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UNITED STATES ENVIRONMENTAL PROTECTION AGENCY 
WASHINGTON, D.C. 20460 
 
August 25, 1995 
 
Norman H. Nosenchuck, P.E. 
Director 
Division of Hazardous Substances Regulation 
New York State Department of Environmental Conservation 
50 Wolf Road 
Albany, New York 12233-7250 
 
Dear Mr. Nosenchuck: 
 
     This letter is in response to your letter of May 24, l995 
concerning the exemption for burning used oil in space heaters 
found in the Federal Used Oil Management Standards. 
 
     In your letter you request EPA's interpretation of the 
regulatory exemption for burning used oil in space heaters in 
three specific used oil collection scenarios. The scenarios all 
involve a county highway maintenance garage accepting additional 
used oil to burn in a on-site space heater. The used oil is 
collected by the County from: other county maintenance facilities, 
County-run Do-it-yourselfer (DIY) collection centers, and from 
businesses. Specifically, your letter requests clarification as to 
whether the County can burn these three sources of used oil in 
their space heater and still qualify for the space heater 
exemption in 40 CFR 279.23(a)(1)). 
 
     A generator may only burn used oil from DIYs or oil 
generated by that generator. A generator may not burn used oil 
generated by another business. EPA never intended to limit the 
generator to burning only used oil generated at the same facility 
as the space heater. An owner/operator may burn used oil generated 
from another of the generator's facility as long as the used oil 
and space heater meet all the requirements of § 279.23. Certainly, 
your state may chose to be more stringent than EPA as reflected in 
the Used Oil Management Standards. 
 
     The first two scenarios clearly meet the intent of the 
exemption which is to allow generators to burn their own used oil 
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in space heaters and to encourage the collection of DIY used oil. 
The owner/operator, in this case a county aggregation point, is 
allowed to burn used oil from other County facilities and the DIY 
collection program as long as the County  follows the requirements 
for self-transportation of 55 gallons or less used oil (see � 
279.24(b)) and the space heater meets the requirements of � 
279.23(a)(2) and (3). The County may not burn DIY that is 
collected by another generator (for example at a state-run 
collection program). The DIY must come to the County through a 
County program or else directly from the resident. It is important 
to remember that the space heater must have a maximum capacity of 
not more than 0.5 million BTU per hour, that the combustion gases 
are vented to the ambient air, and that the space heater is 
operated as legitimate recycling (i.e., operated during cold 
weather and business hours). 
 
     The third scenario, concerning the burning of used oil at 
the County collection center from businesses, does not meet the 
language or the intent of the exemption. The owner/operator is 
limited to burning self-generated used oil and used oil from 
household sources (DIY). No amount of business waste (other than 
the used oil generated by the owner/operator of the space heater) 
may be burned in a space heater. In your letter, you referred to 
an exemption based on a 55 gallon limit that would allow the used 
oil to be burned in space heaters. This exemption applies to 
generators self-transporting their used oil to an aggregation 
center and exempts the generator from Transportation Standards 
(Subpart E) only and has no impact on the burning of used oil in 
space heaters.            
 
     I hope this information has been helpful to you. If you have 
any additional questions. your staff may contact Tracy Bone at 
(202)260-3509. Thank you for your interest in used oil management. 
 
Sincerely, 
 
Michael Shapiro, Director 
Office of Solid Waste 
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--------------- 
Attachment 
--------------- 
 
New York State Department of Environmental Conservation 
50 Wolf Road 
Albany, New York  12233-7250 
 
May 24, 1995 
 
Mr. Michael Shapiro 
Director 
Office of Solid Waste and Emergency Response 
U.S. Environmental Protection Agency 
401 M Street, S.W. 
Washington, DC  20460 
 
Dear Mr. Shapiro: 
 
Re:  Exemption for Burning Used Oil in Space Heaters 
 
     Enclosed is a copy of a February 6, 1995 letter that we 
received from Ms. Auralie Ashley-Marx, a Research and Compliance 
Coordinator in Oswego County (one of the Counties in New York 
State), concerning the referenced exemption. 
 
     Mr. William Mirabile, of this Department, brought up this 
issue with you at the Used Oil Roundtable in March, 1995, at which 
time you stated that this issue would be evaluated by the United 
States Environmental Protection Agency (EPA) at some future point 
in time. 
 
     Our interpretation of the applicability of the regulations 
for burners of used oil is predicated on the assumption that, once 
a generator or other party who intends to direct their used oil 
for burning determines that the used oil is on-specification, then 
such on-specification used oil is no longer regulated as used oil 
(40 CFR 279.11).  In other words, transportation and destination 
are no longer regulated under the used oil regulations. 
 
