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Dear Mr. Stowe: 
 
This is in response to your letter of September 5, 1980, requesting 
this issuance of regulation interpretation memoranda (RIMs) on three 
questions you have about our RCRA hazardous waste management regulations. 
Although we may consider issuing RIMs or amendments to our regulations 
of these issued at some point in the future, I do not wish to further 
delay our response to you.  Therefore, I am providing answers to your 
questions in this response. 
 
First you raise the question about whether the mixture rule of 
§261.3(a)(2)(ii) causes railroad ties to be hazardous wastes because 
they contain creosote which is listed in §261.33(f) or causes insulating 
materials to be hazardous wastes when and because they contain asbestos 
which also is listed in §261.33(f).  The answer is no.  The intent and 
purpose of §261.33 is to list commercial chemical products and 
manufacturing chemical intermediates as hazardous wastes when and only 
when they are discarded or intended to be discarded.  Thus, we are 
interested in creosate and asbestos in their common commercial form as 
hazardous wastes if discarded.  If we should ever be interested in 
listing railroad ties or insulation materials as hazardous wastes, when 
discarded, because of their content or creosote, asbestos or other 
chemicals, we will specifically list them in §261.33 or in a similar 
section.  Similarly, if we should ever be interested in listing used 
railroad ties or used insulation materials (insulation material removed 
from buildings) as hazardous wastes because of their content of 
chemicals, we will list them in §261.31. 
 
The mixture rule of §261.3(a)(2)(ii) does apply in a limited way 
to §261.33 chemicals.  If these listed chemicals are discarded by being 
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mixed into a solid waste, then the resulting solid waste mixture becomes 
a hazardous waste.  Examples are dumping excess acetone into a wastewater 
sewer or dumping excess inventory or expired-date inventory of pesticide 
into a refuse bin.  In these cases, the commercial chemical becomes a 
hazardous waste instantly when the act of discarding takes place.  As a 
hazardous waste at that point, the mixture rule operates to cause the 
mixture to become a hazardous waste.  Incorporating creosate into 
railroad ties or asbestos into insulation materials is not an act of 
discarding these chemicals/ thus, these chemicals do not, at that point, 
become hazardous wastes, nor does the resulting product. 
 
Your second question is whether the small quantity generator 
special requirements of §261.5 apply to each facility; a facility being 
manufacturing plant or, possibly, several manufacturing or other 
operations on the same or geographically continguous site (see definition  
of "on-site" in §260.10(a)).  The term "person" was erroniously used 
in §261.5.  The Agency meant to use the term "generator" which by its 
definition in §260.10(a) means "any person, by site, . . . ."  We will 
be correcting this error in a forthcoming amendment of §261.5.  The 
terms "person" as defined in §260.10(a) includes whole companies and 
this causes §261.5 to be applicable only on a company-wide basis.  Thus, 
for example, a company that operates several plants, each of which  
could qualify for the small quantity generator special requirements 
because each generates slightly less than 1000 kilograms of hazardous 
waste each month, could not qualify, under a literal reading of the 
provision as now written, because the company's aggregate generated 
quantity of hazardous waste exceeds 1000 kilograms each month. 
 
Finally, you ask whether the full regulations apply to intermittent 
or very small quantities of hazardous waste generated by a facility that 
cannot qualify for the small generator special requirements because it 
also generates one or more large quantities of hazardous waste.  The full 
regulations apply to these intermittent and very small quantities of 
hazardous waste as they do to all other quantities of hazardous waste 
generated by a "large quantity generator." 
 
I hope I have clearly answered your questions and apologize for 
the tardiness of this response--we have simply been overburdened with 
questions, requests for RIMs and other demands. 
 
Sincerely yours, 
 
 
Gary N. Dietrich 
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Associate Deputy Assistant Administrator 
for Solid Waste 
 
bcc: Filomena w/incoming 
     Regional A&HM Division Directors w/incoming 
     Jack Lehman w/incoming 
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