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United States Environmental Protection Agency 
Washington, D.C.  20460 
Office of Solid Waste and Emergency Response 
 
July 11, 1994 
 
Mr. Jack Cameron, President 
Appliance Recycling Centers of America, Inc. 
7400 Excelsior Boulevard 
Minneapolis, Minnesota  55426 
 
Dear Mr. Cameron: 
 
Thank you for your letters of January 5, and May 20, 1994, 
requesting clarification regarding the applicability of the 
Environmental Protection Agency's (EPA) used oil regulations to 
used oil contained in discarded household appliances.  Your letter 
raises three specific questions: (1) whether compressor oil from 
the discarded appliances must be removed before the appliance is 
sent to a metal processor for shredding and recycling; (2) if so, 
whether CFCs must be removed from the drained oil to be eligible 
for exemption from the rebuttable presumption; and (3) whether the 
removal of CFCs from drained compressor oil would be considered 
hazardous waste treatment. 
 
Removal of Used Oil Prior to Shredding 
 
In answer to your first question, the recycled used oil management 
standards (40 CFR Part 279) do not require that the used oil be 
drained from the discarded appliances prior to transport. However, 
the used oil regulations are designed to encourage environmentally 
sound management of used oil and to prevent the types of releases 
to land and air that occur as a result of the shredding process you 
employ and about which you are rightly concerned.  To that end, the 
used oil regulations apply as follows. 
 
If the used oil is not drained from the appliances before 
transport, the appliances would be subject to the used oil 
management standards under §279.10(c), which provides that 
materials containing or contaminated with used oil are subject to 
regulation as used oil unless the used oil is removed to the extent 
possible such that no visible signs of free-flowing oil remain in 
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or on the material. Under the management standards, an ARCA 
facility would be regulated as a used oil collection center and all 
of the used oil containing appliances that it collects and manages  
including household appliances, would be subject to all applicable 
Part 279 standards. (57 FR 41587 (September 10, 1992)). 
Transportation of the discarded used-oil-containing appliances 
would be regulated under either the used oil management standards 
or the RCRA hazardous waste standards depending on whether the used 
oil is to be recycled or disposed. 
 
According to your letter, the appliances (containing used oil) are 
transported to a metal processor where they shredded for recycling. 
The used oil, however is not being recycled. Some of it is burned 
incidentally during the shredding process (i.e., it is not being 
burned for energy recovery) and some of it remains with the 
shredder fluff and is landfilled with the fluff. (As you note in 
your most recent letter, CFCs/HCFCs that are mixed with the oil are 
released to the atmosphere during the shredding process and, once 
the fluff is placed in a landfill, the oil may leach into the soil 
and/or groundwater.) 
 
In this situation, because the used oil contained in the appliances 
is essentially being disposed of, it would be subject to regulation 
as used oil that is destined for disposal rather than recycling. 
Under the management standards, used oil destined for disposal is 
subject to a hazardous waste determination. If it is determined 
that the used oil contained in the appliances exhibits a hazardous 
characteristic, the appliances would have to be managed as a 
hazardous waste in accordance with the RCRA hazardous waste 
standards. And, the used oil that remains with the shredder fluff 
would have to be disposed of as a hazardous waste.  You should also 
note that any spillage of characteristic used oil on the ground 
during the shredding process could also be considered disposal of 
hazardous waste, and would be subject to all applicable rules in 40 
CFR Parts 260-268 and 270.  If the used oil is not 
characteristically hazardous, it would have to be disposed of in 
either a municipal or industrial landfill in accordance with 
Subpart I of the Part 279 used oil management standards. 
 
Rebuttable Presumption for CFC Contaminated Used Oil 
 
Your second question concerns the practice of draining the used oil 
from the appliances, either before or after transport, but prior to 
shredding of the discarded appliances.  The used oil regulations 
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provide an exemption from the rebuttable presumption for CFC 
contaminated used oils that have been removed (to the extent 
possible) from refrigeration units (§279.10(b)(1)).  You ask 
whether the CFCs must be removed from the drained used oil in order 
for this exemption to apply.  Under §279.10(b)(1), the CFCs must be 
"destined for reclamation" for the exemption to apply in essence, 
this means that the CFCs must ultimately be removed (i.e., 
reclaimed) from the drained used oil in order for the oil to 
qualify for the exemption from the rebuttable presumption.  
Accordingly, the used oil would be exempt from the rebuttable 
presumption at the point of draining provided that the CFCs were 
eventually reclaimed.  It should be noted, however, that, 
regardless of the exemption, CFC contaminated used oil from 
refrigeration units remains subject to all other appropriate used 
oil management standards (e.g., used oil that contains more than 
4000 ppm total halogens must be burned in accordance with the used 
oil standards for burners of off-specification used oil fuel, 
etc.). 
 
CFC Removal Process 
 
Thirdly, you ask whether the removal CFCs/HCFCs from drained 
compressor oil would be considered hazardous waste treatment. The 
removal of CFCs from used oil would not be considered hazardous 
waste treatment.  Rather, the used oil regulations would apply as 
follows.  Since the used oil/CFC separation process is not designed 
to make the used oil more amenable for the production of used oil 
derived products but is instead undertaken primarily to take 
advantage of the exemption from the rebuttable presumption, the 
activity would not be subject to regulation as used oil processing.  
Instead, the owner or operator would be considered a used oil 
generator and the used oil would have to be managed in compliance 
with the generator standards. Additionally, any used oil that 
cannot be recycled and is discarded must be disposed of in either 
a hazardous waste landfill (if it exhibits a hazardous 
characteristic) or an industrial or municipal solid waste landfill 
(if it is determined to be non-hazardous). 
 
Finally, it is important to note that EPA Regional offices and 
States authorized to implement the RCRA program make determinations 
regarding the requirements that apply in specific situations.  
Also, some States have programs that are more stringent than the 
Federal hazardous waste program.  If you have any further questions 
regarding the used oil regulations, please contact Eydie Pines of 
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my staff at (202) 260-3509.  
 
Sincerely, 
 
David Bussard, Director 
Characteristic and Assessment Division 