     Therefore, based on the above assumption, the following is 
our interpretation for each of the scenarios presented in the Ms. 
Ashley-Marx letter: 
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     1.   Used oil that is sent from off-site County highway 
          maintenance garages to other off-site highway garages 
          or the off-site airport maintenance facility, all of 
          which are owned and operated by the County: 
 
          In this case, we believe that the receiving facilities 
          would be acting as used oil aggregation points. 
          However, since the heading to the space heater 
          exemption in 40 CFR 279.23 says "On-site burning in 
          space heaters," we do not believe that aggregation 
          points could burn the used oil brought in from their 
          own off-site facilities unless the used oil is 
          on-specification.  Although New York State's used oil 
          and air regulations are somewhat different from 40 CFR 
          Part 279, and may further preclude aggregation points 
          from burning used oil, we will reevaluate our position 
          if you determine that aggregation points may burn used 
          oil from their own off-site facilities under the terms 
          of the space heater exemption. 
 
     2.   Used oil that is sent from County-run do-it-yourselfer 
          (DIY) used oil collection centers to other, off-site. 
          County maintenance facilities; all locations are owned 
          and operated by the County: 
 
          In this instance, we believe that the used oil could 
          be burned at the DIY used oil collection centers under 
          the terms of the space heater exemption.  However, if 
          the used oil were sent off-site to other County 
          facilities for burning, we believe that the used oil 
          would need to be on-specification.  Again, if your 
          interpretation is different, we will reevaluate our 
          position on this issue.  For this particular scenario, 
          we believe that if the space heater exemption in 40 
          CFR Part 279 applies, there might be a possibility of 
          granting a variance from State regulations to allow 
          this type of burning.  Further, we would particularly 
          like to facilitate recycling of DIY used oil. 
 
     3.   Used oil that is sent from private businesses to off- 
          site, County maintenance facilities:    
 
          EPA's regulations allow for "used oil collection 
          centers," which receive used oil from generators in 
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          quantities of 55 gallons or less to meet the same 
          standards as used oil generators.  This Department's 
          used oil regulations do not have a similar provision 
          for used oil collection centers.  Therefore, the used 
          oil received at County maintenance facilities from 
          private businesses for burning must be on 
          specification.  However, we are interested in finding 
          out whether, under 40 CFR Part 279, used oil 
          collection centers (e.g., those that accept used oil 
          from generators in shipments of no more than 55 
          gallons) would be allowed to burn such used oil under 
          the space heater exemption. 
 
     Is our interpretation of the used oil regulation concerning 
the above scenarios correct, or does EPA have a different 
interpretation?  We need to know in order to advise the County and 
other interested parties in this matter. 
 
     If you have any questions, or require any further 
information, please have your staff contact Ms. Michelle Ching, of 
my staff, at (518) 485-8988.   Thank you. 
 
Sincerely, 
 
Norman H. Nosenchuck, P.E. 
Director,  Division of Hazardous Substances Regulation  
 
cc: w/enc. -  A. Ashley-Marx, Oswego County 
Eydie Pines, USEPA, Washington, D.C. 
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--------------- 
Attachment 
--------------- 
 
OSWEGO COUNTY 
Department of Public Works 
Bristol Hill Solid Waste Facilities 
 
February 6, 1995 
 
Ms. Michelle Ching 
Hazardous Waste Compliance Unit 
NYSDEC 
50 Wolf Road 
Albany, NY 12233-17253 
 
RE:  Clarification of Used Oil Space Heater Regulations 
 
Dear Ms. Ching: 
 
As discussed by phone last month, I have been asked to research 
and provide specific documentation in reference to the use of used 
motor oil in space heaters.  Oswego County is considering using 
used motor oil for fuel in space heaters to heat several highway 
garage facilities and/or an airport maintenance bay.  The used oil 
could potentially come from the following sources: 
 
        Several off-site, county highway maintenance garages. 
 
        Five off-site transfer station holding tanks that 
        accept used motor oil from household do-it yourself 
        oil changers.  Each person leaving oil signs a 
        certification sheet stating that the used oil is from 
        a household and not a business.  It is not possible to 
        have residents deliver their used crank-case oil 
        highway garages, as it is not as convenient, nor is 
        staff available at those sites to monitor such 
        activities. 
 
        Used oil form off-site businesses. 
 
What specific regulatory requirement would apply to each of these 
activities?  What steps would the county be required to take to 
insure that we are in compliance with all applicable state and 
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federal regulations.  Thank you for your attention to this matter.  
Any information you can provide would be appreciated.  If you need 
further information about my request please contact me during 
business hours at (315) 593-8924. 
 
Sincerely, 
 
Auralie Ashley-Marx 
Research and Compliance Coordinator 


