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USED OIL CONTAMINATION THROUGH NORMAL USE OR MIXING WITH 
HAZARDOUS WASTE - RECYCLING DEFINED 
 
22 OCT 1984  
 
Dr. A.R. Tarrer 
Auburn University  
Department of Chemical Engineering  
230 Ross Hall  
Auburn University, Alabama  36849-3501 
 
Dear Dr. Tarrer: 
 
This is in response to your letter of September 20, 1984, in  
which you requested a clarification of the Environmental Protection 
Agency's (EPA) policy for distinguishing legitimate from "sham"  
recycling.  In general, burning a hazardous waste with little or  
no energy value does not constitute legitimate recycling, even if  
the waste has been blended with high-BTU material (e.g., used 
oil or fuel oil) that makes the mixture a marketable fuel.  (See 
the Federal Register notice of March 16, 1983; 48 FR 11158 and  
the guidance memorandums of February 28, 1984, and July 5, 1984, 
enclosed.) 
 
While the enclosed guidance documents pertain to hazardous  
wastes burned as legitimate fuels, the same principles apply to  
used oil.  The main issue is whether the used oil became con- 
taminated with hazardous constituents as listed in 40 CFR 261, 
Appendix VIII, through normal use or through purposeful mixing  
with hazardous wastes.  As you probably know, used oil can  
pickup small amounts of chlorinated materials from various sources.  
For example, leaded gasoline contains chlorinated additives 
("scavengers") that are deposited in crankcase oil.  Also, used  
oil from vessels can easily pickup chlorine from salt water that  
may enter the engine room, etc.  In fact, a recent study by my  
office found that 568 of 590 samples of used oil contained some  
amount of chlorine.  In general, if the used oil acquires these  
contaminants through normal use it is not a hazardous waste and  
the enforcement policy does not apply, while if it acquires the  
contaminants through mixing it is a hazardous waste and the en- 
forcement policy does apply.  In practice, whether used oil is  
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subject to the enforcement policy depends on how much information  
is available to the enforcing agency regarding the origin of the  
oil.   
 
We are in the process of developing a number of regulations  
which will set standards for the management of used oil, and of  
hazardous wastes used as fuels.  The first of these regulations,  
the Waste-as-Fuels Administrative Standards, is planned to be  
proposed in January 1985.  These standards will, in addition to  
a number of other requirements, set a specification for used oil 
that will clearly distinguish between used oil used as fuel and  
hazardous waste used as fuel.  we have recognized that an effi- 
cient means must be established to distinguish between used oils  
that have picked up incidental, the minimis amounts of chlorinated  
material, and used oil that has been grossly adulterated with  
large amounts of spent solvents.  In the proposal, a limit of 4000  
parts per million (0.4%) is the distinguishing criterion.  Used  
oil with greater than 4000 ppm total chlorine will be presumed to  
have been mixed with agent chlorinated solvents, and, unless a  
person can show no mixing has occurred, the material will be regu- 
lated as hazardous waste (not used oil).  Used oil with less than  
4000 ppm chlorine will not be presumed to contain hazardous waste.   
(However, if EPA received information that mixing had in fact  
occurred, we would retain authority to regulate the mixture as  
hazardous waste.) 
 
I hope this explanation will help you clear up your problems  
with the Alabama Department of Environmental Management.  While 
our interpretation of our March 16, 1983, Federal Register Notice 
regarding Appendix A constituents and our intentions regarding the  
use of used oil and hazardous wastes as fuels differs from the  
State of Alabama, you should be aware that States can, under the  
RCRA system, establish standards more stringent than EPA's.  If you  
require further assistance, contact Michael Petruska of my staff  
at (202) 382-7917. 
 
Sincerely yours,  
 
 
John H. Skinner 
Director  
Office of Solid Waste (WH-562) 
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Enclosures 
 
cc:  Mr. Dan Cooper, ADEM 
     Mr. Larry Dunning, Region IV 
     Mr. Fred Braswell, ADECA  
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------------------- 
 
FEB 28 1984 
 
MEMORANDUM 
 
DATE:   
 
SUBJECT:  Guidance on Determining When a Hazardous Waste Is a 
          Legitimate Fuel That May Be Burned for Energy Recovery 
          in a Boiler or Industrial Furnace 
 
FROM:     John H. Skinner, Director 
          Office of Solid Waste (WH-562) 
 
TO:       Thomas W. Devine 
          Director, Air and Waste Management Division 
          Region IV 
 
This is in response to your January 13 memo requesting guidance 
on allowable concentrations of halogenated solvents in waste fuels 
burned in high-efficiency boilers and rotary kiln incinerators. 
 
