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9441.1994(28) 
 
United States Environmental Protection Agency 
Washington, D.C.  20460 
Office of Solid Waste and Emergency Response 
 
October 5, 1994 
 
Mr. Thomas Dufficy 
The Silver Coalition 
c/o National Association  
  of Photographic Manufacturers, Inc. 
550 Mamaroneck Avenue 
Harrison, New York  10528 
 
Dear Mr. Dufficy: 
 
     This responds to a letter dated September 2, 1994, from Mr. 
Kenneth Kastner on your behalf requesting an interpretation 
regarding the regulatory status of silver recovery units (SRUs) 
under the Resource Conservation and Recovery Act (RCRA) 
regulations. The purpose of Mr. Kastner's letter is to follow-up  
on a July 13, 1994, meeting with Environmental Protection  
Agency (EPA) staff on this issue and to obtain written verification  
of the regulatory interpretations provided at that meeting. 
 
     Mr. Kastner first references past EPA correspondence which 
correctly states that, to the extent that recovery units used to 
treat wastewater would be defined as a characteristic sludge, they 
would not be subject to RCRA regulations when sent for reclamation, 
since they would not be considered solid waste. 40 CFR 
§261.2(c)(3).  He then asks for confirmation that the exclusions 
provided would apply to characteristic sludges being reclaimed 
regardless of whether the sludges are produced as a result of 
required waste-water treatment, i.e.,  whether the treatment is 
necessary to achieve compliance with a specific discharge 
limitation or pretreatment requirement. 
 
     As we indicated in our recent meeting with Mr. Kastner, the 
definition of sludge is not limited to materials generated from 
wastewater treatment undertaken specifically to meet Federal, state 
or local discharge or pretreatment requirements.  Instead, the term 
applies to materials generated from wastewater treatment regardless 
of whether such treatment is required by law or regulation. 
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     Mr. Kastner also requests confirmation from EPA that 98% pure 
silver flake material that is recovered from photoprocessing 
operations and further refined to produce 99.99% pure silver 
product is not considered to be a RCRA regulated waste. According 
to Mr. Kastner's letter, the silver flake is essentially 
"commodity-like" at the point of recovery, i.e., prior to further 
refining. EPA has stated that metals that are suitable for direct 
use, or that only have to be refined to be useable, are products, 
not wastes.  50 FR at 634 (January 4, 1985). Therefore, based on 
the information provided, the high purity silver flake would be 
considered a product at the point at which it is recovered from the 
photoprocessing operation and as such would not be subject to 
regulation under RCRA. 
 
     It is important to note that EPA Regional offices and States 
authorized to implement the RCRA program make determinations 
regarding the requirements that apply in specific situations.  
Also, some States have programs that are more stringent than the 
Federal hazardous waste program.  If you have any further questions 
on this issue please contact Mitch Kidwell at (202) 260-8551 or 
Becky Daiss at (202) 260-8718. 
 
Sincerely, 
 
Mike Petruska 
Chief 
Regulatory Development Branch 
 
cc:  Kenneth M. Kastner 
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----------------------------------------------------------- 
Attachment 
----------------------------------------------------------- 
Bryan Cave 
700 Thirteenth Street, N.W. 
Washington, D.C.  20005-3960 
 
September 2, 1994  
 
VIA FAX AND REGULAR MAIL 
 
Mr. David Bussard 
U.S. Environmental Protection Agency 
Office of Solid Waste (5304) (SE240) 
401 M Street, S.W. 
Washington, D.C. 20460 
 
Re:  Regulatory Status of Silver Recovery Units in the 
     Photoprocessing Industry 
 
Dear Mr. Bussard: 
 
     On July 13, 1994 we met with Mike Petruska, Mitch Kidwell, 
Marilyn Goode and Tim O'Leary to discuss the RCRA regulatory status 
of residues in units used to recover silver from aqueous streams 
produced in photoprocessing operations. As a follow-up to that 
meeting, we would appreciate EPA providing us with an 
interpretation regarding the regulatory status of silver recovery 
units ("SRUs"). 
 
     Silver recovery has long been a common practice in the 
photoprocessing industry, both for economic purposes and to achieve 
compliance with applicable wastewater discharge limitations. The 
use of SRUs is extremely widespread, involving many thousands of 
individual photoprocessing facilities. 
 
