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United States Environmental Protection Agency 
Washington, D.C.  20460 
Office of Solid Waste 
 
September 28, 1994 
 
Ms. Susan L. Prior 
Regional Environmental Manager 
Laidlaw Environmental Services (North East), Inc. 
221 Sutton Street 
North Andover, Massachusetts 01845 
 
Dear Ms. Prior: 
 
     Thank you for your letter of May 31, 1994, in which you 
requested clarification on four hazardous waste issues.  Your 
questions and our responses follow. 
 
Manifest Document Number 
 
     Your first question pertained to use of the manifest document 
number in situations in which the hazardous waste manifest consists 
of several pages.  The manifest document number is the unique five 
digit number assigned to the manifest by the generator.  Under the 
Federal program, if continuation sheets are necessary, the number 
entered in the manifest document number block of the continuation 
sheets should be the same as the number entered in the manifest 
document number block on the first page of the manifest.  However, 
in states such as Louisiana which have discontinued use of 
continuation sheets, you should contact the state environmental 
agency to determine the appropriate procedures. 
 
F003, F005, D001 
 
     In the second scenario, a solvent mixture consisting of F003 
and F005 exhibits the characteristic of ignitability.  You asked 
if, for purposes of Land Disposal Restriction compliance, the 
treatment standard for D001 (ignitability) should be included.  
Your letter states that although the characteristic constituents or 
properties are not specifically addressed in the treatment standard 
for the listed wastes, the characteristic of ignitability is 
effectively removed during treatment for F003 and F005. 
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     Yes, F003 and F005 wastes that are also ignitable should also 
be identified as D001.  This will assure that the applicable 
treatment standards for the spent solvent wastes will be met, as 
well as the treatment standards for D001 that were established in 
the Third rule in 1990 (for high TOC D001 wastes) and in the 
Interim Final Rule promulgated on May 24, 1993 (D001 wastes managed 
in non-Clean Water Act (CWA) wastewater treatment systems, non-CWA- 
equivalent wastewater treatment systems, and non-Class I 
nonhazardous underground injection wells). 
 
Waste Destined for Recycling 
 
     In your third question, you describe a situation in which a 
manufacturer generates a characteristic by-product that is excluded 
from the definition of solid waste if reclaimed [40 CFR 
§261.2(c)(3)].  The generator wants to recycle the material but 
cannot afford the transportation costs to send the material to the 
reclaimer.  Instead, he sends the material to a TSDF storage 
facility who in turn ships it to the reclaimer.  You asked if the 
material was subject to RCRA while in storage at the TSDF, or if 
the solid waste exemption extended to this situation if the TSDF 
ships the waste to be reclaimed.  You also asked if scrap metal 
that exhibited a characteristic but was destined for recycling 
would need to be managed as a hazardous waste if stored at a TSDF 
prior to being recycled.  In addition, you asked if the TSDF could 
receive material, meeting the definition of recyclable material 
under §261.6(a)(3), on a hazardous waste manifest and send it out 
on a bill of lading. 
 
     I will answer the three sections to this question separately, 
beginning with the reclaimed characteristic by-product. Under the 
existing RCRA recycling regulations, the status of secondary 
materials is based upon 1) the type of materials and 2) the 
recycling activity involved (January 4, 1985 Federal Register; 50 
FR 619). The recycling activity is viewed prospectively; that is, 
the status of certain secondary materials is determined by knowing 
how the material is going to be recycled. The term "when" as it is 
used in 40 CFR §261.2(c) for recycling activities (e.g., when 
reclaimed) is not meant to refer only to the moment in time when 
that activity occurs, in order to determine the regulatory status 
of a materials (with the exception of speculative accumulation, 
explained below). In your illustration, if the generator intends to 
have his/her characteristic by-product reclaimed at some point in 
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the future, he/she would not be deemed to be managing a solid or 
hazardous waste, according to Table 1 in §261.2. Of course, when 
secondary materials are excluded or exempt based on a claim of 
recycling, the material will no longer be excluded or exempt if it 
is accumulated speculatively prior to recycling. Also, respondents 
in enforcement actions who make such a claim (e.g., generator, 
recycler, owner/operator of the TSDF conducting storage) must be 
able to document a claim of legitimate recycling (see §261.2(f)). 
If the Agency believes that particular management practices 
involving excluded materials are contributing to the waste disposal 
problem, to the extent that the materials are clearly discarded (in 
other words, if the material is managed in such a way that it is 
essentially being disposed of), these materials would be considered 
to be solid waste. 
 
