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UNITED STATES ENVIRONMENTAL PROTECTION AGENCY 
WASHINGTON, D.C.  20460 
 
January 26, 1995 
 
Mr. Charles D. Duthler 
ICI Composites, Inc. 
2055 East Technology Circle 
Tempe, AZ   85284 
 
Dear Mr. Duthler: 
 
     This is in response to your letter of July 12, 1994, 
concerning the characterization of waste streams from polymeric 
coating operations.  You stated that you are working on a project 
to ensure that waste streams from polymeric coating operations  
are properly characterized and you ask several questions related 
to these waste streams.  We have addressed your questions in the 
discussions below.  In some cases, the determinations you seek are 
based on site-specific factors and are best made by the 
appropriate regulatory agency (i.e., State, or EPA Region 
implementing the RCRA program for a particular State).  Where 
applicable, we have provided general information to assist you in 
making your determinations, but we recommend that you contact 
other more appropriate offices for the determinations you seek. 
 
1.   How does a generator determine if his/her equipment 
qualifies as a manufacturing process unit? 
 
     As you have noted, the preamble language at 45 FR 72025, 
October 30, 1980, describes examples of manufacturing process 
units.  These include "...distillation columns, flotation units, 
and discharge trays of screens..."  The preamble language also 
describes these units as "tanks, or tank-like units (e.g., 
distillation units) which are designed to hold valuable products 
or raw materials in storage or transportation or during 
manufacturing." (45 FR 72025, October, 1980)  A determination of 
whether the units you describe are manufacturing process units is 
best made by the regulatory agency (i.e., EPA region or State) 
implementing the RCRA program in the area of operation.  In 
addition, States with authorized programs may impose more 
stringent requirements.  For these reasons, consultation with the 
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State in which polymeric coating operations will take place is 
recommended. 
 
2.   If an ignitable residue is removed from a unit with a wiper, 
does the resulting waste carry the ignitability characteristic, or 
is the contaminated wiper to be evaluated to determine if it 
exhibits the characteristic?  How does the mixture rule apply to 
wipers used to clean hazardous wastes? 
 
     A material that is a solid waste is by definition hazardous 
waste if it either 1) meets one of the listings in 40 CFR Part 
261, Subpart D, or 2) exhibits one or more of the characteristics 
described in 40 CFR part 261, Subpart C.  Because there are no 
explicit listings for "used wipers" in Part 261, Subpart D, a 
wiper can only be defined as listed hazardous waste if the wiper 
either contains listed waste, or is otherwise mixed with hazardous 
waste.  Whether or not a wiper contains a listed hazardous waste, 
is mixed with listed hazardous waste, only exhibits a 
characteristic of hazardous waste, or is not a waste at all, will 
require site-specific determination.  Any determinations or 
interpretations regarding this diverse and variable waste stream 
should be made by the appropriate State or EPA Region.  We have 
enclosed a memo from Michael Shapiro to EPA Regional Waste 
Management Division Directors dated February 14, 1994, on the 
subject of industrial wipers and shop towels for your information. 
 
3.   What is the status of the proposed rule amending SW-846 to 
identify the technique suitable to determine if a material 
contains a liquid for an ignitability determination? 
 
     The proposed rule is still undergoing Agency review.   
Promulgation of the Agency's final ruling should occur in early 
1995.  In the interim, the Paint Filter test is the method to use 
to determine if a free liquid is present for ignitability 
determination. 
 
4.   How does a generator determine if his/her wastes exhibit the 
potential for spontaneous combustion? 
 
     No test method has been promulgated for "spontaneous 
combustion".  It is the generator's responsibility to compare the 
properties of his waste with the narrative definition at 40 CFR 
§261.21(a)(2) and determine if the waste poses a hazard if 
improperly disposed.  Also be aware that the U.S. Department of  
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Transportation, at 49 CFR §173.124(b), discusses "spontaneously 
combustible material" and describes a Test Method for Materials 
Liable to Spontaneous Combustion in 49 CFR Part 173 Appendix E. 
 
     I hope this letter is of assistance.  If you have further 
questions, please contact Ann Codrington at (202) 260-4777, or 
Oliver Fordham at (202) 260-4778. 
 
Sincerely, 
 
David Bussard, Director 
Characterization and Assessment Division 