     SRUs at photoprocessing facilities may include one or more of 
the following: chemical recovery cartridges ("CRCs"), chemical 
precipitation units, ion exchange units and electrolytic recovery 
units. With regard to CRCs, many photoprocessors will direct (via 
hard-pipe or otherwise) one or more aqueous streams that contain 
silver through on-site CRCs. The CRCs are generally piped together 
in an in-line series of two or more units. The CRCs, which are 
essentially enclosed containers packed with iron wool, recover the 
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silver by metallic replacement, typically at recovery efficiencies 
substantially in excess of 99 percent. The effluent from the CRCs 
is discharged to a POTW via a sewer connection. When a CRC is 
periodically replaced, it is disconnected, sealed, and sent 
off-site as an intact, enclosed container for silver reclamation 
and refining. Chemical precipitation and ion exchange SRUs are 
similarly used to remove and recover silver from aqueous streams 
prior to POTW discharge. These SRUs are also shipped off-site for 
further silver reclamation and refining in intact, enclosed 
containers. 
 
     Unless SRUs are essentially free of the photoprocessing 
solutions from which they recover silver, they would be expected to 
contain material that exhibits the toxicity characteristic for 
silver. This fact has raised questions as to the RCRA regulatory 
status of SRUs that are shipped off-site for silver reclamation. We 
would like EPA to confirm our understanding that, under the federal 
RCRA program, whether or not SRUs exhibit the toxicity 
characteristics for silver, they are not solid or hazardous wastes 
if they (1) contain silver that has been removed and recovered from 
aqueous streams prior to POTW discharge, and (2) are shipped 
off-site for further silver reclamation and refining. We would also 
like EPA to confirm that, because such SRUs are not subject to 
regulation as solid or hazardous waste, photoprocessors are not 
required to conduct a waste analysis, to manifest the materials 
when sending them off-site, or to meet the special requirements 
applicable to precious metals reclamation. 
 
     EPA has already stated that CRCs sent off-site for silver 
reclamation are not solid wastes if they are "used to treat 
wastewater" (see footnote 1).  The rationale for this result is 
that CRCs used to treat wastewater include material defined as 
"sludges," and sludges, unless they are listed wastes, are not 
regulated as solid wastes if they are reclaimed (see footnote 2). 
During our meeting, you indicated, and we would also like you to 
confirm in writing, that this exclusion from the solid waste 
definition would apply whether or not such treatment is necessary 
to achieve compliance with a specific discharge limitation or 
pretreatment requirement (see footnote 3). Based on these views, it 
is our understanding that SRUs that contain silver that has been 
removed and recovered from aqueous streams prior to discharge of 
the wastewater to a POTW are not solid wastes if they are shipped 
off-site for further silver reclamation and refining, and 
accordingly, they are not subject to any hazardous waste 
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requirements including waste analysis, manifesting, or the 
requirements applicable to precious metals reclamation. We would 
appreciate your  
written confirmation of this understanding. 
 
     In addition, we would appreciate your confirmation of our 
understanding that silver flake from electrolytic silver recovery 
units is not considered to be solid or hazardous waste under the 
federal RCRA program. This silver flake material consists of 
essentially pure (over 98%) silver that is recovered from aqueous 
photoprocessing streams by plating on a negatively-charged 
electrode. Although this material is directed to silver refiners 
where it is further refined to produce 99.99 pure silver, silver 
reclamation is substantially complete when the flake material is 
produced, with the material being essentially commodity-like from 
that point. EPA has repeatedly stated that such substantially 
reclaimed materials are not solid wastes (see footnote 4). 
Accordingly, it is our understanding that, under the federal RCRA 
program, silver flake material is not subject to any waste analysis 
or manifesting requirements, including the requirements applicable 
to precious metals reclamation. We would appreciate your written 
confirmation of this understanding, as well. 
 
     Thank you for your assistance in this matter, and please call 
me if you have any questions or desire additional information. 
 
Sincerely, 
 
Kenneth M. Kastner 
 
cc: Mitch Kidwell 
    Orlean Thompson 
 
 
1.   See attached letter from Matthew Straus, Chief, EPA Waste 
     Characterization Branch to Thomas Dufficy (January 6, 
     1987).  
 
2.   Id., see 40 C.F. §§40 C.F.R. §§261.1(c)(2), 260.10, and 
     261.2 Table 1.  See generally, Fed. Reg. 50 614 at 618 
     col. 3 (January 4, 1985), see attached letter from 
     Matthew Straus, Chief EPA Characterization Branch to 
     Shirlee Schiffman (July 18, 1987) (ion exchange canister 
     used to receive metals from wastewater contains 
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     "sludge").   
 
3.   See attached letter from E. Abrams to W. Duncan (May 5, 
     1987) (ion exchange resins containing metals recovered 
     from electroplating rinse water meets RCRA definition of 
     sludge even if rinse water is recycled rather than 
     discharged).  
 
4.   See Guidance Manual on the RCRA Regulation of Recycled 
     Hazardous Wastes (March 1986) at 2-223 (attached); 
     attached letter from Matthew Straus, Chief, EPA Waste 
     Identification Branch to D.F. Goldsmith (January 21, 
     1986), and attached letter from Matthew Straus to Carlene 
     Bassell (October 23, 1985). 