     Regarding speculative accumulation, in the January 4, 1985, 
final rule, EPA acknowledged the risks associated with accumulating 
hazardous secondary materials prior to reclamation and chose a more 
stringent approach as a result (50 FR 617).  The purpose of 
promulgating the speculative accumulation provisions was to allow 
EPA to regulate certain materials, intended for recycling, as solid 
waste if the person claiming that his/her waste was excluded did 
not recycle sufficient quantities of these materials within the 
calendar year. 
 
     The [speculative accumulation] provision thus applies to 
     secondary materials not otherwise considered to be wastes 
     when recycled -- namely, to materials that are to be used 
     as ingredients or as commercial product substitutes, to 
     materials that are recycled in a closed-loop production 
     process, to unlisted sludges and by-products that are to 
     be reclaimed, and to black liquor and spent sulfuric acid 
     being reclaimed.  Thus, if one of these materials are 
     overaccumulated, they would be considered to be hazardous 
     wastes and would become subject to regulation... (50 FR 
     635, emphasis added). 
 
     To respond to the second part of this question, scrap metal is 
both a solid waste and a hazardous waste but is exempt from the 
hazardous waste regulations found in 40 CFR 262 through 266 and 
parts 268, 270, and 124, if it is recycled (§261.6(a)(3)(iii)).  
Again, the recycling activity is viewed prospectively; provided 
that the generator intends to recycle his/her scrap metal at some 
point in the future, the scrap metal is exempt from the hazardous 
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waste regulations.  As in the illustration above, respondents in 
enforcement actions who make such a claim (e.g., generator, 
recycler, owner/operator of the TSDF conducting storage) must be 
able to document a claim of legitimate recycling (see §261.2(f)). 
 
     Regarding the third part of this question, recyclable 
materials that are listed in §261.6(a)(3) are exempt from the 
hazardous waste regulations found in parts 262 through 266 and 
parts 268, 270, and 124, including the hazardous waste manifest, if 
they are recycled.  There would be no reason, under the Federal 
program, for these recyclable materials to be accompanied by a 
hazardous waste manifest during transportation. 
 
Treatment Standards for Chlorinated Fluorocarbons 
 
     Finally, your letter states that the waste code F001 contains 
a constituent listed as "chlorinated fluorocarbons" in 40 CFR Part 
261 Subpart D, and that the treatment standards for the F waste 
found in 268.43 contains only two chlorinated fluorocarbon 
constituents.  Your letter asks which treatment standard should be 
used for spent chlorinated fluorocarbons which are different from 
the two constituents listed under F001 - F005 in §268.43. 
 
     Only the treatment standards for the spent chlorinated 
fluorocarbons identified as constituents of concern in F001 - F005 
wastes must be met for purposes of satisfying the treatment 
standards for F001 - F005 wastes.  You should be aware, however, 
that there is one fluorocarbon waste included in Appendix III to 
268, in the list of halogenated organic compounds regulated under 
§268.32: dichlorodifluoromethane.  If this constituent is present 
in total concentration greater than or equal to 1,000 mg/kg, it 
would be subject to the LDR treatment standard found at 
§268.42(a)(2).  
 