This issue is understandably creating some confusion in your 
Region and others as well.  I believe that clarification of the 
following three points can clear up the confusion:  (1)  the types 
of combustion devices that can legitimately recover energy; (2) the 
hazardous wastes that are legitimate fuels; and (3) the status of 
our efforts to regulate burning in boilers and industrial furnaces. 
 
Legitimate energy recovery can occur only when a legitimate 
fuel is burned in a legitimate energy recovery device.  The enforce- 
ment guidance you referenced (48 FR 11157 (march 16, 1983)) and 
the subsequent proposed amendments to the solid waste definition 
(48 FR 14507-511 (April 4, 1983)) provide guidance to identify 
legitimate energy recovery combustion devices and legitimate fuels. 
 
A legitimate energy recovery device must be a boiler that 
recovers usable heat (i.e., not just to preheat combustion air) or 
and industrial furnace (e.g., process kiln, smelter, or blast fur- 
nace) where the waste replaces other fuels.  An incinerator cannot 
burn hazardous waste without a RCRA permit. 
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A hazardous waste is a legitimate fuel if it has substantial 
heat value, as generated.  A blended hazardous waste is a legitimate 
fuel if the mixture has substantial heat value, provided that the 
mixture does not contain a hazardous waste that does not have sub- 
stantial heat value.  The enforcement guidance indicates that a 
waste has substantial heat value if it has a heat value of 5,000 
to 8,000 BTU/lb, as a rule of thumb.  Thus, a hazardous waste with 
less than 5,000 BTU/lb heat value as generated is not considered 
to be a legitimate fuel, and any waste that is intentionally mixed 
with such a low heat value waste is not a legitimate fuel.  For 
enforcement purposes, if a waste contains high concentrations 
(say, >5%) of low heat value hazardous wastes, the Agency would 
have good reason to assume that intentional mixing has occurred, 
and should request documentation to the contrary from the party 
claiming the exemption.  If it can be shown that each hazardous 
waste in the mixture has substantial heat value as generated, i.e., 
>5,000 BTU/lb, the waste is a legitimate fuel regardless of the 
concentration of low energy constituents (e.g., halogenated compounds 
like chlorinated solvents) in each waste or in the blended fuel. 
 
The distinction between legitimate and illegitimate waste 
fuels is, at this point, a temporary necessity.  We are regulating 
the burning of waste fuel in boilers and industrial furnaces under 
a two-phase approach.  We will propose a rule this summer that 
prohibits burning in nonindustrial boilers of any hazardous waste 
and used oils that exceed a specification for toxic contaminants. 
Marketers and burners of hazardous waste fuels burned in industrial 
boilers and furnaces (and utility boilers) would be subject to 
notification, transportation, and storage requirements.  Marketers 
and burners of off-specification used oil fuel would be subject to 
notification requirements and an invoice system to track shipments. 
 
Technical controls on burning waste fuels in industrial boilers 
and furnaces will be proposed in spring 1985.  We are not looking 
at regulatory alternatives for these unit.  When these regulations 
are promulgated, we will have controls for burning of hazardous 
wastes in these units regardless of purpose (i.e., regardless of 
whether the waste is a legitimate fuel burned for energy recovery 
or a low energy waste burned for destruction). 
 
