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UNITED STATES ENVIRONMENTAL PROTECTION AGENCY 
WASHINGTON, D.C.   20460 
 
March 8, 1995 
 
Mr. Jack H. Goldman 
Morgan, Lewis, and Bockius 
1800 M Street, N.W. 
Washington, D.C. 20036-5869 
 
Dear Mr. Goldman: 
 
     Thank you for your letter of December 6, 1994, concerning 
the applicability of Resource Conservation and Recovery Act (RCRA) 
regulations to hazardous wastes generated in product storage tanks 
and manufacturing process units. As you mentioned in your letter, 
40 CFR 261.4(c) indicates that hazardous waste generated in these 
units is not subject to RCRA regulation until it exits the unit, 
or unless the waste remains in the unit more than 90 days after 
the unit ceases to be operated for manufacturing or product 
storage. As is explained in the discussion you cited in an August, 
1987, RCRA/Superfund Hotline Monthly Report, this provision means 
that the applicable 90/180/270-day generator accumulation period 
prescribed by 40 CFR 262.34 does not begin until 90 days after a 
product storage tank or manufacturing process unit ceases to be 
operated for manufacturing or product storage. 
 
     This letter addresses only the federal hazardous waste regulations.  
Most state agencies are authorized to implement the base RCRA  
program, which includes the generator regulations and the 40 CFR  
261.4(c) exemption. State regulations, which are in effect in authorized  
states in lieu of the federal program, may be different (although no  
less stringent) than the federal regulations. Thus, you should contact the 
appropriate state environmental agency to determine how the  
regulations of that particular state apply to your client's activities. 
 
      I hope this information is useful to you. 
 
Sincerely, 
 
Michael J. Petruska, Chief 
Regulatory Development Branch 
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--------------- 
Attachment 
--------------- 
 
MORGAN, LEWIS & BOCKIUS 
Counselors at Law 
1800 M Street, N.W. 
Washington, D.C.   20038 
 
December 6, 1994 
 
Mr. Michael J. Petruska 
Chief, Regulatory Development Branch 
Office of Solid Waste  
U.S. Environmental Protection Agency  
Mail Code 5304 401 M Street, S.W.  
Washington, D.C.  20460 
 
     Pursuant to our telephone conversation of November 17, 1994, 
the purpose of this letter is to confirm that the Agency's policy 
with regard to 40 CFR §261.4(c), as stated in an November 4, 1987 
memo from Thea McManus (copy attached),(see footnote 1) is still 
in effect.  I represent a company that has a facility with several 
product storage and manufacturing process tanks that contain both 
product and  hazardous waste.  The company has begun to terminate 
its operations at this facility.  My client is trying to ascertain 
the applicable deadlines for removing the hazardous waste from the 
tanks and shipping the waste off-site for treatment or disposal. 
 
     Hazardous waste in product or raw material storage tanks, in 
"manufacturing process units, " and in "non-waste-treatment-manufacturing nits" 
(collectively "MPUs") is currently exempt from applicable hazardous waste 
regulations at 40 CFR Parts 262-265, 268, 70, 271, and 124 until the waste is 
removed from the MPU or remains in the unit for more than ninety days after 
the 
cessation of operations. (see footnote 2)  In the case of a 
facility ceasing the operations of an MPU, Agency policy, as 
stated in the November 1987 memorandum, is that after the passage 
of ninety days, the waste is subject to the hazardous waste 
management regulations and may then be stored on-site without a 
permit or interim status of an additional ninety days, pursuant to 
the accumulation rule at 40 CFR §262.34(a). (see footnote 3)  In 
other words, two consecutive ninety-day periods potentially apply 
to management of the waste:  ninety days (or until removal of the 
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waste or the date of extinction, whichever comes earliest) until 
the waste is subject to regulation, and ninety days for the waste 
to be stored on-site without obtaining a storage permit or interim 
status. 
 
     As a follow up to the above interpretation, it is my 
understanding that hazardous waste that is stored in an MPU for 
ninety days pursuant to 40 CFR §261.4(c) can continue to remain in 
that unit for up to an additional ninety days under the ninety-day 
accumulation rule at 40 CFR §262.34(a), provided that the MPU 
meets the definition of tank at 40 CFR §260.10, and all applicable 
provisions of 40 CFR §262.34(a) are met, including that the tank 
complies with all applicable requirements for tanks at 40 CFR Part 
265 Subpart J. 
 
     I would greatly appreciate it if you would confirm that 
these interpretations regarding the MPU rule of 40 CFR §261.4(c) 
remain the Agency policy.  Because my client has initiated 
procedures to shut down its facility, I would appreciate an answer 
as soon as possible.  Thank you very much for your assistance.  
Please call me if you have any questions. 
 
Sincerely yours, 
 
Jack H. Goldman 
 
Enclosure 
 
--------------- 
Footnotes 
 
1    U.S. Environmental Protection Agency, memorandum from Thea 
McManus, "Final Monthly Report -- RCRA/Superfund Industry 
Assistance Report for August 1987," at 6-8 (November 4, 1987) 
(hereinafter "Hotline Memorandum") 
 
2    40 CFR 261.4(c) (1993). 
 
3    Hotline Memorandum, supra note 1; personal communication, 
Michael Petruska, Office of Solid Waste (November 1994) (enclosed) 