     Please note that under section 3006 of RCRA, individual states 
can be authorized to administer and enforce their own hazardous 
waste programs in lieu of the federal program.  In addition, 
section  3009 of RCRA allows states to promulgate  regulatory 
requirements that are more stringent than the federal program. 
Therefore, you should contact the appropriate state environmental 
agency for applicable laws and regulations that may exist.  
 
     For questions pertaining to use of the manifest, please call 
Angela Cracchiolo at (202)260-4779.  For questions pertaining to 
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the Land Disposal Restrictions program, please call Rhonda Craig at 
(703)308-8771.  Thank you for your interest in the safe and 
effective management of hazardous waste.  
 
Sincerely, 
 
Michael L. Shapiro, Director 
Office of Solid Waste 
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----------------------------------------------------------- 
Attachment 
----------------------------------------------------------- 
Laidlaw Environmental Services (North East), Inc. 
221 Sutton Street 
North Andover, Massachusetts 01845 
 
May 31,1994 
 
U.S. EPA 
Office of Solid Waste 
401 M St. SW 
Washington, D.C. 20460 
 
Attn: Michael Shapiro, Director 
 
Dear Mr. Shapiro, 
 
Laidlaw Environmental Services (North East), Inc., requests 
clarification on the four hazardous waste issues discussed below:  
 
1.   Manifest Document Number 
 
     According to the manifest requirements found in the Appendix 
     to 40 CFR Part 262, the manifest document number required in 
     item #1 must be a unique five digit number assigned to the 
     manifest by the generator.  Since many of the state agencies 
     no longer allow the use of continuation pages, several 
     manifests may be required for one shipment of hazardous waste.  
     The state of Louisiana says that additional first page 
     manifests may be used "as continuation pages".  Should the 
     manifest document number be different for each page of the 
     manifest even though they represent one shipment, or can one 
     document number be used on all manifest for the same shipment? 
      
 
2.   F003, F005, D001 
 
     An F003 and F005 solvent mixture carries a D001 because it 
     exhibits the characteristic of ignitability. For purposes of 
     Land Disposal Restriction compliance, do treatment standards 
     for D001 have to be included?  Although the characteristic 
     constituents or properties are not specifically addressed in 
     the treatment standard for the listed wastes, meeting the 
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     listed treatment standards for the F003/F005 solvents would 
     effectively remove the characteristic.  
 
3.   Waste Destined for Recycling 
 
     A manufacturer generates a by-product waste which exhibits the 
     RCRA lead characteristic, but is exempt as a solid waste if it 
     is reclaimed  [40 CFR § 261.2(c)(3)].  The generator wants the 
     material to be recycled but cannot afford the transportation 
     costs to send the material to the reclaimer, so the generator 
     sends the waste to a TSDF storage facility who in turn ships 
     to the reclaimer. Does the waste have to be managed as a 
     hazardous waste while in storage at the TSDF, or does the 
     solid waste exemption still hold if the TSDF ships the waste 
     to be reclaimed?  If the TSDF were storing scrap metal 
     destined for recycling [40 CFR § 261.6(a)(3)(iii)], would it 
     have to be managed as a hazardous waste during storage if it 
     exhibited a characteristic?  Could the TSDF receive material 
     on a hazardous waste manifest and send it out on a bill of 
     lading if it met the definition of a recyclable material under 
     261.6(a)(3)?  
 
4.   Treatment Standards for Chlorinated Fluorocarbons 
 
     The waste code F001 contains a constituent listed as 
     "chlorinated fluorocarbons" in 40 CFR Part 261 Subpart D. The 
     treatment standards for the F waste found in 268.43 contains 
     only two chlorinated fluorocarbon constituents. What treatment 
     standard should be used for spent chlorinated fluorocarbons 
     which are different from the two constituents listed under 
     F001 - F005 in 268.43?  
 
Thank you for your consideration and I look forward to hearing from 
you at your convenience.  
 
Very truly yours,   
 
Susan L. Prior 
Regional Environmental Manager 