If you have comments or questions, please contact Dave Sussman 
of our Waste Treatment Branch at 382-7917. 
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cc:  Hazardous Waste Division Directors, Regions I-X 
     Ginny Steiner, Solid Waste Enforcement 
     Steve Silverman, Legal Counsel 
 
bcc: Steve Lingle, Waste Treatment Branch 
     Bob Holloway, Waste Treatment Branch 
     Dave Sussman, Waste Treatment Branch 
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JUL 5 1984 
 
MEMORANDUM 
 
SUBJECT:  K001 Sludge Use as a Boiler Fuel 
 
FROM:     John H. Skinner 
          Director, Office of Solid Waste (WH-562) 
 
TO:       Thomas W. Devine 
          Director, Air and Waste Management Division 
          EPA Region IV 
 
This is in response to your memo of June 5, 1984, concerning 
whether K001 sludge qualifies as a legitimate fuel.  A number of 
wood preservers around the country are routinely burning K001 
sludge along with wood waste in their process steam boilers.  K001 
sludge contains a number of constituents, some of which (such as 
pentachlorophenol) have little or no heat value.  Others may 
have a high heat value, bringing the average BTU of the sludge to a 
level that would constitute legitimate recycling, i.e., approximately 
5000 BTU per pound.  In order to make the determination as to 
whether burning a specific K001 sludge is legitimate recycling, it 
must be determined that the sludge has not been mixed with high 
BTU wastes to upgrade its heat value in order to circumvent the 
policy set forth in the March 16, 1983, Federal Register, page 
11158, second paragraph. 
 
As you know, we are developing standards to regulate the  
burning of hazardous wastes in industrial boilers and industrial  
process furnaces.  When those standards are in place, we will 
regulate the burning of hazardous waste in these devices regardless 
of purpose. i.e., energy recovery or destruction.  The performance 
requirements will be basically the same as for hazardous waste 
incinerators under 40 CFR 264.343.  At that time, the policy 
stated in the March 16, 1983, Federal Register will become moot as 
burning for "energy recovery" or "beneficial usage" will no longer 
be the issue. 
 
When these regulations are in place, burning K001 sludge in a 
wood fired boiler that generates process steam will require 
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a RCRA permit and probably a trial burn.  However, should we decide 
to change the listing of K001 to include the dioxins and require 
"special management standards" as we have proposed for the F020 
to 025 series of wastes, we would probably not allow combustion of 
this waste in a boiler.  Until all these regulations are in place 
you must use the guidance in the March 16, 1983, and February 28, 
1984, policy documents to determine whether this specific K001 
waste is a legitimate fuel.  We simply do not have adequate data 
to declare all K001 waste non-legitimate fuel and require the 
owners of these boilers to obtain RCRA incinerator permits. 
Furthermore, we know that this practice will fall under a different  
regulatory program in the future and thus, such a declaration is 
not appropriate. 
 
Our advice in this situation is to inform the Langdale 
Company and the other wood preservers that: 
 
(1)  The current regulatory exclusion for burning hazardous 
     waste in energy recovery facilities is granted only for 
     legitimate recycling (cite guidance) and that it is their 
     responsibility to have appropriate documentation of BTU 
     values of their K001 sludge and to demonstrate that high 
     BTU wastes have not been blended into the K001 sludge to 
     increase heat value. 
 
(2)  The burning of K001 sludge as a fuel in industrial 
     process steam boilers will be regulated under a forth- 
     coming EPA rule and that they will likely be required to 
     obtain a RCRA permit when that rule becomes effective. 
 
(3)  In addition, they will probably have to meet performance 
     standards similar to hazardous waste incinerators and 
     probably perform a trial burn. 
 
(4)  We still have the authority to regulate this activity 
     under Subpart O, if appropriate.  The decision of using 
     this course of action will be clarified with the new 
     "definition of solid waste" to be promulgated this fall. 
 
(5)  There is a possibility of changing the K001 listing to 
     include dioxin and the possibility of "special management 
     standards" that may preclude the burning of the waste in 
     boilers if the performance necessary to protect public 
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     health cannot be assured in these devices. 
 
(6)  The storage of these wastes prior to burning is 
     subject to full regulation for storage over 90 days. 
 
(7)  The residue from burning these listed wastes is also 
     presently regulated under Subtitle C and requires disposal 
     in a Subtitle C facility or must be delisted.  Likewise, 
     characteristic waste residue must be disposed in a Subtitle 
     C facility unless it no longer meets the criteria in 
     40 CFR 261.24. 
 
For more information on the waste-as-fuels regulatory approach, 
please contact David B. Sussman,  Manager, Waste combustion Program 
(FTS 382-7927). 
 
cc:  Regional Waste Management Division Directors 
     Regions I-III and V-X 
 


