sample collectors.  The regulation 
is worded appropriately because the sample collector may not 
be the person who is ultimately considered to be the generator 
of the waste. 
 
Enclosed is a copy of the October 30, 1980, Federal Register 
which specifies that several people may qualify as the generator 
of waste.  Although the specific examples in Section III 
on page 72026-7 do not apply directly to your inquiry, the 
multiple definition idea means that the term sample collector 
could be the person who owns the waste or the person who actually 
removes the waste aliquot for analysis.  No doubt your laboratory 
has made contractual agreements with your customers regarding 
the disposition of samples that specifies returning waste to 
the site it came from, in which case sample collector refers 
to the company that paid you to take aliquots of waste for them. 
 
As you can see, the preambles and Agency explanations 
sometimes clarify the intent and coverage of the regulations. 
The Office of Solid Waste and Emergency Response sponsors the 
RCRA/Superfund Hotline which can answer many of these kinds of 
questions toll free on a routine basis at 800-424-9346.  Of 
course, many States have authorized hazardous waste programs 
which have taken the place of the RCRA program.  States may have 
more stringent requirements, so you should confer with them 
regarding specific State requirements.  The Hotline can provide 
you with a list of the State Agency contacts. 
 
If you have any other questions about this issue, please 
do not hesitate to contact me at (202) 382-4804. 
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Sincerely yours, 
 
 
Irene S. Horner 
Environmental Protection Specialist 
Studies and Methods Branch (WH-562B) 
 
Enclosures 
 
 


