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9592.1994(09) 
 
APPLICABILITY OF USED OIL MANAGEMENT STANDARDS TO 
ACTIVITIES INVOLVING SEPARATION OF USED OIL FROM SORBENT 
MATERAILS 
 
United States Environmental Protection Agency 
Washington, D.C.  20460 
Office of Solid Waste and Emergency Response 
 
September 28, 1994 
 
Mr. Lael J. Pickett 
Regulatory Specialist 
3M Occupational Health and Environmental Safety Division 
3M Center 
St. Paul, Minnesota  55144-7700 
 
Dear Mr. Pickett: 
 
Thank you for your letter of September 7, 1994, requesting 
clarification regarding how the processor requirements (Subpart F) 
of the Used Oil Management Standards (40 CFR 279) apply to 
activities involving separation of used oil from sorbent materials. 
Specifically, you ask whether generators who separate used oil from 
sorbents and send the used oil off-site to be burned for energy 
recovery would be regulated as used oil processors. 
 
As you correctly point out, the Environmental Protection Agency 
(EPA) clarified the scope of the Subpart F processor standards in 
recently promulgated amendments to Part 279. (59 FR 10550; March 4, 
1994). Under amended § 279.20(b) (2) (ii), EPA specified those on- 
site maintenance, filtering, and separation activities that are not 
subject to the used oil processing standards. § 279.20(b)(2)(ii)(D) 
generally provides that generators may remove used oil from sorbent 
materials without being subject to the used oil processor 
standards, provided that the used oil is not being sent directly 
off-site to a used oil processors standards can be avoided. 
 
EPA's primary concern is that, in situations where used oil is 
being filtered, separated or otherwise reconditioned and then sent 
directly to off-site burners, the purpose of the activity may be 
difficult to discern and that consequently, § 279.20(b)(2)(ii) may 
be used to avoid compliance with the used oil processor standards. 
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In other words, persons could claim that their activities 
constitute incidental processing under § 279.20(b)(2)(ii), while 
the primary purpose of the activity may in fact be to make the used 
oil more amenable for burning, a distinction which would be 
difficult for EPA to ascertain. 
 
As stated in the March 4, 1994, preamble, EPA believes that by 
allowing on-site but not off-site burning from designated on-site 
incidental processing activities, the Agency can strike a 
reasonable balance between encouraging beneficial on-site reuse and 
recycling activities that pose very limited risks, and ensuring 
that activities undertaken to make used oil more amenable for 
burning (i.e., used oil processing) are properly controlled. 
 
It is important to note that EPA Regional offices and States 
authorized to implement the RCRA program make determinations 
regarding the requirements that apply in specific situations. Also, 
some States have programs that are more stringent than the Federal 
hazardous waste program. If you have any further questions 
regarding the used oil regulations, please contact Eydie Pines of 
my staff at (202) 260-3509. 
 
Sincerely, 
 
Mike Petruska, Chief 
Regulatory Development Branch 
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------------------------------------------------------------ 
Attachment 
------------------------------------------------------------ 
3M 
3M Occupational Health and Environmental Safety Division 
3M Center 
St. Paul, Minnesota  55144-1000 
612/733 1110 
 
September 7, 1994 
 
Ms. Sylvia K. Lowrance 
Director, Office of Solid Waste 
United States Environmental Protection Agency 
410 M Street S.W. 
Washington, D.C.  20460 
 
Subject:  Definition of Used Oil Processor Under the 
          Used Oil Management Standards, 40 CFR Part 
          279. 
 
Dear Ms. Lowrance: 
 
The Minnesota Mining and Manufacturing Company, Occupational Health 
and Environmental Safety Division (3M, OH&ESD) wishes to confirm 
its understanding of the regulatory status of separating used oil 
from sorbent materials. Specifically, we focus on the definition of 
"processor" under the Used Oil Management Standards at 40 CFR Part 
279 ("UOMS") as it relates to on- or off-specification used oil 
separated from sorbent materials and sent off-site to be burned for 
energy recovery. 
 
The UOMS promulgated by EPA on September 10, 1992, articulated a 
strong preference for all free flowing used oil to be removed from 
solid wastes (e.g., oil filters, sorptive minerals, sorbent 
materials, scrap metals, etc.) and recycled rather than disposed 
with these wastes. At that time, EPA defined "used oil processing" 
as "chemical or physical operations designed to produce from used 
oil, or to make used oil more amenable for the production of fuel 
oils, lubricants or other used oil derived products." According to 
the preamble, (and regulatory language) "used oil processing" 
includes "chemical or physical separation of used oil from the 
solid waste material. At that time, EPA also defined recycling of 
used oil to include "any used oil which is reused, ... for any 
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purpose ... includ[ing] oil which is re-refined, reclaimed, burned 
for energy recovery or reprocessed." 
 
The May 3, 1993, technical corrections to the standards clarified 
that the physical separation of used oil from non-terne plated oil 
filters by draining did not constitute processing because the act 
is in essence "removing used oil from solid waste" so that the used 
oil can be recovered and the filter properly disposed. (58 Fed. 
Reg. 26420, 26421.) On March 4, 1994, EPA revisited the issue of 
what constitutes "processing," stating that the act of removing 
excess used oil from materials contaminated with used oil is not 
considered processing unless the recovered used oil is to be burned 
off-site for energy recovery.  
(59 Fed. Reg. 10550, 10557.) 
 
3M is a large producer and marketer of polypropylene sorbents. 
OH&ESD is concerned that EPA's March 4 clarification imposes 
"processor" regulations on the many used oil generators who 
separate used oil from sorbent materials and recycle the used oil 
by sending it off site to be burned for energy recovery. Often, 
generators using sorbent, and in particular polypropylene sorbents, 
mechanically wring out the sorbents to remove the free-flowing oil 
for recycling. Sorbents wrung in this manner may then be reused up 
to eight times before either being disposed or burned for energy 
recovery. (The BRU content of polypropylene sorbents is 
approximately 19,000/LB.) 
 
Imposing processor requirements on generators who separate used 
oils from sorbents and send the oil off-site to be burned for 
energy recovery has the effect of making such used oil recycling 
more onerous. For many of our customers, sending their used oil 
off-site to be burned for energy recovery is the most 
environmentally responsible means of managing their used oil. Thus, 
imposing processor requirements on generators who separated oil 
from sorbents may prove counterproductive to EPA's stated goal of 
encouraging recycling by making it simpler to dispose of the used 
oil/sorbent mixture than to separate the used oil and recover its 
energy value. 
If 3M/OH&ESD is correct in its understanding that the processor 
requirements apply to generators who physically separate used oil 
from sorbents and send that oil off-site to be burned for energy 
recovery, then we urge the Agency to reconsider this requirement in 
light of the negative impact such a requirement is likely to have 
on used oil recycling by burning for energy recovery. 
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We thank you for your consideration of this matter. We would be 
happy to provide you with more information should you desire it and 
would also be happy to meet with you or your staff to discuss this 
matter further. Please call me at (612) 736-1332 to discuss this 
matter or to arrange a meeting. 
 
Sincerely 
 
Lael J. Pickett 
Regulatory Specialist 
cc: Eydie Pines 


