
 

  

      

 

         

  

      

   

      

   

  

      

       

    

 

 

 

 

 

  

 

 

Date: 11.19.2021 

COVERSHEET: EXPLANATION OF CITATION AND/OR TERMINOLOGY CHANGES IN THIS POLICY 

DOCUMENT 

This policy document remains wholly in effect, but some or all of the regulatory citations within it have 

changed. These changes do not alter the existing regulatory interpretations. 

As part of the 2016 Hazardous Waste Generator Improvements Rule, many of the regulations that apply 

to hazardous waste generators were moved to, or reorganized within, title 40 of the Code of Federal 

Regulations (CFR) part 262. To view a crosswalk between the old and new citations, please visit the 

Hazardous Waste Generator Regulations Crosswalk webpage. 

The Hazardous Waste Generator Improvements Rule also made changes to terms that may be included 

in this document. The most common term change was replacing “conditionally exempt small quantity 

generators” (CESQGs) with “very small quantity generators” (VSQGs). In addition, EPA defined the term 

“central accumulation area” (CAA) to mean a generator’s 90- or 180-day accumulation area for 

hazardous waste. 

Jessica Young 

Chief of the Recycling and Generator Branch 

Office of Resource Conservation and Recovery 

https://www.epa.gov/hwgenerators/final-rule-hazardous-waste-generator-improvements
https://www.epa.gov/hwgenerators/hazardous-waste-generator-regulations-crosswalk


 
 

 

 
 

  
  

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

QUESTION: A private laboratory generates a variety of hazardous wastes. The lab has about 200 lab 
technicians who may handle the wastes. Must these lab technicians be trained to handle hazardous waster, 
and, if so, must there be documentation of their training? 

ANSWER: The lab technicians must have training to the extent necessary to ensure safe handling of the 
wastes. Per §262.34 (a) (4), the generator must comply with §265.16 on training of personnel handling 
hazardous waste. Section 265.16 (d) requires that training records be kept at the facility.  The generator 
could categorize positions (i.e., supervisors, lab technicians, etc.) and list the individuals names in those 
categories with a description of the training for that group. 

SOURCE: Tony Baney  (202) 475-8728 
RESEARCH: Denise Wright 
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