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PPC 9451.1984(02) 
 
RESPONSIBILITY OF GENERATOR IN HAZARDOUS WASTE 
DETERMINATIONS 
 
September 4, 1984 
 
K. T. Allford 
NL Treating Chemicals 
NL Industries, Inc. 
17402 Wallisville Rd. 
P.O. Box 490 
Channelview, TX  77530 
 
Dear Ms. Allford: 
 
I am writing in response to your July 24, 1984, request for 
application of the Resource Conservation and Recovery Act (RCRA) 
hazardous waste identification regulations as they apply to 
SULFA-CHECK spend slurry. 
 
It is the responsibility of the person who generates a solid 
waste to determine whether the waste is a hazardous waste, 
following the procedures outlined in 40 CFR 262.11.  First 
SULFA-CHECK is not excluded from regulation in �261.4.  Second, 
determine whether SULFA-CHECK is a listed waste from 40 CFR 261 
Subpart D, and, third, determine whether or not SULFA-CHECK is 
hazardous based on 40 CFR 261 Subpart C characteristics either by 
testing or applying knowledge.  Steps 2 and 3 are elaborated on 
below. 
 
Since it is spent, it is neither a �261.33(e) or (f) unused 
commercial chemical product, off-specification species, 
container, nor spill residue of those listed chemicals.  You have 
probably eliminated the �261.31 and �261.32 source listings based 
on your knowledge of the waste. 
 
The sample has a flash point of over 200 degree¯F, but the test 
procedure was not specified.  Ordinarily, open cup tests (such as 
the Department of Transportation requires) will produce higher 
flash points than the closed cup tests required by EPA.  You 
should determine what type of flash point protocol was used by 
the Chemical Research Laboratories. 
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If SULFA-CHECK is aqueous, it is not corrosive.  If it is a 
nonaqueous liquid, the "quarter-inch" corrosivity test (or an 
equivalent method) outlined in 261.22 must be performed. 
 
Although the RCRA regulations do not specify tests for 
reactivity, suggested cyanide and sulfide concentrations are less 
than 10 ppm, or roughly 10 mg/kg.  You should ascertain the 
reactivity status of SULFA-CHECK. 
 
In terms of EP toxicity criteria, your laboratory report 
does not indicate how the analysis was performed, and your 
enclosed analysis does not indicate concentrations of the 
pesticides produced by the EP toxicity procedure.  You can 
probably conclude, based on the starting composition of SULFA- 
CHECK and the type of use it has, that none of the heavy metals 
or pesticides designated in the EP toxic test would be found in 
SULFA-CHECK. 
 
You should not perform the determinations outlined in 40 CFR 
261.11(a)(2) to classify your waste.  The Administrator uses 
those criteria to designate solid wastes as hazardous waste. 
Thus, even if a solid waste met one of the criteria, it is not a 
hazardous waste until so designated by EPA. 
 
I hope this overview of the hazardous waste determination 
clarifies the steps you must take in order to certify whether or 
not SULFA-CHECK is a RCRA hazardous waste.  On the basis of what 
you wrote, SULFA-CHECK would not be a RCRA hazardous waste, but 
you will have to confirm this preliminary determination by 
reviewing the points I have raised.  You can understand why the 
regulations (�262.11) make it the generator's responsibility to 
determine whether their solid waste is hazardous, considering the 
many parameters involved. 
 
As you may know, 44 States and territories have instituted 
hazardous waste programs that operate in lieu of RCRA.  In those 
States, you will have to comply with State hazardous waste 
specifications, instead of the Federal standards.  You should 
contact the appropriate State agency to acquire their regulatory 
standards.  For a copy of the State hazardous waste agency 
addresses and phone numbers, and for a further discussion of your 
question, call the RCRA/Superfund Hotline at 800-424-9346. 
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Please do not hesitate to call me at (202) 382-4770 if the 
Hotline cannot clarify these issues for you. 
 
Sincerely yours, 
 
 
 
Alan S. Corson 
Chief 
Studies and Methods Branch 


